Slab odziv na referendumu u Makedoniji, većina glasala "ZA"

Slab odziv na referendumu u Makedoniji, većina glasala "ZA"

Slab odziv na referendumu u Makedoniji, većina glasala "ZA" Izvor: REUTERS/Marko Djurica

U Makedoniji je održan referendum na kojem su građani odlučivali da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za EU integracije. Zabeležen je slab odziv, do 18.30 glasalo je 34,09 odsto birača. Na osnovu 94,65 odsto prebrojanih listića, 91,4 odsto je glasalo "ZA", dok je 5,7 odsto bilo protiv.

Makedonci su se o pitanju "da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i Gradu Skoplju, koja su bila otvorena do 19 sati. Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, imalo je 1.806.337 građana.

Kako je protekao referendum u Makedoniji pročitajte u BLOGU UŽIVO:

00.10 - Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je da je od 94,65 odsto obrađenih glasova na referendumsko pitanje "za" odgovorilo 91,4 odsto, a "protiv" 5,7 odsto izašlih glasača.

Podaci objavljeni na sajtu DIK su nezvanični, dok bi zvanični trebalo da budu objavljeni u ponedeljak.

23.02 - Vlada Grčke ocenila je da je na referendumu u Makedoniji većina građana koji su izašli podržala dogovor dve države o rešavanju spora oko imena, ali da ga deo društva gleda sa skepticizmom.

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, koje prenose makedonski mediji, ističe se da će Grčka poštovati izbor građana susedne zemlje na referendumu.

22.30 - Od 80,3 odsto obrađenih glasova na referendumsko pitanje "za" odgovorilo je 91,2 odsto glasača, a protiv 5,86, objavljeno je sajtu Državne izborne komisije Makedonije

21.46 - Prema podacima makedonske Državne izborne komisije, nakon obrađenih 58,53 odsto glasova, na referendumsko pitanje "za" odgovorilo je 90,85 odsto glasača, a protiv 6,14, objavljeno je sajtu Državne izborne komisije. 

21.45 - Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je večeras građanima Makedonije koji su glasali na konsultativnom referendumu i dodao da od svih političkih lidera očekuje da poštuju tu odluku.

21.43 - Oko 1.000 makedonskih građana okupilo se ispred parlamenta u Skoplju kako bi proslavilo slab odzivna referendum o promenu imena Makedonije. Predstavnici grupe "Bojkot" postavili su ispred Sobranja Makedonije binu, nose državne zastave i pevaju patriotske pesme, prenosi Plus info.

Oni slave "neuspeh" referenduma, zahvaljujući kojem je, kako navode, sačuvan identitet Makedonaca.

makedonija, protest Izvor: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

21.40 - Predsednik makedonske skupštine (Sobranja) Talat Džaferi nije glasao na referendumu jer nije bio upisan u birački spisak, javio je portal Makfax.

"Tačno je da me nije bilo na biračkom spisku, nadam se da je to bio izolovani slučaj i da nije bilo sličnih situacija", rekao je Džaferi.

21.30 - Lider Demokratske unije Albanaca (DUI) Ali Ahmeti izjavio je po zatvaranju birališta u Makedoniji da je danas bio važan dan za sve gradjane, institucije, za demokratiju.

"Večeras želimo da kažemo da Sobranje treba da donese tu važnu odluku o Dogovoru sa Grčkom. Mi ćemo da glasamo 'za'. Na izborima 2016. godine smo rekli da smo za NATO i svi želimo da udjemo u NATO i EU. Zbog toga što smo dobili taj mandat da bi ušli u NATO, druge alternative nemamo" rekao je Ameti, podsetivši da je referendum konsultativan.

Na pitanje da li je DUI za prevremene parlamentarne izbore, Ahmeti je rekao da Makedonija ima mnogo važnijeg posla od toga.

21.25 - Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski ocenio je da je referendum o promeni imena države bio neuspešan i da je "narod pokazao" da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

"Ovo je Makedonija. Činjenica je da Dogovor sa Grčkom nije dobio 'zeleno svetlo'. Vlada (lidera SDSM) Zorana Zaeva je delegitimisana. Zaev je doživeo poltički debakl", rekao je Mickoski na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta.

