EU mehanizam solidarnosti dostupan Srbiji

EU mehanizam solidarnosti dostupan Srbiji

Izvor: N1

Kada je u Evropi izbila kriza COVID-19, EU je pokrenula i uspostavila mehanizme solidarnosti za Evropu, kako bi se države zajedno bavile krizom, a ne pojedinačno. Ovi mehanizmi su takođe otvoreni i za Srbiju.

Kroz EU mehanizam civilne zaštite, Srbiji je hitno stigla direktna podrška država članica EU (Slovenija, Irska, Austrija) u tranzitne centre i to u vidu ćebadi, šatora, kreveta, grejača, itd.

Putem ovog mehanizma vraćeno je 40 državljana Srbije iz celog sveta (u više od 15 letova). Ovaj podatak se nadovezuje na konzularnu repatrijaciju organizovanu u odličnoj koordinaciji između EU, država članica EU i Srbije.

Više od 2.000 državljana Srbije vraćeno je avionima ili autobusima koje su organizovale države članice EU. Sama Srbija je u velikoj meri doprinela naporima, jer nije samo organizovala i finansirala repatrijaciju državljana Srbije u Srbiju, već je organizovala i finansirala repatrijaciju preko 550 državljana EU u zemlju porekla.

Budući da je Srbija uključena u Evropski fond solidarnosti, ona ispunjava uslove za dobijanje dodatne pomoći koja će se preciznom metodologijom deliti između najugroženijih zemalja Evropske unije. Ovaj fond postoji kao dodatak napora za zemlju da se pokrije deo troškova nastalih za pružanje pomoći stanovništvu protiv COVID-19 i/ili za mere preduzete za sprečavanje širenja virusa.

Takođe, naša zemlja je deo projekta rescEU. U pitanju su strateške zalihe medicinske opreme kao što su respiratori i zaštitne maske za pomoć EU zemljama u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Srbija se pridružila i zajedničkom ugovoru EU o nabavkama zdravstvene opreme. Ovaj instrument nabavke koristi se u svim državama članicama EU da zajedno pregovaraju o boljoj opremi i boljim cenama i bržoj isporuci sa industrijom i obezbede koordinisane nabavke medicinske opreme i lekova, kao što su zaštitna oprema, respiratori i ostala neophodna oprema u borbi protiv korona virusa.

Srbija i Zapadni Balkan su uključeni u mehanizme „Zelenih traka“. Mehanizam "Zelenih traka" je uspostavila Evropska unija da obezbedi brze prelazne granice na unutrašnjim i spoljnim granicama EU i zapadnog Balkana za osnovne proizvode kao što su lekovi i hrana.

U vezi sa koordinacijom i razmenom informacija o zdravstvenim pitanjima, Srbija ima status posmatrača u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Takođe, Srbija je pozvana i učestvuje na sastancima EU Odbora za zdravstvenu bezbednost sa svim državama članicama EU. Srbija je pozvana na veb platformu za Rano upozoravanje i reagovanje na kojoj se vode diskusije između državnih organa EU o merama za kontrolu pandemije. Srbija je takođe deo drugog ključnog programa, kao što je Horizont 2020, koji su trenutno Istraživanje i inovacije za lekove i vakcine protiv COVID-19.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aisa

A ja mislio da Dačić sam platio a ono EU mu dala pare!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Promo

Promo

Raiffeisen banka omogućila uslugu Apple Pay svojim korisnicima Visa kartica 30.06.2020.

30.06.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Mnoštvo softvera za online bezbednost – prednost ili mana? 30.06.2020.

30.06.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Koncept smanjenja štete kao deo strategije u borbi protiv pušenja 29.06.2020.

29.06.2020.  |  Promo

Promo

Promo

NLB Banka ponudila klijentima NLB Pay - digitalni novčanik 03.06.2020.

03.06.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Zašto je važno da posle izolacije povećamo unos antioksidanasa? 28.05.2020.

28.05.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Kako izbeći alergene u zatvorenom prostoru? 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Miller Lovefest će biti održan - čeka se država za dalje smernice 22.05.2020.

22.05.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Besplatni online kursevi Univerziteta Metropolitan 22.05.2020.

22.05.2020.  |  Promo

loader