Zašto triput kucamo o drvo?

Zašto triput kucamo o drvo?

Zašto triput kucamo o drvo? Izvor: N1

Ljudi često kucaju u drvo kada izgovore neku rečenicu koja "izaziva sudbinu". Uglavnom nesvesno, kucnu u drvo kako bi bili sigurni da ništa neće krenuti po zlu. Odnosno, ako gledamo istorijski, kucnu od drvo kako bi oterali zle duhove koji se u njemu nalaze.

Pre dolaska hrišćanstva i islama mnoge paganske grupe i kulture, od Irske pa do Indije obožavale su stabla. Neki su ih koristili za proricanje sudbine, drugi su ih koristili u religioznim ritualima, a treći (poput drevnih Kelta) smatrali su da su stabla domovi drevnih bogova i duhova.

Stablo kao prikaz sveta odrednica je i drevnih Slovena kojima je korenje predstavljalo svet podzemnih bogova (na čelu s Velesom), krošnja svet nebeskih bogova (na čelu s Perunom), a deblo predstavljalo zemaljski svet.

Nejasno poreklo

Ko je prvi kucao o drvo još se ne može pouzdano utvrditi, autori Stiven Betel i Debora Aronson u knjigama (The Good Luck Book i Luck: The Essential Guide) pronalaze vezu između ovih starih duhova u drveću i današnjeg kucanja.

Jedna od mogućih verzija je da su prvi pagani koji su naselili Evropu kucali u drvo (od kojeg su bile napravljene kuće) kako bi isterali zle duhove iz drveta i sprečili ih da prisluškuju razgovore unutar doma.

Druga verzija pak kaže da su neke paganske grupe obožavale ove duhove u drveću tako što bi za dobru sreću stavili obe ruke na drvo. Tokom vekova ovaj je verski obred prerastao u kraći način obožavanja, to jest u brzinsko kucanje za sreću.

Do devetnaestog veka mnoge su dečje igre u sebi sadržavale i čin kucanja u drvo, iako je sama ideja daleko starija. Čini se da su ove igre duboko usadile običaj u decu, jer je do dvadesetog veka kucanje u drvo postalo široko prihvaćena tradicija Severne Amerike i Britanije.

Razne varijante običaja

U Španiji se dodirne drvo nakon nekog događaja koji bi mogao doneti lošu sreću. Amerikanci i Britanci često zadrže ruku par sekundi na drvetu, a ponekad i samo pokucaju.

U Rumuniji se veruje da se loše stvari mogu izbeći kucanjem u drvo, u Bugarskoj se kuca u drvo kako bi se izbegle loše vesti, dok se u zemljama bivše Jugoslavije uglavnom kuca (i to tri puta) kako bi se nešto dobro potvrdilo, odnosno kako ne bi pošlo po zlu (“da kucnem u drvo” ili “da se ne urekne”), piše Net.hr.

Tagovi:

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mina

Koliko sam negde citala , kucanjem u drvo zelimo da PROBUDIMO bogove ( duhove) koji se u njima nalaze da bi nas zastitili od neke nedace ili pomogli u nekoj dobroj situaciji.

Kale

Proveravamo da nije plastika!

Miloš

У словенској митологији, а и у нашој народној религији дрво је настањено добрим духовима, по неким тумачењима и душама предака који су наши заштитници. Куцање у дрво представља призивање "добрих духова", односно наших заштитника.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Istraživači na dnu Pacifika našli japanske brodove potopljene u Bici kod Midveja 21.10.2019.

21.10.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Avanturista iz Nemačke pešači ka Japanu da bi prisustvovao OI u Tokiju 2020. 21.10.2019.

21.10.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

DJ Arči (4) ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađi klupski DJ na svetu 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Danas je Međunarodni dan lenjivaca, najstarija ženka Paula ima 50 godina 20.10.2019.

20.10.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Lopov mekog srca – odbio da uzme novac od starije žene i poljubio je u čelo 19.10.2019.

19.10.2019.  |  Lifestyle

loader