Prema rečima lidera VMRO-DPMNE, oni koji su danas apstinirali i oni koji su glasali protiv poslali su najaču poruku.

"Ovde žive Makedonci. Naš identitet i jezik su makedonski", rekao je Mickoski.

makedonija, protivnici referenduma Izvor: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

21.20 - Na osnovu 50 odsto prebrojanih listića, 90,81 odsto građana Makedonije koji su izašli na referendum glasalo je "ZA", dok je 6,18 odsto bilo protiv, podaci su sa sajta Državne izborne komisije Makedonije.

21.05 - Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi ocenio je da su građani danas na referendumu postavili temelje buduće Makedonije."Glas je taj što odlučuje o budućnosti ove zemlje. Nadam se i nadamo se da je odluka suverena u pravcu bolje budućnosti za sve gradjane Makedonije", rekao je Džaferi po zatvaranju birališta.

Ta odluka, kako je istakao, biće osnov za buduće procese koji se očekuju u sledećem periodu u institucijama sistema.

20.55 - Do 19 sati evidentirano je 20 slučajeva kršenja izbornih pravila ili narušavanja javnog reda i mira za vreme glasanja, izjavio je portparol MUP Makedonije Toni Angelovski, prenosi MIA.

Zabeležen je slučaj napada na policijskog službenika, kao i slučajevi fotografisanja glasača ili glasačkih listića, sprečavanje građana da glasaju. U policijsku stanicu privedeno je 12 osoba, rekao je Angelovski.

20.50 - Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, ako opoziciona VMRO DPMNE "ne posluša glas naroda dat na referendumu" i ne podrži ustavne izmene za promenu imena države.

"Volja onih koji su glasali na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u aktivnost u parlamentu. Očekujemo da poslanici VMRO DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom ćemo morati da upotrebimo drugu demokratsku alatku - prevremene parlamentarne izbore odmah", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

zaev Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

20.45 - Na referendumu u Makedoniji 90,94 odsto glasača glasalo je "ZA", dok je 6,13 odsto bilo protiv, podaci su sajta Državne izborne komisije Makedonije na osnovu prebrojanih 30 odsto glasova, prenosi MIA agencija.

20.05 - Slab odziv dovodi u pitanje referendum. Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača.

makedonija, protivnici referenduma Izvor: TANJUG/AP Photo/Thanassis Stavrakis

19.10 - Novinarka BIRN-a Ana Petruševa rekla je za N1 da je prerano da se kaže da li je referendum propao ili ne, ali da će verovatno obe strane proglasiti pobedu.

"Treba da vidimo kako će vladajuća stranka da reaguje na ovakve rezultate i da vidimo da li ulazimo u novu političku krizu u Makedoniji", rekla je Petruševa.

Ona je rekla da ovakvi rezultati "povećavaju cenu poslanika VMRO", a kao jedan od mogućih ishoda mogu biti i vanrednih parlamentarnih izbora.

19.00 - Zatvorena birališta u Makedoniji. Pola sata pre zatvaranja mesta zabeležena izlaznost od 34 odsto.

Taj podatak dobijen je na osnovu 84,83 odsto obradjenih listića, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkoski na poslednjoj konferenciji za novinare o izlaznosti.

18.00 - Na referendumu je do 17 sati glasalo 28,83 odsto birača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

Do 17 sati glasao je 455.771 građanin, što je podatak dobijen na osnovu 87,25 odsto obradjenih listića, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkoski na konferenciji za novinare.

Pogledajte anketu o tome šta kažu građani Makedonije:

Izvor: N1

16.30 - Na referendumu u Makedoniji o imenu države do 15 sati glasalo je 22,56 odsto birača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK). Zaključno sa 15 sati na referedumu je glasalo 334.075 građana, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkoski na konferenciji za novinare.

Derkoski je ponovio da se do sada referendumsko glasanje odvija mirno i bez neregularnosti, sa nekoliko manjih incidenata, koji nisu narušili referedumski proces.

