Šta sve treba da znate o nezi šapa pasa

Šta sve treba da znate o nezi šapa pasa

Šta sve treba da znate o nezi šapa pasa Izvor: Pixabay

Oni koji bar na elementarnom nivou brinu o svojoj i higijeni prostora u kome žive imaju običaj da čiste svoju obuću i redovno peru noge. Imajući u vidu da naši psi imaju četiri šape, dakle duplo više od nas kada je u pitanju kontakt sa spoljnom sredinom po kojoj se hoda, logično je da i toliko više brinemo o higijeni šapa naših ljubimaca.

Briga o higijeni će doprineti i zdravlju šapa koje su veoma često izložene različitim uticajima i patogenima koji mogu da im poremete normalan život, piše Petface.

Šape imaju više različitih delova koji na različite načine mogu da budu ugroženi. Pre svega tu su koža, krzno koje je pokriva, nokti i jastučići koji su u direktnom kontaktu sa podlogom po kojoj se kreću psi.

Nega kože

S obzirom da je koža najveći organ kod pasa i da predstavlja prvu liniju odbrane ostalih organa i sistema briga i nega moraju biti redovni i kontinuirani.

Uklanjanje nečistoće koja se prirodno nakuplja tokom boravka u spoljnoj sredini je na prvom mestu. To ne podrazumeva redovno, subotnje kupanje, već brisanje vlažnim maramicama ili krpicama šapa i došaplja posle svake šetnje, bez obzira na vremenske uslove.

Pored fizičkog uklanjanja nečistoće, briga o koži podrazumeva i eliminaciju alergijskih reakcija na pojedine supstance iz okruženja ili hrane. Ove reakcije se manifestuju na koži i šape su karakteristična mesta za pojavu simptoma.

Nega krzna

U zavisnosti od rase ili vrsti i dužine dlake koja čini krzno pasa, potrebno je održavati pre svega higijenu i odgovarajući kvalitet i zdravlje dlačnog pokrivača. Kod dugodlakih pasa zimi je potrebno ošišati krzno koje pokriva šape ili se nalazi između prstiju. Razlog za to je često smrzavanje dlaka koje može da nanese povrede šapama.

U letnjem periodu, šišanje je potrebno obaviti kod svih dugodlakih i kovrdžavih pasa kako bi se smanjio rizik od upetljavanja raznih trava, a pre svega popinog praseta. Najčešća meta ove travke posle ušiju, je prostor između prstiju.

Kratka dlaka na šapama će omogućiti i lakši pregled posle šetnje kada se radi o parazitima kao što su krpelji.

Nega noktiju

Nokti predstavljaju čest razlog za traženje veterinarske pomoći. Najčešće se to dešava zbog problema koje izazivaju predugački nokti.

Generalno pravilo o dužini noktiju glasi: nokte kod pasa treba skratiti kada počnu da dodiruju podlogu. Ovo se prilično lako utvrđuje jer kada nokti dodiruju podlogu to se veoma dobro i jasno čuje.

Brzina rasta noktiju je različita i individualna pa svaki vlasnik treba samostalno da proceni po kojoj dinamici treba da obeezbedi svom ljubimcu pedikir. Psi naravno nikako nisu oduševljeni ovom aktivnošću pa ih na to treba navikavati od najranijeg uzrasta.

Prvo ih treba naučiti da im se dodiruju šape, prsti i nokti, a onda preći na samo podrezivanje. Obezbedite im što mirnije okruženje tokom ove aktivnosti. Izbegavajte da im sečete nokte kada su uznemireni, nervozni ili u stresu.

Adekvatna dužina noktiju smanjuje rizik od lomljenja, uvrtanja i drugih pojava koje mogu da dovedu i do ozbiljnijh problema.

Razmislite o vremenskim uslovima

Leti izbegavajte šetnje po usijanom pločniku ili pesku na plaži. Izaberite deo dana kada hodanje po ovakvim podlogama neće izazvati opekotine i plikove.

U zimskom periodu, situacija je još komplikovanija. Pored hladnoće i leda, na plpčnicima su prisutne različite hemijske supstance i industrijska so koja vrlo negativno utiče na šape pasa.

Pre svega, izbegavajte šetnje po ovakvim podlogama, a potom dobro operite šape kako bi uklonili sve ono što može da ošteti šape.

Danas postoje veoma kvalitetni preparati koji služe za zaštitu jastučića i u letnjim i u zimskim uslovima, pa ih možete nabaviti i koristiti u ekstremnih vremenskim uslovima.

Rutinska provera šapa

Neka pregled šapa postane za vas i vašeg ljubimca redovna aktivnost kao što je davanje hrane i šetnja. Uvek posle povratka iz šetnje proverite da li ima nekih promena, povreda ili stranih tela.

Proveravajte dužinu noktiju i obratite pažnju na svaku promenu u formi izraslina i deformacija. Kada primetine neku promenu, potražite pomoć veterinara.

Preporučujemo da u domu imate pripremljen manji komplet za prvu pomoć u slučaju da se pojave neki problemi sa šapama. Ukoliko nađete neku manju posekotinu ili plik, očistite ga antibakterijskim sredstvom i zavijte područje najbolje što umete i možete.

U kompletu obezbedite i odgovarajuću zaštitnu obuću koju možete navući preko povređene i zavijene šape. Potom, potražite pomoć veterinara.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Pokušao da prokrijumčari debelog mačka u kabinu aviona 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Kažnjavanje pasa ostavlja posledice na njihovo zdravlje 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Pas Konan, učesnik u napadu na El Bagdadija, biće gost Bele kuće 31.10.2019.

31.10.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Da li psi mogu da obole od raka ako njihovi vlasnici puše 29.10.2019.

29.10.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Američki vojni pas ranjen u potrazi za El Bagdadijem ponovo na dužnosti 28.10.2019.

28.10.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Ovo je vreme krznenih vozača: Pudla uživa u vožnji skuterom na Novom Beogradu 25.10.2019.

25.10.2019.  |  Ljubimci

loader