Grčka proteruje ruske diplomate, mešetarili oko Makedonije

Grčka proteruje ruske diplomate, mešetarili oko Makedonije

Grčka proteruje ruske diplomate, mešetarili oko Makedonije Izvor: N1

Grčka je odlučila da protera dvoje diplomata Rusije i zabrani ulazak za još dvoje zbog "ilegalnih radnji protiv državne bezbednosti", među kojima je i pokušaj da ugroze sporazum Grčke i Makedonije, postignut prošlog meseca, piše atinski list "Katimerini", pozivajući se na diplomatske izvore.

Rusko ministarstvo inostranih poslova objavilo je u Moskvi da će na isti način odgovoriti na proterivanje, javila je novinska agencija Interfaks, preneto je u Atini, gde još nema zvaničnih informacija o tome.

Po informacijama "Katimerinija" iz "visokih diplomatskih izvora", proterivanje ruskih diplomata i zabrana dolaska drugih je odgovor Atine na "nezakonite radnje na grčkoj teritoriji, koje predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove Grčke".

Među optužbama je da su diplomate pokušale da se prikupe i distribuiraju informacije, kao i da podmite državne službenike.

"Ovaj slučaj obelodanjuje skrivenu napetost koja postoji između Atine i Moskve poslednje dve godine, iz razloga povezanih sa opštom bezbednošću u regionu", piše list.

Ta odluka Atine nije "grom iz vedra neba", već odgovor posle "niza koordiniranih aktivnosti za širenje ruskog uticaja u Grčkoj", dodaje list.

Po diplomatskim izvorima, Atina je već naredila hitnu deportaciju dvojice diplomata od kojih je jedan zvaničnik ambasade Rusije Viktor Jakovljev, o kojem nema pojedinosti.

Po diplomatskim izvorima "Katimerinija", razni "mehanizmi" povezani s ruskim interesima u Grčkoj pokušavali su da se mešaju u njena unutrašnja pitanja.

Tako se "obezbeđivanjem materijala i finansijskim podsticajima pokušavalo da se utiče na opštine i mitropolite" Grčke pravoslavne crkve "da bi se stekao uticaj na Svetoj Gori, za nesmetano ostvarivanje dominacije", a bilo je i "pokušaja kupovine vladinih zvaničnika, koji su, prema istim informacijama, propali".

Po rečima visokih diplomatskih izvora na koje se poziva list, te aktivnosti "deo su sistematskog napora za potkopavanje suvereniteta i međunarodnog prava".

Primer je "pokušaj da interveniše u posebno osetljiva nacionalna pitanja i interese Grčke na Balkanu, posebno u spor sa Makedonijom oko naziva", piše u tekstu bez detalja o tome.

Diplomatski izvori ipak ukazuju na to da "Grčka, kao što je uvek činila, i dalje želi da zadrži dobre odnose sa Rusijom, da jača prijateljstvo dva naroda, saradnju vlada i civilnog društva sa obe strane, međutim to može da se zasniva samo na jednakosti i uzajamnom poštovanju suvereniteta i nezavisnosti dve zemlje".

 List navodi da diplomatski izvori "naglašavaju da je Atina bila veoma oprezna u grčko-ruskim odnosima, za šta je primer slučaj Skripalj" - uzdržanost Grčke prema tvrdnji da je Rusija otrovala nekadašnjeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Grčka je izbegla i da sledi primer drugih zapadnih zemalja koje su proterale ruske diplomate, a taj stav Atine je pozdravilo rusko političko rukovodstvo, piše "Katimerini" koji u dva obimna članka o ruskom mešanju nije izneo pojedinosti.

Špijunski triler u koji su uključene američke i grčke službe

Portal Atens vois piše da je proterivanje ruskih diplomata iz Grčke ishod procesa koji se razvijao mesecima i koji "podseća na špijunske trilere i uključuje američke i grčke obaveštajne službe, crkvene grupe u Grčkoj i na Kipru", kao i u Istanbulu, Makedoniji, a pominje se i Srpska pravoslavna crkva.

Cilj obaveštajne akcije su bili "ruski faktor" i njegova aktivnost u severnoj Grčkoj i na Svetoj Gori, zatim poslovne grupe i mitropoliti Grčke pravoslavne crkve pod ruskom kontrolom, kao i kupovina luke Solun.

Današnja vest o proterivanju dvoje ruskih diplomata je samo "vrh ledenog brega" jer se priča "odavno odvija" uz rad američkih službi i mehanizama NATO-a, u saradnji s Nacionalnom obaveštajnom službom Grčke (EYP) na "detaljnom mapiranju kontakata, finansiranja, kretanja ruskih agenata u Grčkoj", kao i njihove povezanosti sa "specifičnim političkim, društvenim i ekonomskim aktivnostima", piše sajt.

Odavno je "koordiniranim curenjem" informacija iz rukovodstva EYP javnost obaveštena o "planu za destabilizaciju", a "između redova" se moglo shvatiti da se sumnja na ulogu "treće zemlje" koja deluje u Grčkoj, "ali i u širem regionu".

"Ruski faktor" je, piše Atens vois, igrao sa "asovima u rukavu" i to "iznutra". To što je francusko-nemački konzorcijum kupio luku u Solunu, ali uz učešće ruskog biznismena Ivana Savidisa, "izazvalo je momentanu intervenciju američke ambasade i lično američkog ambasadora u Atini".

U Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu premijera Grčke sastavljene su beleške čiji su autori tvrdili da se iza "konzorcijuma" koji je kupio luku, "krije ruska mafija" i da je ugovor "razrađen paravan", a ruski "biznismen" grčkog porekla Ivan Savidis " 'trojanski konj' vlade" u Moskvi, piše sajt.