Policija je objavila da se do 15 sati na biračkim mestima desilo ukupno sedam incidenata, četiri do 11 sati i tri posle, ocenjujući da se radi o manjim incidentima, uglavnom fotografisanju izbornih mesta i vredjanju glasača.

"Dan je uglavnom miran, a incidenti su raščišćeni", rekao je Televiziji Telma portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije Toni Angelovski.

Izvor: Agencije

15.38 - Na biračkom mestu u osnovnoj školi "Budućnost" u skopskoj opštini Čair, odstranjen je poptpredsednik komisije za referendum o imenu Makedonije zato što je agitovao, potvrdila je danas Državna izborna komisija (DIK).

Predsednik DIK Oliver Derkovski je rekao da je na mesto odstranjenog potpredsednika izborne komisije postavljen novi član i da je referedumsko izjašnjavanje nastavljeno neometano.

14.47 - Na referendumu o imenu države do 13h izašlo je 16 odsto glasača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

"Do 13h glasalo je 261.470 građana, a izlaznost po opštinama je u rasponu od 7,82 odsto do 19,15 odsto", izjavio je predsednik DIK Oliver Derkovski na konferenciji za novinare.

Te podatke o izlaznosti DIK je dao na osnovu obrađenih podataka sa 90,24 odsto biračkih mesta.

Derkovski je rekao da se do sada referendumsko glasanje odvijalo mirno i bez neregularnosti, sa nekoliko manjih incidenata i pozvao da mirno ostane i do 19h, kada se zatvaraju biračka mesta.

U Skoplju je reporterka N1 Gordana Bjeletić:

Izvor: N1

14.00 - Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov je glasao u Skoplju i nakon što je ubacio listić u glasačku kutiju izjavio da se nada da će danas biti praznik i da će Makedonija "konačno krenuti napred i u pravom pravcu – ka EU i NATO, uz čuvanje svega onoga što je važno".

"Ovo je veliki dan za Makedoniju i veliki dan za prijateljstvo sa Bugarskom, Grčkom i drugim susedima. Uveren sam u to, a i uzbuđen i zbog toga što je danas i moj rođendan", rekao je Dimitrov novinarima.

zaev referendum Izvor: Reuters/ Ognen Teofilovski

13.04 - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je nakon glasanja, da je uveren da će velika većina građana podržati promenu imena države, što će joj omogućiti pristupanje NATO-u i otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

13.01 - Izlaznost na referendumu u Makedoniji do 11.00 je bila 8,03 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK). Taj podatak o izlaznosti dobijen je na osnovu informacija sa obrađenih 92,06 odsto podataka dobijenih sa glasačkih mesta, saopšteno je na konferenciji za novinare. 

12.56 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da su zabeležena četiri incidenta od otvaranja glasačkih mesta, i to u Gostivaru, Strugi, Skoplju i Štipu. Većih incidenata nije bilo, a uglavnom su prjavljivana slikanja ljudi koji izlaze na referendum. Osumnjičeni su privedeni na informativne razgovore. Ministarstvo je pozvalo građane da poštuju zakone i da se uzdrže od remećenja javnog reda i mira.  

11.46 - Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je za N1 da bi dogovor Makedonije i Grčke trebalo da bude uzor za rešavanje sporova u regionu, ali da vlast u Beogradu umesto toga pokazuje zlovolju prema južnom susedu.

Politički analitičar iz Skoplja Petar Arsovski istovremeno je ocenio da će Makedonija, ukoliko ustavne promene posle referenduma ne budu usvojene u Sobranju, upasti u novu političku krizu koja će rezultirati vanrednim parlamentarnim izborima.

11.10 - Makedonska policija privela je mladića koji je ometao referedunsko glasanje na glasačkom mestu u skopskom naselju Novo lisiče. Policija je potvrdila da je 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Lazo Angelovski“ vređao gradjane koji došli da glasaju i fizički napao policajca.

makedonija referendum Izvor: REUTERS/Marko Đurica

10.43 - Izlaznost na referendumu do 9.00 je bila 2,45 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Taj podatak o izlaznosti dobijen je na osnovu obrađenih informacija sa 71 odsto glasačkih mesta, rekla je portparolka te komisije Ljupka Gugučevska je na prvoj današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je rekla da su sva biračka mesta otvorena na vreme, da glasanje teče mirno i da nisu registrovane nepravilnosti. Do sada su u DIK podnesena tri prigovora za zaštitu biračkog prava i svi su proglašeni za neosnovane, rekla je Gugučevska.

