Hlamidija kod mačaka

Hlamidija kod mačaka

Hlamidija kod mačaka Izvor: Shutterstock

Bakterija "Chlamydia psittaci" izaziva bakterijsku infekciju koja se naziva hlamidioza. Kod mačaka se infekcija najviše javlja u očima i zbog učestalosti je bakterija koja je izaziva nazvana "Chlamydopfila felis". Ova bakterija je karakteristična za mačke ali i ljudi mogu da budu inficirani. Srećom, radi se o retkim slučajevima pri čemu je dolazilo do direktnog kontakta sa zaraženom mačkom.

Mačke kod kojih se razvila infekcija pokazuju kliničke znake infekcije gornjih disajnih puteva i hroničan konjuktivitis. Uz već spomenute bakterije moguća je infekcija i bakterijom Chlamydia pneumoniae koja može da izazove i ozbiljnije posledice. Inače, hlamidioza pogađa oči, disajni sistem, probavni i reproduktivni sistem mačaka. Generalno, ukoliko se na vreme leči, hlamidioza kod mačaka ima pozitivnu prognozu. Sledeći znaci treba da budu signal da se potraži pomoć veterinara:

- kijavica

- suzne oči

- iscedak iz očiju

- kašalj

- otežano disanje

- isedak iz nosa

- nedostatak apetita

- groznica

- upala pluća

Hlamidioza je nešto češća kod mladih mačaka, posebno mačića do godinu dana starosti. Međutim, utvrđeno je da se javlja u svim starosnim dobima i kod svih rasa. Povećan rizik od infekcije je u odgajivačnicama, azilima i domovima gde živi veći broj mačaka. Radi se o visoko zaraznom oboljenju jer nije neophodan direktan kontak sa zaraženom mačkom. Naime, bakterija putuje vazduhom prilikom kašlja ili kijanja, a zadržava se i na predmetima sa kojima mačka dolazi u dodir kao što su posude za hranu i vodu, ležaljke i nameštaj.

Dijagnoza se uspostavlja laboratorijskom analizom uzorka iscedka iz očiju ili brisa sa konjuktiva. Ukoliko postoji sumnja i na pneumoniju potrebno je obaviti rendgenološko snimanje pluća. Lečenje se obavlja upotrebom antibiotika koji se mogu davati oralno ili direktnim ukapavanjem u oko. Proces lečenja traje oko šest nedelja. Tokom lečenja, mačku treba držati u izolaciji, pogotovu ukoliko živi sa još mačaka u domaćinstvu. U takvim slučajevima, preporučljivo je i ostale mačke lečiti kako ne bi došlo do novog izbijanja infekcije.

Bolest se može donekle prevenirati vakcinacijom. Međutim, vakcina ne pruža potpunu zaštitu kada se radi o sprečavanju zaražavanja. Utvrđeno je da ona deluje mnogo bolje kada se radi o smanjenju efekata oboljenja. Vakcinacija se preporučuje u domaćinstvima sa više mačaka koje imaju mogućnost izlaska u spoljnu sredinu, odgajivačnicama i azilima. U svakom slučaju, o potrebi i režimu vakcinacije posavetujte se sa svojim veterinarom.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Soda bikarbona pomaže i kućnim ljubimcima koji pate od želudačnih problema 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Da li je čudno da imate seks u prisustvu vašeg psa? 14.02.2020.

14.02.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Aktivisti: Životinje nisu roba, prestanite da ih nazivate kućnim ljubimcima 13.02.2020.

13.02.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Vesić najavio tender za izgradnju groblja za kućne ljubimce u Beogradu 05.02.2020.

05.02.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

ARDS kod pasa - bolest koju uzrokuje upala pluća i udisanje dima 01.02.2020.

01.02.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Platio reklamu od 6 miliona $ na Superboulu iz zahvalnosti što su mu spasili psa 30.01.2020.

30.01.2020.  |  Ljubimci

loader