Kako postupati sa psom posle hirurške intervencije

Kako postupati sa psom posle hirurške intervencije

Kako postupati sa psom posle hirurške intervencije Izvor: Shutterstock

Hirurška intervencija je veoma stresna kako za ljubimca tako i za vlasnika. Većina vlasnika je veoma zabrinuta kako za ishod same operacije, ali i za period oporavka.

Mnogi su previše oprezni i preterano pažljivi ugađajući svom prijatelju svaku želju. Neretko to može da dovede do komplikacija, gotovo kao i ukoliko je vlasnik previše opušten, piše portal Petface.

Danas većina veterinara daje precizna uputstva vlasnicima o nezi u prvim danima oporavka posle operacije. Ta uputstva se razlikuju u zavisnosti od hirurške intervencije ali postoje neka opšta pravila koja važe za sve.

1. Držite ljubimca u ograničenom prostoru

Tokom intervencije pas je bio podvrgnut anesteziji. Bez obzira da li se radi o intravenskoj ili inhalacionoj, svaki ljubimac će različito reagovati posle buđenja. To zavisi od mnogo faktora kao što su starost, težina, rasa, opšte zdravlje pa i karakter i temperament. To što je jedan pas veselo trčkarao posle intervencije ne znači da će i drugi tako da se ponaša. Držanje psa u ograničenom prostoru, transporteru ili nečem sličnom uz ograničavanje aktivnosti obezbediće da se ubrza metabolizam anestetika i on izluči iz organizma.

2. Održavajte normalnu telesnu temperaturu

Iako se tokom intervencije veterinari trude da održe normalnu temperaturu pacijnta, često se dešava da zbog anestezije temperatura i posle operacije padne ispod normalne. Po dolasku iz ambulante smestite ljubimca u njegovu ležaljku ili transporter i obezbedite mu dovoljno toplih prekrivača ili peškira. Ukoliko je neophodno, možete ga dogrevati termoforima ili plastičnim flašama sa toplom vodom koje ćete staviti oko njegovog tela.

3. Pratite unos hrane i vode

Veterinar će vam reći kada pas može da počne da uzima hranu i vodu posle intervencije. Naravno, uvek je ohrabrujuće kada ljubimac želi da jede i pije ali nemojte preterivati i raditi to u suprotnosti od saveta veterinara. To može dovesti do poremećaja rada želuca i povraćanja što dodatno komplikuje proces oporavka.

4. Uklonite prepreke i obezbedite opasna područja u domu

Anestezija i stres kojem je bio podvrgnut mogu u znatnoj meri da utiču na dubinsku percepciju, koordinaciju i rasuđivanje pasa. To može rezultirati povredama u kontaktu sa uobičajenim stvarima u domu kao što su stepenice, stolice ili neke druge fizičke prepreke.

5. Pažljivo rukujte i pomerajte svog psa

Iako će veterinar posle intervencije dati i odgovarajuće lekove protiv bolova, oni niti imaju beskonačno dejstvo niti su 100% efikasni. Pas će ipak osećati nelagodnost ili bol. Uostalom, sve što je rađeno tokom operacije mora da zaraste i za to je potrebno vreme. Pas će možda preterano reagovati na neke uočičajene pokrete pa budite pažljivi pogotovu ako ga prenosite. Posebno budite pažljivi ukoliko se radi o ortopedskim intervencijama koje podrazumevaju upotrebu udlaga ili spoljnih fiksatora.

6. Izvedite psa što je pre moguće kako bi obavio fiziološke potrebe

Ovo izgleda logično, ali veliki broj vlasnika je previše zabrinut za stanje svog ljubimca i misli da će ga držanjem u kući bolje paziti. Iako veterinari ne otpuštaju pacijente neposredno po završetku intervencije, moguće je da pas nije iskoristio sanitarne uslove koji su mu na raspolaganju u ambulanti. Mnogi su previše uzbuđeni ili omamljeni kako bi to uradili. Pored toga, veliki broj intervencija podrazumeva i intravensku nadoknadu tečnosti koja dovodi do nakupljanja tečnosti u bešici. Omogućite ljubimcu mokrenje na kakvo je naučio jer ni njemu se neće dopasti da to uradi „pod sobom“.

7. Nadgledajte interakciju sa ostalim ljubimcima

Pogrešna je pretpostavka da će ljubimac koji dočekuje svog drugara iz ambulante jedva dočekati da se ponovo druži. Naročito mačke mogu biti neprijateljski nastrojene prema pacijentu koji zahteva oporavak. Vide ga kao stranca prepunog novih, nepoznatih i stranih mirisa. Naravno, ima i onih koji će potpuno oduševljeno da dočekaju drugara i da odmah započnu igru koju su nedavno prekinuli. Sprečite to, jer je pacijentu realno potreban mir, a u uslovima nedovoljnog oporavka od anestezije, postupke drugih ljubimaca može pogrešno da protumači. I eto novog belaja.

U svakom slučaju, najvažnije je pridržavati se uputstva veterinara i pažljivo posmatrati ponašanje ljubimca u prvih 24 sata nakon intervencije. Bilo bi dobro kada bi vam veterinar u pismenoj formi dao uputstva kako da negujete psa u novim okolnostima.

Ukoliko primetite bilo šta što je čudno ili odstupa od uputstva, nešto što vas zbunjuje, ne oklevajte. Pozovite veterinara i tražite savet. U ovakvim situacijama, šta god vam neko drugi rekao, opreza nikada dosta i nema glupih pitanja.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Goraždanin u 85 akvarijuma ima na hiljade ribica (FOTO) 14.10.2019.

14.10.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Kakav gazda takav pas: Gojazni ljudi češće su vlasnici gojaznih ljubimaca 01.10.2019.

01.10.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Pozorište mačaka iz Moskve već tri decenije osvaja srca publike 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Ljubimci

loader