Obavezno se zaštitite prilikom kupovine nekretnine

Obavezno se zaštitite prilikom kupovine nekretnine

Obavezno se zaštitite prilikom kupovine nekretnine Izvor: Promo / City Expert

Kupovina stana je jedan od najlepših i najvažnijih trenutaka u životu koji prati velika radost, ali i velika briga. Kako je u pitanju ulaganje celokupne životne ušteđevine, nasleđa ili podizanje stambenog kredita sa rokom otplate i do 30 godina, kupci osećaju strah i plaše se da ne budu prevareni.

Generalni direktor City Expert agencije za nekretnine, Igor Jović, savetuje kupce da ne prave kompromise prilikom kupovine nekretnine: "Svaka kupoprodaja u koju je City Expert bio uključen je protekla bezbedno i za kupca i za vlasnika. Radimo detaljnu proveru svake nekretnine, pre nego što se ona nađe u našoj ponudi. Kupovina nekretnine je jako bitna stvar i tu se ne sme praviti kompromis!".

city expert Izvor: Promo / City Expert

Prevare prilikom prodaje stana

Postoje i slučajevi u kojima je kupovina stana protekla bez velikih poteškoća. To su situacije u kojima su kupci i prodavci imali čiste namere i spremnu dokumentaciju. Nažalost, takvi slučajevi su retki, naročito kada je u pitanju prodaja starijih stanova. Stari stanovi su u posed prodavaca došli putem nasledstva ili poklona i često imaju nepotpunu dokumentaciju.

U tim slučajevima se dešava da prodavac prodaje samo svoj idealni deo stana, a da pre toga nije konsultovao druge suvlasnike da li žele da prodaju stan. Sa uvođenjem javnog uvida u katastarske knjige i saradnjom sa javnim beležnicima, ovakve prevare su sve ređe, ali opet, ukoliko kupac nema iskustva moguće je da naiđe i na ovakav problem.

Kada je u pitanju kupovina novogradnje u izgradnji, tada je najvažnije raspitati se o samom investitoru, o stepenu uspešnosti prethodnih projekata, kao i o samoj firmi. Danas su te informacije dostupne onlajn i moguće je proveriti sve što vas zanima. Za kupovinu stana u izgradnji nabolje rešenje jeste da kupujete stanove čije finansiranje pokrivaju same banke ili da izaberete pouzdanu agenciju za nekretnine koja sarađuje sa investitorima.

city expert Izvor: Promo / City Expert

Zaštita od prevare uz stručnu pomoć

Agencije za nekretnine su dobro upućene u različite načine na koje su prodavci, ali i kupci pokušali da prevare jedni druge. Zato dobre agencije znaju kako mogu da se zaštite i da zaštite svoje stranke. Prodaja stana je veoma kompleksan proces i jedna od najvažnijih odluka u životu i zato agencije rade sve što mogu da se zaštite od prevare.

Provera dokumentacije

Prvi korak pri kupovini nepokretnosti jeste detaljna provera vlasničke dokumentacije. Vlasnik mora da poseduje vlasnički list i osnov sticanja nepokretnosti. Vlasnički list se može izvaditi u katastru nepokretnosti i u njemu su sadržane sve informacije o vlasniku, imaocima prava nad predmetom prodaje, ali i zabeležbe tj. tereti koji postoje.

Vlasnički list može da izvadi sam vlasnik, ali i agencija koja posreduje u prodaji. Kupac svakako može ove informacije proveriti onlajn, ali list nepokretnosti je jedini validni dokument.

Osnov sticanja nepokretnosti je dokument u kojem se dokazuje pravni osnov sticanja predmetne nepokretnosti. To može biti ugovor o kupovini stana, ali i ugovor o poklonu, ostavinska rasprava ili neki drugi dokument koji dokazuje vlasništvo nad nekretninom.

Sastavljanje predugovora

Ako kupac finansira kupovinu nepokretnosti putem stambenog kredita, obično se predlaže sastavljanje predugovora o kupovini, tj. prodaji nepokretnosti u kojem se definiše iznos učešća i kapare i način finansiranja kupovine nepokretnosti.

