Alergijski šok kod mačaka

Alergijski šok kod mačaka

Alergijski šok kod mačaka Izvor: Shutterstock

Alergijski ili anafilaktički šok je stanje koje se javlja posle izlaganja organizma nekoj materiji koja izaziva alergijsku reakciju. Radi se o burnoj reakciji koja je potpuno nepredvidiva, jer gotovo svaka materija u okruženju može izazvati alergijsku reakciju, prenosi Petface.

Alergijski šok je posledica preterano snažnog odgovora imunološkog sistema na neki alergen i u ekstremnim situacijama može da dovede do smrti mačke, piše Petface.

Uzroci i simptomi

Uzroci alergijske reakcije mogu biti gotovo sve što se nalazi u okolini mačke. Sastojci iz hrane, prašina, hemijski sastojci, lekovi, duvanski dim, ujedi insekata… Reakcija može biti lokalna, najčešće se ispoljava na koži, ali kada se radi o sistemskom odgovoru ćelija koje su zadužene za odbranu ceo organizam je u opasnosti. Do alergijskog šoka dolazi naglo i veoma brzo po izlaganju alergenu – radi se o minutima. Javljaju se otežano disanje, povraćanje, nekontrolisano mokrenje, gubitak koordinacije, nesvestica, šok i kolaps gotovo svih vitalnih organa. Ukoliko se ljubimcu ne ukaže hitna pomoć, često dolazi do smrti.

Dijagnoza

Kada govorimo o dijagnostici koja bi utvrdila da se radi o anafilaktičkom šoku, treba znati da ne postoje brzi testovi koji bi dali pouzdan podatak o kakvom alergenu se radi. Ukoliko je mačka ranije pokazivala druge, blaže simptome alergije moguće je sprovesti dijagnostičke procedure koje će utvrditi na koje supstance je mačka osetljiva. Kako bi se utvrdile supstance iz okruženja mogu se raditi specifični kožni testovi. U slučaju da se sumnja na alergijske reakcije iz hrane, sprovode se eliminacione dijete kako bi se utvrdilo na koji sastojak iz hrane je mačka alergična. Najčešće se radi o glutenu i proteinima iz goveđeg i pilećeg mesa. Nažalost, alergijski šok se javlja iznenada, obično posle izlaganja poznatom alergenu, ali nije retkost da se dogodi i kada je ljubimac dugo vremena bio izložen alergenu bez pokazivanja simptoma alergijske reakcije.

Lečenje

Lečenje alergijskog šoka nije nimalo jednostavno. Brzina reakcije vlasnika je veoma važna za dobru prognozu mačke u šoku. Na primer, ukoliko se radi o ujedu pčele ili ose, potrebno je odmah ukloniti žaoku iz mesta ujeda, jer ona i dalje izlučuje toksine koji izazivaju alergijsku rakciju. Što pre treba potražiti pomoć veterinara i dati što više detalja o okolnostima u kojima je došlo do alergijskog šoka. Lečenje podrazumeva upotrebu antihistaminika i nadoknadu tečnosti intravenskim rastvorima kako bi se smanjio i zaustavio šok i rehidriralo telo. U težim slučajevima, potrebno je uraditi intervenciju otvaranja disajnih puteva kako bi se omogućilo normalno disanje mačke. Preporučuje se bolničko lečenje i posmatranje od 24 do 48 sati.

Kako živeti sa alergijama

Ukoliko se mačka uspešno oporavi od alergijskog šoka, pre svega je potrebno utvrditi koja supstanca je izazvala ovakvu reakciju. Radi se o dugotrajnom procesu i potrebno je dosta strpljenja i upornosti dok se ne dođe do pouzdanog odgovora. Kada se utvrdi alergen ili više njih, potrebno je obezbediti životne uslove u kojima ljubimac neće biti izložen supstanci koja pravi problem. Kada je u pitanju hrana, dovoljno je isključiti iz ishrane sastojke koji izazivaju reakciju i nadalje hraniti ljubimca hranom koja neće izazivati probleme. U slučajunju kontaktnih alergena kao što je kućna prašina, hemijska sredstva za higijenu, poleni trava, ujedi insekata i slično problem je nešto teži za rešavanje imajući u vidu prirodu mačaka. Ukoliko je mačka osetljiva na trave i biljke iz okruženja, mora joj se ograničiti kretanje pa čak i onemogućiti izlazak iz kuće ili stana. Hemijska sredstva za higijenu se moraju zameniti nekim alternativnim preparatima na prirodnoj bazi. Zaštita od spoljnih parazita, posebno buva mora biti redovna i veoma efikasna. U svakom slučaju, promene koje su neophodne najbolje ćete dogovoriti sa svojim veterinarom.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Željko Stari

Držite mačke i pse dalje od rododendrona i drugog otrovnog bilja koje bi mogli da zagrizu i uginu

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Brižit Bardo ponudila pomoć predsedniku Kazahstana za zaštitu lutalica 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Britanci na glasanje doveli pse, mačke, konje i morske prasiće 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Na imanju kod Mladenovca otrovano 20 životinja, trovanja širom Srbije 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Uginuo Uško, prvi meda koji je koristio invalidska kolica 29.11.2019.

29.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora 24.11.2019.

24.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Mačak nakon pet godina pronađen 1.900 kilometara od svog doma 23.11.2019.

23.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Groznica kod mačaka može biti korisna, ali i veoma opasna 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Ljubimci

loader