Pametna kuhinja: Proverite kućne aparate budućnosti

Pametna kuhinja: Proverite kućne aparate budućnosti

Pametna kuhinja: Proverite kućne aparate budućnosti Izvor: Shutterstock

Uređaji poput aparata za kafu, frižidera ili šporeta verovatno nisu prvi koji će vam pasti na pamet kada se spomene fraza smart home ili pametna kuća. Tek što ste navikli na postojanje pametnih sijalica, termostata kojim možete upravljati na daljinu, povezanih zvučnika ili virtualnih asistenata poput Amazonove Alexe, tehnologija je otišla korak dalje i preuzela još jedan važan deo doma – kuhinju.

U kuhinji se nalaze naši frižideri, mikrotalasne, rerne, sudo mašine i brojni drugi mali kućni aparati koji su kroz decenije ostali relativno nepromenjeni. Naravno, svaki novi model bele tehnike imao je prednost nad onim starim i po pitanju funkcionalnosti i tehnologije izrade, ali izgleda da prave promene u mogućnostima malih kućnih aparata i bele tehnike tek slede.

Neke od takvih aparata je već moguće pronaći i kod nas, i to na portalu Idealno.rs koji vam omogućava da na jednom mestu pregledate i uporedite proizvode i cene u većini domaćih veb-prodavnica.

S predstavljanjem raznih pametnih malih kućnih aparata može se automatizovati veliki deo svakodnevnih kuhinjskih zadataka – od kuvanja prve jutarnje kafe do pregledanja rasporeda dnevnih obaveza na ekranu frižidera.

Šta je uopšte smart home ili pametna kuća?

Smart home uređaji su svi oni uređaji u vašem domu koji su, često i međusobno, povezani s Wi-Fi mrežom. Takvim uređajima se upravlja u realnom vremenu putem aplikacija na pametnim telefonima i tablet računarima ili glasovnim upravljanjem putem virtuelnog asistenta, poput gore spomenute Alexe.

pametna kuhinja, pametni uređaji Izvor: Promo

POGLEDAJTE SVE PONUDE APARATA ZA KUVANJE

Neke od prednosti odnose se na lakoću upravljanja takvim uređajima, količini informacija koje vam takvi uređaji mogu omogućiti i naravno, vašim potrebama i željama prilagođenog automatskog rada svakog od tih uređaja.

3 najveće prednosti pametne bele tehnike:

Praktičnost: Cela ideja iza smart home tehnologije je učiniti naše domove prijatnijim i uštedeti nam vreme u obavljanju nekih svakodnevnih zadataka. To važi posebno za kuhinju. Pametni frižider će vam tako omogućiti da na ekranu telefona vidite njegovu unutrašnjost i na taj način proverite šta treba kupiti u prodavnici.

pametna kuhinja, pametni uređaji Izvor: Promo

POGLEDAJTE SVE PONUDE FRIŽIDERA

Bezbednost: U trenutku nepažnje kuhinja postaje kućni poligon za velike i male katastrofe, a velika prednost pametnih kućnih aparata je upravo bezbednost koju omogućavaju. Pametni kuhinjski aparati poput pametnog šporeta poslaće notifikacije na vaš pametni telefon ili se čak i sami ugasiti.

Efikasnost: Primena naprednih tehnologija u kuvanju može značajno popraviti rezultate i vašu svakodnevnu efikasnost u kuhinji. Na primer, pametni aparat za kafu omogućava da postavite ne samo vreme pravljenja kafe, nego i temperaturu koja vam najviše odgovara tako da vas bez preterane muke čim se ustanete čeka šoljica savršeno skuvane kafe.

Najbolji pametni mali kućni aparati

Iako će verovatno proći još neko vreme pre nego što pametni mali kućni aparati i kod nas postanu standardna ponuda u prodavnicama, pronašli smo nekoliko najzanimljivijih modela u kojima je primena smart tehnologije zaista promenila način na koji se oni koriste. Donosimo nekoliko najzanimljivijih primera!

pametna kuhinja, pametni uređaji Izvor: Promo

POGLEDAJTE SVE PONUDE APARATA ZA PRIPREMU HRANE

1. Pametna kuhinjska vaga – zanimljiv uređaj koji ne samo da može precizno izmeriti sve potrebne sastojke već ima i sopstvenu aplikaciju u kojoj vam je na raspolaganju gomila recepata. Aplikacija će vas voditi kroz recept i davati uputstva kada koji sastojak izmeriti i dodati.

2. Pametni kuhinjski termometar – s ovakvim termometrom ne treba se više pitati da li je vaš odrezak ispečen baš onako kako ste očekivali. Ne treba više da dežurate uz šporet ili roštilj jer će vas termometar povezan s vašim pametnim telefonom sam upozoriti kada komad mesa postigne zadatu temperaturu.

3. Pametna kanta za smeće sa senzorom pokreta – pametna kanta za smeće može olakšati svakodnevno korišćenje ugrađenim senzorom pokreta pa čak i mogućnošću glasovnog upravljanja. Više nećete rukama dodirivati kantu ili ispuštati smeće iz ruke kako biste otvorili kantu.

4. Pametni blender – pametni sokovnik ima ugrađen senzor kojim meri sastojke koje dodajte u njega. Uz pomoć aplikacije, na raspolaganju imate razne recepte, mogućnost planiranja obroka, i najzanimljivije, možete meriti tačne nutritivne vrednosti sastojaka koje dodajete u svoje smutije.

Moguće zamke se kriju u sigurnosti privatnosti

Neosporna je činjenica da ćemo vrlo skoro pisati i pričati o konkretnim modelima pametnih kućnih uređaja koji će vrlo brzo naći put i do naših domaćinstava i zaista doći u široku upotrebu. Iako ih sve redom jedva čekamo da isprobamo, treba zadržati dozu opreza.

Najvažnija stvar koju morate znati je ta da povezivanje različitih uređaja s Wi-Fi mrežom znači da podatke o svom domu, o svojim navikama, i o svima onima sa kojima živite, delite sa raznim kompanijama. Ta se činjenica ne može izbeći.

Šta se kasnije događa s vašim podacima, zavisi prvenstveno od poslovnog modela i načina na koji one obrađuju i skladište lične podatke svojih korisnika. Zato je praktično obavezno da pre kupovine uređaja ili instalacije nekog pametnog kućnog aparata pročitate politiku privatnosti kompanije čiji proizvod planirate kupiti/koristiti.

Prilikom same instalacije pametnog uređaja postavite bezbednosna ograničenja, ograničite količinu deljenih informacija i obratite pažnju na mesto instalacije.

Tagovi:

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Promo

Promo

Mobi Banka podržala kampanju "Pruži korak" sa milion dinara 10:24 h

10:24 h  |  Promo

Promo

Promo

Novi Lesnina prodajni centri u Beogradu i Nišu 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Dobra dostava daleko stiže: Wolt stigao u Novi Sad 02.12.2019.

02.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

City Expert osigurao svoju uslugu izdavanja i prodaje nekretnina na milion evra 25.11.2019.

25.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

"Eurobank Veliko srce" u Ekonomskoj školi "Stana Milanović" u Šapcu 22.11.2019.

22.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Direktor prodaje JYSK-a u ulozi prodavca na jedan dan 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Posetite Fresh Corner i probajte iznenađujuće dobru kafu 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Kako da vam se kupovina klima-uređaja isplati? 30.10.2019.

30.10.2019.  |  Promo

loader