Novozelandsko selo želi da zabrani mačke

Novozelandsko selo želi da zabrani mačke

Novozelandsko selo želi da zabrani mačke Izvor: AFP/Ozan Kose

Za obožavatelje mačaka te domaće životinje su njihovi verni kompanjoni, ali za novozelandske aktiviste koji zagovaraju i bore se za zaštitu i očuvanje životne sredine i divljine one su štetočine koje predstavljaju pretnju po opstanak brojnih endemskih vrsta u toj zemlji, zbog čega gradić Omaui planira da ih zabrani.

Lokalne vlasti Omauija pozivaju na kastraciju, mikročipovanje i evidenciju tih kućnih ljubimaca. Zalažu se za to da vlasnici ne nabavlja novu mačku nakon što njihov ljubimac ugine.

Predlagač zabrane je predsednik Udruženja za očuvanje prirode Džon Kolins. Za list “Otago dejli tajms” objasnio je da je selo geografski smešteno u području u kojem živi puno autohtonih životinjskih vrsta i da mačke ozbiljno prete njihovom opstanku.

"Moram odmah da istaknem - mi nismo mrzitelji mačaka, ali želeli bismo da ovo područje ostane bogato autohtonim endemskim vrstama", dodao je. "Zbog mačaka brojne divlje životinje ovog područja rapidno nestaju, a autohtone vrste ptica često pronalazimo raskomadane".

Mačke su na Novi Zeland sa sobom doneli evropski doseljenici.

Novozelandska ministarka za zaštitu i očuvanje životne sreine i divljeg sveta, Judžini Sejdž nedavno je stanovnicima glavnog grada Velingtona preporučila da mačke zamene drugim ljubimcima, poput ptice kivi, zaštitnog znaka Novog Zelanda i endemskom vrstom.

"Verujem da će ljudi postepeno shvatiti kako divlje životinje treba zaštititi na način da se mačke ne puštaju van kuća i da ne budu bez nadzora, a kada uginu ne bi ih trebalo zameniti novom mačkom", smatra Sage.

Mačkoljupci iz Omauija kažu da su protiv bilo kakvog plana kojim se u njihovom gradiću posedovanje mačaka želi zabraniti.

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

urbani kamper

Naravno, mačke su krive i za klimatske promene, svetske ratove... a biće verovatno krive i za neke buduće, međuzvezdane ratove. Nedaj bože da se pozabavite uzrocima koje sami kreirate, a koji dokazano dovode do odumiranja vrsta. Još nisam čuo da je jedna životinjska vrsta istrebila drugu, ali sam itekako čuo za stotine vrsta koje je svojim delovanjem istrebio čovek. A tek zamena teza da treba istrebiti mačke, jer su tu "donete". Pa doneli ste i sami sebe, pa uradite nešto po pitanju narušavanja prirodne ravnoteže i eksterminišite se odatle!

mitar

pročitaj šta su mačke uradile u Australiji i koliko endemskih vrsta je nestalo od kao direktna posledica.Informisi se pre nego što komentarises.

urbani kamper (informisani)

Informisan sam, očigledno bolje nego ti, baš o tim "istraživanjima" (posebno zbog toga što sam iz struke), na koje si naseo, a koje u serijama objavljuje jedna te ista organizacija. Zaključak svih tih "istraživanja", inače nepriznatih od strane zvaničnih naučnih časopisa, plasira jedna te ista grupa ljudi, očigledno iz redova mrzitelja mačaka. Pritom, nikad nisam čuo da su se zapitali šta su oni uradili po pitanju ugrožavanja životinjskih, pa i ljudskih života, osim što ih tamane i dan-danas. Aboridžini... jesi informisan o njima? Dakle, mačke nisu u Australiji uradile ništa što ne bi uradila neka druga vrsta, da nema mačaka. To se zove prirodna ravnoteža. Jedini uljez u celoj ovoj papazjaniji, zvanoj "Zemlja" je - čovek. Inače, kako to da se ne dotakoše uzroka kritične ugroženosti delfina, tasmanijskog đavola, velike bele ajkule (svi iz reona pomenutog kontinenta), pa i polarnog medveda? Jesu i za to krive mačke? Informiši se, pre nego li veruješ dnevnoj štampi.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Na imanju kod Mladenovca otrovano 20 životinja, trovanja širom Srbije 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Uginuo Uško, prvi meda koji je koristio invalidska kolica 29.11.2019.

29.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

SAD će surovost nad životinjama kažnjavati sa do sedam godina zatvora 24.11.2019.

24.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Mačak nakon pet godina pronađen 1.900 kilometara od svog doma 23.11.2019.

23.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Groznica kod mačaka može biti korisna, ali i veoma opasna 21.11.2019.

21.11.2019.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Pokušao da prokrijumčari debelog mačka u kabinu aviona 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Ljubimci

loader