Šta prikazuje istraživanje tržišta za nekretnine?

Šta prikazuje istraživanje tržišta za nekretnine?

Šta prikazuje istraživanje tržišta za nekretnine? Izvor: Promo / City Expert

Saznajte kako razmišljaju vlasnici, a kako kupci nekretnina.

Prema istraživanjima City Expert agencije za nekretnine 71.4% ispitanih vlasnika nekretnina smatraju da im je potrebna podrška tokom procesa prodaje stana, pa su na samom početku uspostavili kontakt sa agencijama za nekretnine da saznaju više o kretanju tržišta, uslovima saradnje i raspitaju se o samom procesu.

cityexpert-istrazivanje1 Izvor: Promo

Izvor: City Expert istraživanje, jun 2019. godina, "Da li ste se odmah opredelili da sarađujete sa posrednicima ili ste prvo pokušali samostalno da prodate stan?"

Razumevanje procesa je preduslov u planiranju prodaje stana. Takođe, bitno je da Vaši izvori informacija budu legitimni, pa je tako najbolje porazgovarati sa licenciranim agentom za nekretnine ili advokatom koji je usmeren ka kupoprodaji nekretnina duži vremenski period.

● 65.7% ispitanih vlasnika, odlučilo se za saradnju sa više agencija za nekretnine.

Kako bi povećali šanse za prodaju svog stana po željenim uslovima i definisanoj ceni, vlasnici za nekretnine često sarađuju sa više agencija za nekretnine, što govori i podatak da se 65.7% ispitanih vlasnika izjasnilo da sarađuje sa više agencija istovremeno.

promo Izvor: Promo

Izvor: City Expert istraživanje, jun 2019. godina, "Sa koliko agencija sarađujete prilikom prodaje Vašeg stana?"

● 27.1% ispitanih vlasnika na osnovu preporuke se odlučuju za saradnju sa agencijom za nekretnine.

Tržište nekretnina je u porastu poslednjih godina, stoga se agencije za nekretnine bore za uspostavljanje što veće saradnje sa vlasnicima. Kreiranje specijalnih uslova za vlasnike, smanjenje agencijske provizije ali i dodavanje benefita poput besplatne pravne pomoći prilikom završavanja administrativnog dela, je deo napora koje agencije za nekretnine ulažu kako bi pridobili vlasnike. Preporuka je za agencije za nekretnine jako bitna, jer to je upravo dokaz da je klijent zadovoljan završenim poslom. Sa druge strane vlasnici koji se nađu prvi put u situaciji da prodaju nekretninu, prvenstveno se raspitaju u svom okruženju koga mogu da kontaktiraju kako bi uspešno prodali nekretninu. Prema istraživanjima agencije za nekretnine City Expert, 27.1% vlasnika se odlučio za saradnju zbog preporuke. Takođe, drugih 27.1% vlasnika se odlučilo za saradnju jer su već upoznati sa načinom funkcionisanja te agencije za nekretnine.

Promo Izvor: Promo

Izvor: City Expert istraživanje, jun 2019. godina, "Kako ste došli do toga da sarađujete sa agencijom za nekretnine?"

● Kod 40% ispitanih vlasnika kao najbitniji faktor za prodaju smatraju da je brzina

Najbitniji faktor za vlasnike kod prodaje nekretnine jeste da je prodaju što brze, što se složilo 40% ispitanih vlasnika, dok se 30% odlučilo za prodaju po što većoj ceni. Informacije o trendu rasta cena na tržištu nekretnina su svakim danom sve češće, međutim u praksi se dešava da vlasnik oglašava stan duži vremenski period i da ne uspeva da pronađe zainteresovanog kupca. Svaki licencirani agent za nekretnine prvenstveno će da savetuje da se angažuje procenitelj koji će ozvaničiti vrednost same nekretnine. Ovaj korak je jako bitan zbog kupaca koji planiraju da izvrše kupovinu uz pomoć stambenog kredita, čiji iznos se definiše na osnovu informacija procenitelja.

promo Izvor: Promo

Izvor: City Expert istraživanje, jun 2019. godina, "Šta bi izabrali kao najbitniji faktor kod prodaje svoje nekretnine?"

● 60% ispitanih kupaca se izjasnilo da im je bitno koja agencija za nekretnine oglašava stan koji žele da pogledaju.

Sa druge strane 60% kupaca se izjasnilo da im je bitno koja agencija za nekretnine oglašava stan koji su primetili u moru oglasa na internetu, jer im je najbitnije da izvrše bezbednu kupovinu nekretnine i da budu sigurni da se neće susretati sa problemima tokom i nakon kupovine. Dakle, svaka agencija za nekretnine prvenstveno mora da stekne poverenje od strane kupaca. Na drugom mestu, odnosno 40% ispitanih kupaca su se izjasnili da im je prilikom kupovine cena bila najbitniji faktor. Ova informacija može poslužiti vlasnicima nekretnina za prodaju, da prilikom definisanja cene nekretnine uzimaju u obzir i to koliko je ta vrednost veća od proceniteljske vrednosti i da se potrude da opravdaju tu razliku kako bi kupac imao jasniju sliku.

promo Izvor: Promo

Izvor: City Expert istraživanje, jun 2019. godina, "Šta biste izabrali kao najbitniji faktor kod kupovine stana?"

Ukoliko ste vlasnik nekretnine i želite da je prodate, preporuka je da na samom početku uspostavite komunikaciju sa agencijom za nekretnine i saznate sve o samom procesu prodaje, kretanju tržišta i uslovima saradnje. Imajte u vidu da kupci prilikom istraživanja tržišta prikupljaju što više informacija i pretražuju ponudu stanova koja je u potpunosti transparentna, poput City Expert agencije za nekretnine koja već važi za primer po načinu prezentacije i prikazanim informacijama o samoj nekretnini.

Odaberite agenciju koja ima dobru reputaciju, odnosno koju prati dobar glas što se tiče realizacije kupoprodajnih procesa, jer ćete na taj način brzo upoznati kupca koji je spreman za kupovinu vaše nekretnine.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradjanin

Totalno nepotreban trosak. Nedavno sam prodao stan, bez posredovanja agencija i uz malu pomoc advokata ( oko ugovora), za 20 dana. Sve cisto i zavrseno a ustedeli smo po 2% od provizije.

Goran

Prodao sam stan i kupio novi preko agencije za nekretnine. Prezadovoljan sam brzinom i profesionalnoscu agenata tako da sam sa zadovoljstvom platio proviziju za posredovanje. Nisu mi jasni ljudi koji kad ih zaboli zub idu kod obucara da im pomogne ili to pokusavaju sami.

Cile

Za 5 godina, maksimalno 7, nece biti kupaca, a boga mi ni prodavaca.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Promo

Promo

U Sberbanci štedi - gde evro više vredi 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Nova donacija u okviru Eurobank projekta "Škola kao nacrtana za Vas" 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Mobi Banka podržala kampanju "Pruži korak" sa milion dinara 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Novi Lesnina prodajni centri u Beogradu i Nišu 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Dobra dostava daleko stiže: Wolt stigao u Novi Sad 02.12.2019.

02.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

City Expert osigurao svoju uslugu izdavanja i prodaje nekretnina na milion evra 25.11.2019.

25.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

"Eurobank Veliko srce" u Ekonomskoj školi "Stana Milanović" u Šapcu 22.11.2019.

22.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Direktor prodaje JYSK-a u ulozi prodavca na jedan dan 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Promo

loader