Parlament RS suspendovao referendum o Sudu BiH

Parlament RS suspendovao referendum o Sudu BiH

Parlament RS suspendovao referendum o Sudu BiH Izvor: N1

Narodna skupština Republike Srpske suspendovala je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH koji je trebalo da bude održan 19. novembra.

Za odluku o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma rano jutros su glasali poslanici vladajuće koalicije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, kao i poslanici Slobodnog demokratskog srpskog kluba, dok su protiv bili poslanici opozicionih stranaka.

Odluka o suspendovanju referenduma doneta je posle 17-časovne rasprave koja je obeležena oštrim polemikama predsednika RS Milorada Dodika i opozicionih poslanika.

Usvojeno je i sedam zaključaka, u kojima se navodi da parlament smatra da je potrebno odluku o referendum o radu državnog pravosudja ponovo vratiti na dnevni red u Skupštini i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih srpskih političkih stranaka u Skupštini RS i parlamentu BiH, odnosno sadašnje vladajuće koalicije i opozicionog Saveza za promene.

Navedeno je i da je Skupština RS, stavljajući van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu, "konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH".

Data je i podrška inicijativi da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom koje glasi - "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Parlament je usvojio zaključak u kojem se navodi da je RS Dejtonskim mirovnim sporazumom "potvrdjena državnost koju je unela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumevanju o promeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, zajedno s Federacijom BiH".

"To podrazumeva da RS ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za provosudje u skladu s Aneksom 4 (Ustava BiH)", navedneo je u jednom od zaključaka.

Dodik je tokom rasprave u više navrata pozvao opoziciju da s vladajućom većinom usvoji novu odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, smatrajući da je za sprovodjenje referenduma neophodna podrška opozicionog Saveza za promene koji učestvuje u vlasti na nivou BiH.

S druge strane, poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a su Dodika ga optuživali da se krije iza opozicije, navodeći da već postoji odluka o referendumu koju treba da sprovede i da mu za to ne treba njihova podrška.

Zahtev za povlačenje odluke o referendum podnele su stranke vladajuće većine, dok je opozicija ocenila da je suspenzijom referednuma Dodik pokazao strah za ličnu poziciju, ali i da je vlast devalvirala referendum kao mehanizam izjašnjavanja gradjana.

Održavanju referenduma Sudu i Tužilaštvu BiH oštro su se usprotivili predstavnici medjunarodne zajednice u BiH.

Odluka o sprovodjenju referenduma doneta je u leto 2015. godine, ali je sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u Službenom glasniku RS.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

N1 teme

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Zatvorena birališta u Severnoj Makedoniji, izborni proces protekao bez problema 19:27 h

19:27 h  |  Region

Region

Region

Šta očekuju kandidati na izborima za predsednika Severne Makedonije 15:15 h

15:15 h  |  Region

Region

Region

Policija radi na rasvetljavanju slučaja ubistva Veselina Vukotića 08:22 h

08:22 h  |  Region

Region

Region

Na protestu u Podgorici zatražena smena menadžmenta RTCG 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Ubijen otac "škaljarca" Jovice Vukotića u Kotoru 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Ne možete rešiti balkansko pitanje, a da se Srbi drže dezintegrisani 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Mesić: Najkraće rečeno - rat nije bio potreban 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

U Severnoj Makedoniji u nedelju prvi krug predsedničkih izbora 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

loader