Pet najpopularnijih zmija koje se drže kao kućni ljubimci

Pet najpopularnijih zmija koje se drže kao kućni ljubimci

Pet najpopularnijih zmija koje se drže kao kućni ljubimci Izvor: Wikimedia/MusikAnimal

Ukoliko želite da u svoj dom dovedete zmiju kao kućnog ljubimca, prva prepreka ka ostvarenju tog vašeg sna jeste svakako koju zmiju odabrati. Zmije su zahvalni kućni ljubimci, jer je staranje o njima veoma lako, a zmije mogu da deluju opuštajuće.

Mi vam danas predstavljamo pet vrsta zmija koje mogu biti idealne za početnika u staranju o zmijama kućnim ljubimcima.

Kukuruzni smuk

Pre nego što je loptasti piton preuzeo ulogu omiljene zmije-ljubimca, kukuruzni smuk je bio najpopularnija vrsta zmije za držanje u kući. Ona ne zahteva veliku pažnju i staranje o njoj je veoma lako. Veoma su lepe, sa mnogo boja na sebi. Ova zmija ne raste mnogo - od 1,2 do 1,6 metara i košta između 15 i 20 evra. Dugovečne su (žive više od 10 godina) i nije im potreban veliki prostor za život, terarijum od 70 litara sa poklopcem im je sasvim dovoljan.

Kalifornijska kraljeveska zmija

Kalifornijska kraljevska zmija veoma je popularna kod ljubitelja ovih reptila i može da naraste do 1,6 metara dužine. Zahteva identične uslove držanja kao i kukuruzni smuk i takođe mu je dovoljan terarijum zapremine 70 litara. Može se pronaću u različitim bojama, česte kombinacije su bela i crna boja, ali nisu retke ni braon i žute pruge na ovoj zmiji. Hrani se glodarima, a svoje ime „kraljevska“ je dobila zbog toga što je dobar lovac i što lovi druge zmije. Cena ove zmije je oko 30 evra.

Ružičasta Boa

Ružičasta boa je veoma interesantna vrsta zmije. Dugog je životnog veka i može da živi do 20 godina. Prirodno su male zmije i prosečna dužin im je jedan metar. Cena im se kreće izmeđi 35 i 40 evra i veoma su lake za staranje o njima. Potreban prostor im je terarijum zapremine između 50 i 70 litara. I ova zmija, kao i prethodne dve traži temperaturu terarijum između 28 i 30 stepeni Celzijusa.

Gofer

Veoma interesantna vrsta koja može da bude veoma različitog izgleda. Može da se pronađe po cenama u proseku 50 evra i raste dužine od jednog do dva metra. U zatočeništvu mogu da žive duže od 15 godina i potreban im je terarijum zapremine najmanje 100 litara. U terarijumu je dobro da imate komade drveta u formi grane. Idealna temperatura u terarijumu za držanje ove zmije je između 27 i 30 stepeni Celzijusa.

Loptasti piton

Ova zmija je trenutno najpopularnija zmija na svetu, pre svega zbog ogromnog broja različitih kombinacija boja u kojima se mogu pronaći. Rastu dužine od 3 do 5 petara i mogu da žive čak i tri decenije. Terarijum od 100 litara zapremine bi im odgovarao i takođe je dobro postaviti komade drveta u njega. Cena im se kreće od 70 do 100 evra. Temperatura terarijuma potrebna za loptaste pitone je nešto veća u odnosu ostale navedene zmije i treba da bude između 32 i 35 stepeni Celzijusa.

Ukoliko želite zmiju za svog kućnog ljubimca, ovo su neke od najpopularnijih vrsta koje vlasnici odgajaju. Pobrinite se da se o svojim zmijama starate sa punom pažnjom i ljubavlju, tako ćete uživati u odgajanju ovih reptila.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar Prvi

A šta se desi kad ovaj loptasti nocu slučajno izađe gladan iz tog terarijuma

Zemunka 3 Generacije

Opustajuce! Ne verujem.

Joksim

@Zemunka 3 Generacije Ni ja

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Njujork ponovno otvara muzej pasa, ali je psima ulaz - zabranjen 12.02.2019.

12.02.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Psi ne vole mnoge stvari koje im svakodnevno radimo 31.01.2019.

31.01.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Pitbul Saša spasila sedmomesečnu bebu iz zapaljenog stana 29.01.2019.

29.01.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Tajvanac kažnjen jer je neželjenu mačku poslao poštom u azil 13.01.2019.

13.01.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci živeli u Beloj kući više od veka - dok se u nju nije uselio Tramp 30.12.2018.

30.12.2018.  |  Ljubimci

loader