Predugovor i njegove odredbe daju sigurnost i kupcu i vlasniku da jedna strana neće prevariti drugu, da će se ispoštovati navedene odredbe i da će i jedna i druga strana uspešno završiti posao.

Predugovor se overava kod javnog beležnika i jedino takav ugovor može da služi kao garancija.

Pomoć oko prikupljanja dokumentacije

Dešava se da vlasniku nedostaje neki deo dokumentacije koji je kupcu neophodan da bi kupio stan. Često je to saglasnost drugih vlasnika, ukoliko ih ima više, ili potvrda o tome da je stan isplaćen u celosti. U ovim slučajevima agencija je ta koja pomaže da se ova dokumenta prikupe i agenti za nekretnine su ti koji će prvi primetiti da nešto od dokumentacije nedostaje.

city expert Izvor: Promo / City Expert

Sigurna kupovina stana

Naravno da je moguće da kupovina stana protekne brzo i sigurno. Postoje slučajevi gde kupci i prodavci nisu morali ništa da rade do samog potpisivanja ugovora. To su idealne prodaje, sa čistim papirima i iskrenim namerama. Međutim, postoje i veoma loša iskustva koja su česta pojava na tržištu nekretnina. Pod izgovorom da žele da zaobiđu agenciju zbog plaćanja provizije, vlasnici ili kupci pozivaju na saradnju bez posrednika. Tada ostaju bez prilike da dobiju pravnu pomoć i saveta koji bi im pomogli da osiguraju svoju ušteđevinu i da kupe stan u kojem će graditi svoju porodicu i stvarati uspomene u svom domu.

City Expert agencija za nekretnine oslanja se na tehnologije, čime su unapredili sam proces da on bude bezbedan i efikasan. Jedan od osnivača i generalni direktor Igor Jović naglašava da automatizacija procesa ne znači ne prisustvo ljudskog faktora u smislu stručnjaka sa iskustvom nego, optimizacija samog procesa koji omogućava i vlasnicima i kupcima da bezbedno završe kupoprodajni proces. City Expert je kroz razvoj svog poslovanja uticao na smanjenje troškova i time stvorio prostor da vlasnici nekretnina plaćaju najnižu proviziju na tržištu nekretnina, dok je kupci ne plaćaju uopšte, a obe strane mogu da računaju na kompletnu podršku prilikom kupoprodaje nekretnine. Takođe, automatizacija je doprinela i da se umanji mogućnost grešaka koje se u većini slučajeva javljaju zbog uticaja ljudskog faktora.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Skadarlija

Pravna pomoc moze da se dobije i bez agencije za prodaju nekretnina koja uzima 3% na ime prodaje nekretnine, dakle za prodaju stana od 100.000 evra oni uzimaju 3.000 evra za posredovanje, a svaki advokat ce da isproverava da li je stan cist za daleko manje novca. Ne verujem da takva usluga kosta vise od 200 evra.

Prodavac - kupac

Bez licnog advokata ne kupovati ili prodavati!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Promo

Promo

U Sberbanci štedi - gde evro više vredi 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Nova donacija u okviru Eurobank projekta "Škola kao nacrtana za Vas" 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Mobi Banka podržala kampanju "Pruži korak" sa milion dinara 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Novi Lesnina prodajni centri u Beogradu i Nišu 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Dobra dostava daleko stiže: Wolt stigao u Novi Sad 02.12.2019.

02.12.2019.  |  Promo

Promo

Promo

City Expert osigurao svoju uslugu izdavanja i prodaje nekretnina na milion evra 25.11.2019.

25.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

"Eurobank Veliko srce" u Ekonomskoj školi "Stana Milanović" u Šapcu 22.11.2019.

22.11.2019.  |  Promo

Promo

Promo

Direktor prodaje JYSK-a u ulozi prodavca na jedan dan 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Promo

loader