10.39 - Vicepremijerka Makedonije i ministarka odbrane Radmila Šekerinska izjavila je da očekuje da će na referendumu većina građana snažno pokazati da je za to da Makedonija postane članica NATO i EU.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 iz inostranstva, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara.

Najavljeno je da će referendum obezbeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprečavanje građana da se izjasne.

Dogovorom Makedonije i Grčke, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu "severna", a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u "Severna Makedonija", uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtevajući da se najpre reši međusobni spor oko naziva. 

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocenili kao istorijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale SAD i zemlje EU.

POVEZANE VESTI

Komentari (207)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Razmena

Zaev i EU hoce posto poto da 'stvar' uspe.Zaev zbog fotelje i obecanja datog zapadu a EU jer njena politika, polako gubi na snazi.Mislim, da polako raste skepticnost prema EU i NATO. To bi, isto uradili crnogorci da su pitani. A, verovatno i mi.

Jeretik

Demokratija , slobodna volja , glasanje ...Zar zaista jos neko veruje u veliku podvalu zvanu demokratija ? Kako uopste kvantitet moze da zameni kvalitet ? Jos je Sokrat u razmisljanju o demokratiji govorio o apsurdu ,da njegov glas , i glas jednog cobanina imaju istu vrednost ( a " cobana " je u svakom drustvu neuporedivo vise ).Glasaci izlaze na glasanje sa " svojim " misljenjem , dobijenim ispiranjem mozga od strane raznoraznih propagandnih stabova , a da ne govorimo o tome da im vladari omogucavaju celogodisnji kondicioni trening uma , zaglupljivanjem putem " Zadruga" i slicnih " intelektualnih " izazova . A sve se na kraju ipak svodi na to ,da jaci tlaci , i da sve konce u svojim rukama cvrsto drze " vladari iz senke " , svetski " bankari " , i sve se svodi na to da , svako dobije po merici koju oni odredjuju , radnici tek toliko da zive , i da mogu da se zaduzuju , sto je narocito pozeljno . Da zaista u demokratiji vecina odlucuje ,valjda ta ista vecina ne bi bila u bedi ? Logika uvek kaze istinu ...

Милутин Балкански

За 'Jeretik': Што волим кад учени људи одлуче да говоре онако како ми који смо са села мислимо. Ови приучени и послушни нас стално плаше тиме да нам без 'европског или тзв. западног пута' нема опстанка. А коју то историју има тај 'Запад'? Шта су то ОНИ имали онда кад је престоница Цара Душана била у Скопљу? Кад причају о демократији, причају и присвајају грчку историју. Откад то та историја припада 'Западу'? Како то грчка азбука и ћирилично писмо (за које се зна да је најстарије писмо на планети) припада 'Западу'? Одувек су овдашње покондирене тикве служиле интересима оних који су српски простор покушавали да 'европеизују' и то тако што би га испразнили од нас Срба.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Bugarska opozicija razočarana što EU žmuri na korupciju 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

Korona odnela još jedan život u Severnoj Makedoniji, 109 novih slučajeva zaraze 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

U Crnoj Gori još četiri osobe umrle od koronavirusa 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

U Hrvatskoj registrovano 45 novih slučajeva, preminula jedna osoba 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

Izborna komisija Crne Gore proglasila 11 lista za učešće na izborima 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

Hrvatski turizam u avgustu ostvario 70 odsto prošlogodišnjih rezultata 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

Ukupno 173 nova slučaja koronavirusa u BiH, preminulo 16 osoba 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

Region

Region

Crna Gora dozvolila političke skupove, školska godina počinje redovno 10.08.2020.

10.08.2020.  |  Region

loader