Nova digitalna platforma za donaciju hrane: Jednim klikom do donacije

Nova digitalna platforma za donaciju hrane: Jednim klikom do donacije

Nova digitalna platforma za donaciju hrane: Jednim klikom do donacije Izvor: Promo

Prvi put će u Srbiji biti moguće da se samo jednim klikom donira hrana, zahvaljujući novoj digitalnoj platformi, koja će pomoći da se poveća količina hrane koja se donira, a samim tim i broj korisnika Banke hrane Beograd koji dobijaju obroke.

Digitalnu platformu zajedno će realizovati Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i kompanija Delez Srbija, koja je odlučila da na ovaj način nadogradi projekat "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju", koji se od 2015. godine realizuje u 35 gradova u Srbiji i zahvaljujući kome 9.000 korisnika svakodnevno dobija voće i povrće.

Do sada je donirano više od 3.000 tona hrane. Ovim projektom kompanija Delez Srbija i Banka hrane Beograd uspostavile su princip korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

Novu digitalnu platformu za doniranje hrane u Srbiji razvija IT tim UNDP-a i ona je osmišljena tako da mogu da je koriste sve kompanije koje budu želele da se priključe ovoj inicijativi. Doniranje viškova hrane doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, posebno Cilja 2 – svet bez gladi i Cilja 12 – Odgovorna potrošnja i proizvodnja, dok istovremeno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje proizvodi organski otpad.

Na panel diskusiji "Jednim klikom do donacije", posle uvodne reči Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelјa zadužene za demografiju i populacionu politiku, obratile su se i Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, Radmila Ivetić, predsednica Udruženja Banka hrane Beograd i Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa Delez Srbije. Nakon toga predstavljena je digitalna platforma koja će biti puštena u rad tokom sledeće godine.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović i gosti iz UNDP-a i Banke hrane imali su priliku da pre panela posete Maksi supermarket Alonso kako bi se upoznali sa procesom doniranja hrane. Takođe su se upoznali sa predstavnicima udruženja "Živimo zajedno" i razgovarali o značaju projekta i podršci društveno odgovornih kompanija.

"U Srbiji se jedna četvrtina građana u riziku od siromaštva, ove godine za socijalnu pomoć izdvojeno je 126 milijardi dinara. Država mora imati dva koloseka, jedan da stvara uslove da što više ljudi živi od svog rada i da ima što manje onih kojima je potrebna socijalna pomoć, ali i da ugroženima pomogne. doniranje hrane preko Bake hrane, kao što čini kompanija Delez Srbija, treba da bude model i za druge kompanije. Doniranje hrane omogućava da se deluje u skladu sa prvim ciljom održivog razvoja, borbom protiv siromaštva i drugim borbom protiv gladi", rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"Kao kompanija, već četiri godine realizujemo projekat doniranja voća i povrća i starateški upravljamo viškovima hrane. Sada smo uz podršku naših partnera iz Ujedinjenih nacija u prilici da razvijemo model doniranja koji će bolje odgovoriti na potrebe humanitarnih organizacija i zahvaljujući kome ćemo na godišnjem nivou moći da doniramo i veće količine hrane", izjavila je Milana Jević Gledović, potpredsednik pravnih poslova i zaštite resursa kompanije Delez Srbija.

Ovom prilikom predstavnici kompanije Delez Srbija i UNDP-a ozvaničili su saradnju na razvoju zajedničke onlajn platforme.

"UNDP sarađuje sa Vladom Srbije, organizacijama civilnog društva kao što je Banka hrane i privatnim kompanijama kako bi se smanjila količina hrana koja se baca. Manje bačene hrane znači i manje gladnih ljudi, što vodi smanjenju siromaštva, nejednakosti i negativnih uticaja na životnu sredinu. Doniranjem viškova hrane doprinosimo odgovornom korišćenju resursa, cirkularnoj ekonomiji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, što istovremeno doprinosi ostvarivanju nekoliko ciljeva održivog razvoja. Delez Srbija je dao dobar primer, a mi pozivamo i druge da se pridruže", rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moj_Beograde

Za početak prestanite da bacate svu robu na kraju radnog dana u kontejnere i da vraćate na uništenje (bacanje na otpad). Donirajte suve hlebove a ne u kantu za smeće.

Fatboy

Bravo, Anđele :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Promo

Promo

U Sberbanci štedi - gde evro više vredi 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Nova donacija u okviru Eurobank projekta "Škola kao nacrtana za Vas" 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Mobi Banka podržala kampanju "Pruži korak" sa milion dinara 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Novi Lesnina prodajni centri u Beogradu i Nišu 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Dobra dostava daleko stiže: Wolt stigao u Novi Sad 02.12.2019.

02.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

City Expert osigurao svoju uslugu izdavanja i prodaje nekretnina na milion evra 25.11.2019.

25.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

"Eurobank Veliko srce" u Ekonomskoj školi "Stana Milanović" u Šapcu 22.11.2019.

22.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Direktor prodaje JYSK-a u ulozi prodavca na jedan dan 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Promo

loader