Florijan Biber: Deset pravila za Balkanskog princa

Florijan Biber: Deset pravila za Balkanskog princa

Florijan Biber: Deset pravila za Balkanskog princa Izvor: Wikipedia

Jedan od tekstova koji je ovih dana zapalio društvene mreže je "Deset pravila savremenog Makijavelija za Balkanskog princa" koji je napisao Florijan Biber, profesor jugoistočnih evropskih studija i direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu, Austrija.

"Šta bi Makijaveli rekao o Balkanu danas? pita se Biber. U tom pismu, objavljenom na blogu, on navodi deset pravila koja će omogućiti da princ da zadrži vlast bez obzira na uslove. Tekst je, nakon velikog interesovanja preveden sa engleskog i prenosimo ga u celosti:

Dragi Balkanski Prinče, čestitam Vam na najnovijem izboru.

Pretpostavljam da biste želeli da zadržite vlast što je duže moguće. Iako to nije tako lako kao nekada, ipak je moguće, pod uslovom da sledite deset pravila koja sam ovde naveo.

Vi uvek morate imati na umu da je mnogo važnije ako vas EU, međunarodni posmatrači i organizacije smatraju demokratom i reformatorom. Oni mogu biti strožiji od vaše domaće publike, ali su takođe mnogo neupućeniji i verovatno brže gube interesovanje.

Kontrolišite izbore, ne na dan izbora, nego ranije

Dok su neki od vaših prethodnika bili u mogućnosti da jednostavno napune glasačke kutije ili podignu mrtve da za njih glasaju, ili još bolje, pobrinu se da nemaju protivnika na izborima, to više nije moguće. Vi treba da pobedite na izborima i da to priznaju u inostranstvu. Oni mogu biti manje izbirljivi kada je u pitanju Kavkaz ili Afrika, ali vi morate da izgledate kao dobar demokrata na Balkanu. Moj dragi Prinče, ovo ne znači da Vi morate biti demokrata. Postoji još nekoliko načina da to učinite dobro.

Prvo, posmatrajte izbore kao način da postanete jači. Dobro tempirajte vreme izbora: Češći i prevremeni izbori mogu vam pomoći da uhvatite opoziciju nespremnu i takođe da dobijate glasove kada je Vaša popularnost na vrhuncu. Ponudite glasačima nešto novca, ili im oprostite neplaćene račune za električnu energiju. Postoji još mnogo načina da glasače pridobijete za sitne pare. Ponekad uzmite u obzir i to da ponudite nešto novca ljudima da ne glasaju (vi znate da bi oni glasali za vaše protivnike). Pomaže i to da ogovarate opoziciju optužujući je za seksualne devijacije, nelojalnost državi i uopšte kao mračnjake.

Za više, upućujem Vas na moju knjigu “Dobijanje izbora za početnike

Kontrolišite medije i obezbedite da imate više glasova koji će svi isto govoriti i imajte svoga agresivnog "avlijskog psa".

Mediji su ono što je važno za zadržavanje vlasti kod kuće.

Vi ne treba da budete vlasnik medija, poput drugih prinčeva pre Vas. Ipak, ima malo medija koji su ekonomski samoodrživi i najbolji način da ih kontrolišete je da se oglašavate samo u onima koji pozitivno izveštavaju o Vama (i nemojte smetnuti s uma da ste vi najveći oglašivač). Većina novina i TV stanica su verovatno u vlasništvu ili zapadnih kompanija kojima je preča zarada od standarda ili problematičnih lokalnih biznismena kojima Vi sigurno možete iščeprkati da su utajili neke poreze.

Novinari mogu ponekad biti nesnosni, a najbolji način da obezbedite da se oni ponašaju dobro je da im malo pripretite, ne javno. Većina će biti srećna da pribegne autocenzuri.

Govorite o EU i želite da joj se pridružite, ali radite to po sistemu toplo – hladno

Vas možda stvarno nije briga ili ne razumete EU i to je sasvim u redu, ali morate želeti da joj se priključite. Bez toga Vi verovatno ne biste dobijali izbore, uzimajući u obzir to da svi glasači žele članstvo u EU. Čak šta više, vas bi mogao pojesti mrak ako ne biste podržavali EU, pošto formiranje vlade zavisi od toga hoće li to biti overeno pečatom EU. Prema tome, želite EU, ali ubacite dozu dvosmislenosti. Biti suviše proevropski ovih dana može izgledati kao da pokušavate biti pretvrdi sa partnerima koji Vas stvarno ne žele. Dakle, bacite neku sumnju na projekat.

Govorite o borbi protiv korupcije i reformama. Govorite i govorite, a malo hapsite

Ko je za korupciju? Niko. Dakle, ne postoji sigurnija tema da se o njoj govori sve vreme i vodi kampanja. Dobro je da se postavite kao neustrašivi borac protiv korupcije i da bilo čije koruptivne radnje predstavite kao da su protiv Vaše vlasti, dakle da senku korupcije bacite na Vaše protivnike. Dohvatite nekoga i od Vaših ljudi. To će Vas učiniti ozbiljnijim. Naravno, teško je održati se na vlasti bez tolerisanja neke korupcije. Pobrinite se da povremeno imate uspeha u borbi protiv nje, neka hapšenja, procese. Imajte na umu da su hapšenje mnogo značajnija od presuda. Izveštaji o skromnom životnom stilu pomažu, a izjave o imovnom stanju mogu biti date sa izvesnom dozom kreativne slobode.

