SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora

SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora

Izvor: VOA

Američki Senat usvojio je zakon kojim se surovost prema životinjama proglašava krivičnim delom na nivou cele zemlje. Takozvani PACT - Zakon o sprečavanju surovosti i mučenja životinja, usvojen je jednoglasno. Zakonom koji je usvojen u Senatu, surovost prema životinjama postaje krivično delo na federalnom nivou, za koji sleduje novčana ili kazna do sedam godina zatvora.

Do nedavno, federalni zakon je zabranjivao samo borbe životinja, a surovost nad životinjama tretirao kao krivično delo samo ukoliko je taj čin zabeležen kamerom, u nameri da se snimak proda. Ipak, zakon nikada nije eksplicitno zabranjivao sam čin mučenja životinja.

Iako svih 50 američkih država imaju zakone o sprečavanju surovosti prema životinjama, ovako sveobuhvatan federalni zakon donet je prvi u istoriji zemlje. Borci za prava životinja pozdravili su tu promenu, a među njima Savez za humano spasavanje - jedna od najvećih takvih organizacija u SAD.

"Zakon PACT daje federalnim organima nepohodna sredstva da krivično gone počinioce teških dela surovosti prema životinjama. Ovde, u Distriktu Kolumbija slučajevi se često odnose na međudržavnu trgovinu, pošto smo tako blizu Virdžinije i Merilenda. Naši policajci istražuju hiljade slučajeva surovosti nad životinjama godišnje, a imali smo situacije u kojima bi pravda bila zadovoljena da je ovaj zakon bio na snazi", rekao je Kris Šindler, potredsednik Saveza za humano spasavanje.

Novom merom se zabranjuje da se sisari, ptice, reptili ili amfibije namerno spaljuju, dave, guše, probadaju ili im se nanose bilo koje druge teške telesne povrede. Počinioci takvih dela se smatraju krivično odgovornim.

Prema podacima FBI, surovost nad životinjama je često povezana sa nasiljem prema ljudima. FBI je tek 2016. počeo da vodi evidenciju svih slučajeva surovosti prema životinjama, a predstavnici Saveza za humano spasavanje veruju da se svake godine dogode na hiljade takvih slučajeva.

Nisu svi, međutim, sasvim zadovoljni zakonom. Mnogi veruju da postoji još mnogo rupa u njemu, koje počinioci mogu da iskoriste.

"Razočaralo me je što je postalo uobičajeno da se prave izuzeci u slučaju tretmana životinja u poljoprivredi, lovu, nauci, pa čak i kod ubijanja životinja radi ishrane", kaže Suzan Laum, direktorka Organizacije za zaštitu pasa u Virdžiniji.

Sada preostaje da predsednik Tramp potpiše PACT zakon. Predstavnički dom u oktobru usvojio je identičnu verziju ovog zakona, koji sada ide u Belu kuću, i očekuje se da će ga predsednik Tramp potpisati.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sve Znam

Gledam fotografiju vesti. Puno puta sam ljudima objašnjavla da briga I zaštita životinja ne isključuju ljubav prema ljudima. Po meni, najstrašniji zločin koji postoji je činjenje zla živom biću ( ljudskom ili ne) koje nije u stanju da RAZUME nijedan aspekt zla koje mu se čini.

Zorica

OVAKAV zakon treba da vazi i kod nas!

Čekajući asteroid

50 godina ispred nas.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Ljudi mogu da prenesu koronavirus na pse i mačke, pokazala studija 04.08.2020.

04.08.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Iz zatvora u Šri Lanki pobegao neobičan zatvorenik - mačka švercer droge 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Najskuplji pas na svetu košta skoro dva miliona dolara 02.08.2020.

02.08.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Obučeni psi u Nemačkoj u 94 odsto slučajeva nanjuše osobu zaraženu koronavirusom 28.07.2020.

28.07.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Policija u Čileu trenira pse da otkrivaju ko ima koronavirus 15.07.2020.

15.07.2020.  |  Ljubimci

loader