Dvosmerna intervencija oko Makedonije

Priča se komplikuje januara, kada je počeo proces rešavanja "makedonskog pitanja", čemu se ruski faktor usprotivio preko ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

"Intervencija Moskve" je bila dvosmerna, piše sajt: s jedne strane uticaj u ekstremno-desničarskim nacionalističkim krugovima Grčke, među kojima i na Svetoj Gori, a s druge aktiviranje protivnika sporazuma i u Makedoniji, pre svega stranke VMRO, "čija struktura je aktivna karika ruka ruske diplomatije još od kraja 19. veka".

Slučaj je stekao šire dimenzije, jer se ta aktivnost poklopila s projektom Vaseljenske patrijaršije za unapređenje autokefalnosti Crkve Ukrajine što je "razljutio ruski faktor".

Uz to je vaseljenski patrijarh Vartolomej preuzeo rešavanje crkvene dimenzije problema Grčke s Makedonijom tako da se Crkva u Makedoniji, kao Arhiepiskopija Ohridska, "stavi pod Vaseljensku patrijaršiju i tako zauvek istrgne iz Patrijaršije Srbije", piše sajt.

U isto vreme crkvena hijerarhija na Kipru je shvatila da je " 'invazija' ruskog faktora otišla toliko daleko da je neke tamošnje mitropolije pretvorila u 'mali Kremlj' ", piše sajt pozivajući se na izveštaje o tome.

Pošto je Kiparska crkva "ključni politički partner i ključni ekonomski igrač" na ostrvu, te su se stvari još više zaoštrile zbog perspektive eksploatacije prirodnog gasa i nafte u priobalju Kipra.

Sve to je uznemirilo crkvene krugove u Grčkoj, koji decenijama održavaju "odlične odnose" s Patrijaršijom u Moskvi, te su se "okrenuli protiv Vaseljenske patrijaršije".

Centar odlučivanja na Svetoj Gori

Jedan od centara odlučivanja o ruskim aktivnostima je lokalizovan na Svetoj Gori, gde su se, "izgovarajući se hodočašćem", okupljali poznati grčki ekstremni desničari, poslanici "Zlatne zore", "moćni crkveni faktori", privrednici i "mnogi Rusi svih specijalnosti".

Tako su počeli junski mitinzi protiv sporazuma Grčke s Makedonijom, iznajmljivani su autobusi, "regrutovane su eminentne ličnosti iz svih oblasti".

"Novac je tekao u izobilju na obe strane granice, u ime 'patriotizma' ", piše sajt.

Tek pre dve nedelje kabinet premijera Grčke je jednim saopštenjem "fotografisao" Ivana Savidisa kao "jednog od dva biznismena koji rade na potkopavanju Vlade i destabilizaciji Grčke".

Prethodno je Savidis svoje preduzeće u Rostovu, u Rusiji, iznenada prodao, te i najveću grčku zadružnu duvansku kompaniju "SEKAP". Tako su tom preduzetniku u Grčkoj preostali hotel "Makedonija" u Solunu, koji je iznajmio, malo preduzeće za mineralnu vodu i bezalkoholne napitke "Suroti", list "Etnos" koji je u krizi, skup TV-kanal "E" i solunski fudbalski klub PAOK, kao i 15 odsto vlasništva luke u Solunu.

"Ne samo što pripadamo Zapadu, mi jesmo Zapad"

Pošto je kabinet grčkog premijera odlučio da "preseče stvar" i pristao na proterivanje dvojice ruskih diplomata i odbijanje ulaska u zemlju druge dvojice, piše sajt, očekuje se da će sledeći koraci biti "diskretniji, ali efikasniji": revizija bankovnih računa, "čišćenje u Crkvi" koja u Grčkoj nije odvojena od države, izmene nekih od poslednjih odluka o privatizaciji državne imovine, promene u medijima.

U tome američka ambasada u Atini ima ulogu "kerbera" - čuvara i nadzornika, te "nije slučajno da se obelodanjivanje proterivanje dvojice ruskih diplomata poklopilo s početkom samita NATO-a u Briselu. Poruka Atine raznim primaocima je jasna: Ne samo što pripadamo Zapadu, mi jesmo Zapad", zaključuje Atens vois.

POVEZANE VESTI

Komentari (48)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alan Ford

Ruski mipće da odgovori proterivanjem grčkih diplomata. Pa to po rusima ispada da su Grci pokušali da upropaste dogovor rusije I Severne Makedonije oko imena

Petar

A mi ih imamo u tkz "humanitarnom" centru. I ne žalimo se.

Kompletni

Tako se to radi, metla bato i zdravo! Rujkice se zaigrale pa misle Grcka je suplja ko Srbija! E pa malo morgen!

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Položeni venci u Aleji mladosti i na tuzlanskoj kapiji 13:15 h

13:15 h  |  Region

Region

Region

Nastavnica iz Podgorice dobila otkaz, objašnjavala đacima zašto ići na litije 10:53 h

10:53 h  |  Region

Region

Region

Crna Gora se pohvalila da je prva evropska zemlja koja je iskorenila koronavirus 10:01 h

10:01 h  |  Region

Region

Region

Institut: U Crnoj Gori nema zaraženih koronavirusom 24.05.2020.

24.05.2020.  |  Region

Region

Region

Produženi policijski čas u Severnoj Makedoniji 24.05.2020.

24.05.2020.  |  Region

Region

Region

Šef Nacionalnog štaba Hrvatske: Još nije vreme za proglašenje kraja epidemije 23.05.2020.

23.05.2020.  |  Region

Region

Region

U kamenolomu kod Sarajeva pronađena medvedica, neizvesno da li će preživeti 23.05.2020.

23.05.2020.  |  Region

loader