Na koju ste reformu pomislili u novogodišnjoj noći?

Na koju ste reformu pomislili u novogodišnjoj noći?

Na koju ste reformu pomislili u novogodišnjoj noći? Izvor: N1

Na koju ste reformu pomislili u novogodišnjoj noći? Da li je to dovoljno da bismo u 2020. videli osetnije pomake u kvalitetu poslovnog okruženja?

"NALED je pripremio ambiciozni plan koji će zagovarati kako bismo građane i privredu dodatno rasteretili birokratije, a javnu upravu učinili efikasnijim servisom. Prva velika oblast na kojoj je potrebno raditi je rešavanje pitanja imovine. Nakon reforme sistema izdavanja građevinskih dozvola (eDozvole) i postupka upisa u katastar (eŠalter) neophodno je da pređemo na sledeći nivo i modernizaciju izrade planskih dokumenata. Sistem eProstor omogućio bi da, umesto dugotrajne procedure koja podrazumeva stalnu papirnu prepisku institucija, javnih preduzeća i drugih imaoca javnih ovlašćenja, svi istovremeno, u svom delu nadležnosti, rade na prostornom planu, putem jedinstvenog softvera", ističe izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i dodaje da procedura konverzije prava korišćenja u pravo vlasništva nad zemljištem i dalje koči gradnju i neophodno je da konačno pretrpi promene.

Violeta Jovnović Izvor: Promo
Violeta Jovnović

Prema njenim rečima, sledeća važna tema je da se temeljito urede radni odnosi. NALED godinama zagovara osetnije poresko rasterećenje zarada koje je za 79% privrednika glavni uzrok sive ekonomije.

"Predložićemo reformu sistema doprinosa i pokrenuti dijalog u cilju ispunjenja ove ambiciozne želje. Veliki deo radne snage je u sivoj zoni i zato je nužno da se fleksibilni oblici rada (projektni angažman, rad sa nepunim radnim vremenom i dr.) regulišu i učine poreski atraktivnijim", dodaje Jovanović.

Ekonomsko osnaživanje žena i zaštita kulturnog nasleđa

NALED je sa udruženjem Etno mreža godinama aktivan na ekonomskom osnaživanju žena iz ruralnih krajeva i zajedno s Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost jedan od pokretača inicijative “1.000 žena”. Dosad je kroz ovu inicijativu uposleno 715 žena na izradi tradicionalnih rukotvorina kao diplomatskih i protokolarnih poklona. Plan za 2020. je da bude dostignuta brojka od 1.000 angažovanih žena koje će na taj način sebi i svom domaćinstvu obezbediti izvor prihoda. Tokom godine biće pokrenuta još jedna važna inicijativa - da se tri ćilima iz Srbije (pirotski, staparski i sjeničko-pešterski), nađu na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Izradom softvera NALED je omogućio registraciju sezonskih radnika na klik, uz 40% niže troškove poreza i doprinosa, što je doprinelo da broj prijavljenih skoči sa 3.500 na 27.000. Uspeh nove procedure potvrđuje stav da bi trebalo proširiti prijavu putem portala i mobilne aplikacije i na kućne poslove, građevinarstvo i turizam.

"Smanjenja birokratije nema bez daljeg razvoja eUprave i to je treća oblast u vrhu naše agende.  Duže vreme NALED zagovara uvođenje eAgrara kako bi se omogućila elektronska registracija poljoprivrednih gazdinstava i višestruko smanjili administrativni troškovi, sa 133 na 19 miliona dinara, kao i potrebno vreme za proceduru sa 280 na 75 minuta. Sledeća velika inovacija bilo bi eSanduče i sistem za elektronsku dostavu dokumenata što bi značajno unapredilo pravnu sigurnost i rešilo brojne probleme, posebno u sudskim sporovima i situacijama kada dužnik ne dobije na vreme informaciju o dugu", naglašava Jovanović

Četvrta velika tema kao i prethodnih godina je suzbijanje sive ekonomije. Nakon izrade softvera za automatsko i transparentno obračunavanje paušalnog poreza, vreme je i da se za 117.000 paušalaca omogući objedinjena uplata obaveza, na jedan umesto četiri računa.

S obzirom na to da samo 40% privrede ima obavezu posedovanja fiskalne kase, proširenje obuhvata fiskalizacije bi stvorilo bolje uslove za fer-plej utakmicu na tržištu. Uz to, ovo je godina u kojoj bi trebalo da se konačno prelomi da li želimo uvođenje reda u sistem neporeskih nameta. Ostaje predlog NALED-a da se formira javni elektronski registar taksi i naknada koji bi onemogućio da institucije ili javna preduzeća naplaćuju namete koji nisu prijavljeni u tu evidenciju. Za registar se već kandiduje više od 1.100 taksi i naknada. I da bi se građanima i privredi olakšalo prijavljivanje sive ekonomije, plan za 2020. je da se formira Jedinstveni kontakt centar, koji bi predstavke distribuirao na prave adrese.

"Znamo da je ključni preduslov za ispunjenje ovakvog plana kvalitetan javno-privatni dijalog i saradnja koja podrazumeva da institucije ne rade same već da konsultuju privredu i građane oko trasiranja reformi. Zato smo pre dve godine uz podršku USAID-a pokrenuli projekat „Javno-privatni dijalog za razvoj“ koji ima za cilj povećanje poverenja i otvorenosti države za sugestije privrednika i javnosti, kao i jačanje kapaciteta dve strane da uspešno komuniciraju i sarađuju. Mnoge od sprovedenih reformi su rezultat upravo toga. Istraživanja govore da poverenje raste – čak 83% ispitanika u javnom sektoru prepoznaje da je dijalog ključan za uspešnu primenu propisa, dok dva od tri privrednika kažu da u 2020. žele da budu aktivnije uključeni u izmene regulative", zaključuje Jovanović.

Tagovi:

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gero TZ

Na reformu u predsedništvu Srbije.

Bu

Na tortu.

Kaligula

Sve je to klizavo kao na ledu, i ime im kaze da je nesigurno

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Promo

Promo

Eurobanka izdvojila više od 3,6 miliona dinara za ekonomske škole u Srbiji 14.02.2020.

14.02.2020.  |  Promo

Promo

Promo

OTP Leasing Srbija lider u 2019. godini 31.01.2020.

31.01.2020.  |  Promo

Promo

Promo

JYSK nagrađuje: Novom inicijativom podstiče upotrebu višekratnih kesa 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Dobre vesti za vlasnike stanova za izdavanje u Novom Sadu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Automobil Hyundai i20 i dodatne nagrade čekaju na vas 09.01.2020.

09.01.2020.  |  Promo

Promo

Promo

Aqua Gala – voda sa mineralom lepote 23.12.2019.

23.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Direktor Coca-Cola HBC Srbija: Prvi rezultati sjajnog tima 23.12.2019.

23.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Kompanije – partneri u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN 20.12.2019.

20.12.2019.  |  Promo

loader