Akvarijum nije ukras, već životni prostor

Akvarijum nije ukras, već životni prostor

Akvarijum nije ukras, već životni prostor Izvor: Shutterstock

Iako gotovo svi akvaristi izuzetnu pažnju poklanjaju izgledu svojih akvarijuma, a u dobroj meri oni zaista predstavljaju ukras našeg životnog ili radnog prostora, moramo imati u vidu da to ne sme da utiče na kvalitet života stanovnika akvarijuma.

To pre svega znači da im ne smemo uskratiti ni jedan deo opreme koji će doprineti da se stvore i održavaju gotovo idealni životni uslovi zbog samog izgleda akvarijuma.

Današnji izgled akvarijuma postoji zahvaljujući decenijskom radu stručnjaka na usavršavanju neophodne opreme. Ova oprema je ranije izgledala rogobatno zbog niza sprava prikačenih na staklo akvarijuma, a danas se savršeno uklapa u podvodnu idilu. To treba iskoristiti ukoliko želite da vaš akvarijum ima veću ulogu u estetici enterijera.

Pored oblika, dimenzija i pozicioniranosti, osvetljenje veoma utiče na izgled akvarijuma. Međutim, svetlosni efekat koji želite da postignete u svom prostoru ne sme da bude odlučujući faktor prilikom nabavke i ugradnje rasvete za akvarijum. Sunce kao jedan od osnovnih elemenata za život predstavja izvor svetlosti, pa je jako važno da sunčevi zraci dopiru do akvarijuma što je više moguće. Različite vrste riba, pogotovo ako se radi o slatkovodnim ili morskim zahtevaju različito osvetljenje. To i treba da bude kriterijum po kojem se nabavlja rasveta.

Biljke koje žive u akvarijumima su još zahtevnije. Bez svetlosti one nikako ne mogu da vrše proces fotosinteze. Sa druge strane, od vrste biljke zavisi količina i jačina svetla koja je potrebna za njihov pravilan rast. Pre instaliranja rasvete savetujemo vam da se detaljno informišete o zahtevima biljke, koja živi u vašem u akvarijumu.

Ribice mogu doživeti blagi stres ako im se često menja jačina svetla, pa izbegavajte da ih izlažete jakom osvetljenju, nakon dugog perioda koji su provele u mraku. Za kraj, podsetićemo vas na jednu, jako važnu činjenicu: specijalnim efektima možete postići da rasveta u akvarijumu podseća na svetla Las Vegasa, i da bude krajnje atraktivna za vaše posetioce i ukućane. Sa druge strane, možete postići krajnje intimnu atmosferu sa manjom količinom svetla koja će se probijati kroz vodu i biti prekidana plivanjem ribica.

Međutim, upamtite da akvarijum nije ukras prostora, već pre svega dom vaših prijateljica. Učinite da se kod svoje kuće osećaju što je moguće više prijatno.

Tagovi:

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

...samo sto do akvarijuma NE sme dopirati sunceva svetlost...iz mnogo razloga

Akvarista

Do akvarijuma ne sme dopirati direktna sunceva svetlost.

catpeople

Nikad ne stavljajte 'zlatnu ribicu' u ovakav okrugli akvarijum. Ona će tu možda i živeti ali će se jednostavno gušiti. Morate imati sve propratne stvari za akvarijum. Inače akvarijum je lep ukras u stanu a i posmatranje ribica koje plivaju utiče umirujuće na ljude.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Ljubimci

Ljubimci

Dve mačke pozitivne na covid-19, vlasnik im preneo virus 24.09.2020.

24.09.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Na aerodromu u Helsinkiju raspoređeni psi koji otkrivaju koronavirus 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Ovih pet stvari nikako nemojte raditi svom ljubimcu 19.09.2020.

19.09.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Sedam sobnih biljaka koje mogu biti opasne za pse i mačke 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Kako psi pokazuju ljubav - od njuške do repa, oni govore celim telom 14.09.2020.

14.09.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

Natpis u zgradi u Mirijevu izazvao burne reakcije vlasnika kućnih ljubimaca 11.09.2020.

11.09.2020.  |  Ljubimci

Ljubimci

Ljubimci

"Fejsbuk" za kuce – srpska društvena mreža za vlasnike pasa 06.09.2020.

06.09.2020.  |  Ljubimci

loader