Rešite problem sa susedima da dobijete priznanja i nešto popularnosti

EU i stranci žele da vi unapredite Vaše odnose sa susedima, tako da vredi da nađete vremena za posete njima, ne samo zbog toga što oni možda imaju bolja odmarališta na moru: govorite o regionalnoj saradnji, kako mi delimo našu evropsku budućnost (konsultujte moju knjigu ‘100 govora za prave prilike za Balkanske prinčeve’).

Novi ili stari problem sa susedima su vrlo upotrebljivi kod kuće. Oni odvraćaju pažnju od drugih pitanja, pružaju Vam priliku za okupljanja oko zastave. Ništa nije bolje za podizanje Vaše popularnosti od lupanja po susedima. Uspostavljate balansa između ugađanja strancima i podilaženja domaćim osećanjima je suštinsko u ovom slučaju.

Odaberite različite strane prijatelje, od kojih će Vas jedni želeti zbog onoga kakvi ste zaista, a drugi zbog onoga kakvim se predstavljate

EU je vaš najveći investitor, donator i perspektiva, ali se nemojte fokusirati samo na nju. Koketiranje sa drugima će EU učiniti malo ljubomornom i zato će obratiti više pažnje na vas. Plus, možete da se predstavite kao svoj čovek. Takođe je važno da uzmete u obzir da drugi investitori i donatori česti imaju manje lanaca da vas sputaju. Prema tome, Vi možete da koristite neke resurse kako bi brinuli o domaćim političkim prioritetima. Međutim, shvatite da i oni mogu Vas da koriste, tako da budete spremni da odustanete od njih kad oni prestanu da brinu o Vama.

Zaposlite Vaše glasače. Otpustite Vaše protivnike

Najbolji način da ostanete na vlasti je da zaposlite Vaše glasače. Postoji mnogo poslova koje im možete ponuditi, od savetnika do čistačice.

Ako je jasno da je važno pripadanje Vašoj partiji, to će pomoći u smislu podrške partiji za dobijanje glasova. Mnogi od Vaših državnih službenika će regrutovati desetine glasača samo da bi sačuvali svoje poslove. Vaši protivnici će biti otpušteni, bilo iz državne administracije bilo iz privatnih firmi (konačno, Vi verovatno kontrolišete najveće izvore finansiranja u državi), ili njihovi očevi, majke, sestre, braća. Postoji mnogo načina da ih navedete da razmisle dva puta šta će reći o Vama.

Vladavina prava, Vaša pravila, Vaš zakon

Iz međunarodne zajednice će pričati i pričati o vladavini prava. Zato, dragi Balkanski prinče, mi preporučujemo brojne akcione planove i strategije. Međutim, u stvarnosti, važno je osigurati da je pravo dovoljno komplikovano da ne može biti univerzalno primenjivo, nego da uvek nad njim visi senka nelegalnosti, kako bi mogla biti iskorišćena kada zatreba. Protestanti mogu dobiti visoke kazne zbog ometanja saobraćaja, a druga mala pravila Vam mogu pomoći da su Vaša pravila vladajući zakon.

Bez ideologije, jer to može samo da šteti

Ne treba imati jasnu ideologiju, jer to Vas obavezuje na određenu poziciju i može da Vam kasnije pričinjava problem. Usredsredite se na široke ciljeve, poput Evrope, slobode, prosperiteta i izbegavajte suviše specifične ambicije.

U Vašem je interesu da se pridružite evropskoj ili međunarodnoj familiji partija, poput Socijalističke internacionale ili Evropske narodne partije kao pridruženi član ili posmatrač. Oni će Vam obezbediti međunarodni legitimitet i ublažavati moguću međunarodnu kritiku. Međutim, nemojte ovo brkati sa ideologijom – niko neće glasati za Vas zbog ideologije, već zbog Vas i poslova koje Vi dajete njihovim najbližima.

Obećajte promene, ali budite sigurni da sve ostaje po starom

Promene su ono što svi žele, jer su Vaši glasači od 35 prošlih, 28 godina prolazili kroz ekonomske krize. Oni žele da situacija bude bolja, tako da nemojte obećavati da će sve biti kako jeste, nego naslikajte sliku kakvu bi oni želeli. Međutim, promene su rizične, lako ih je obećati, ali je ostvarivanje rizično. Promene znače stalnu kampanju. Pokrenite svoje saradnike, kao da radite za sebe. To će učiniti da izgledate energično, da ste spremni za prevremene izbore ali takođe i da ste u opoziciji i kada to niste. Menjanje kompozicije vlade, politike, najava velikih planova su dobri načini da se priča o promenama.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

T. S

nemas ti pojma G. P. Vase misljene je samo propanganda sa provokacijam i mjesanje u ustav B.H Vase misljenje zanamo dokaz je sve ovo vrijeme o odvajanja B i H pa dodanas . trazite negdje drugo slavu bosna je nasa i takva je kakvaje visteje nasilno napravili iz EU takvu. GSPDINE PRINCE:

Silver

Problem je u nama jer mi "pijemo" tu politiku.

Rognar

Ulepšali ste mi veče...

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

N1 teme

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

DIK: Pendarovski i Siljanovska prošli u drugi krug predsedničkih izbora 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva bugarske novinarke 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Uhapšene četiri osobe zbog pljačke pet miliona evra na aerodromu u Tirani 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Komšić: Vlast se može formirati ako Dodik i SNSD pristanu na put u NATO 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Marihuana plutala morem kod pulske obale 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Uhapšene tri osobe zbog kokaina na školskom brodu Jadran, traga se za još dve 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Zaev proglasio pobedu Pendarovskog u prvom krugu predsedničkih izbora 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Region

Region

Region

Pendarovski ima blagu prednost nakon 50 odsto obrađenih biračkih mesta 21.04.2019.

21.04.2019.  |  Region

loader