Zavod negira da helikopteri imaju dozvolu da lete iznad gnezda beloglavih supova

Zavod negira da helikopteri imaju dozvolu da lete iznad gnezda beloglavih supova

Zavod negira da helikopteri imaju dozvolu da lete iznad gnezda beloglavih supova Izvor: Shutterstock

Zavod za zaštitu prirode reagovao je povodom stradanja mladunaca beloglavih supova u Specijalnom rezervatu prirode (SRP) Uvac, zbog nadletanja helikoptera iznad njihovog staništa, rekavši da su netačne informacije Fonda za zaštitu ptica grabljivica o postojanju dokumenta uslova Zavoda za prelet.

Oni su naveli u saopštenju da je došlo do uznemiravanja i uništavanja mladih jedinki beloglavih supova, retke i strogo zaštićene vrste, čime je učinjena velika šteta za prirodnu baštinu naše zemlje, usled nepoštovanja i zanemarivanja propisa, posebno u odnosu na obavezu pribavljanja uslova zaštite prirode svih pravnih i fizičkih lica, pre realizacije bilo koje aktivnosti u zaštićenim područjima, pa i za nisko letenje helikopterima u Specijalnom rezervatu prirode Uvac, koje izdaje nadležni Zavod za zaštitu prirode Srbije.

"Zavod za zaštitu prirode Srbije nije dobio ni jedan zahtev koji se odnosi na vazduhoplovne aktivnosti, a samim tim ni jedan koji bi se odnosio na vožnju helikopterima, kako na zaštićenom području SRP Uvac, tako ni na jednom drugom prirodnom dobru", navodi se u saopštenju.

Oni su dodali i da "lažna informacija, plasirana na društvenoj mreži od strane predstavnika Fonda za zaštitu ptica grabljivica", da su za prelet izdati uslovi Zavoda za zaštitu prirode Srbije, bez prethodne provere podataka i informacija kod nadležnih institucija, a prevashodno Zavoda za zaštitu prirode Srbije, govori o neprofesionalnosti i neetičkom radu ove organizacije.

"Budući da su i sami tokom realizacije svojih aktivnosti i projekata na prostoru Rezervata Uvac upoznati sa zakonskom obavezom dobijanje akta - uslova zaštite prirode koje su u obavezi da pribave od Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Posebno se ova neprofesionalnost ističe iz razloga što su u realizaciji brojnih aktivnosti u vezi sa istraživanjima, zaštite i promocije očuvanja divljih vrsta ptica, do sada uvek dobijali punu stručnu i svaku drugu vrstu pomoći Zavoda za zaštitu prirode Srbije", stoji u saopštenju.

Kako ne bi došlo do daljeg širenja neistinitih informacija, oni su apelovali na medije da traže verifikaciju podataka i tekstova koje preuzimaju od korisnika društvenih mreža.

"Posebno od Fonda za zaštitu ptica grabljivica, s obzirom da često iznose neproverene informacije i time usporavaju i opstruišu dalji rad na sprečavanju nedozvoljenih aktivnosti koje nanose štetu u prirodi i uništavaju divlje vrste. Ovim putem molimo i članove Fonda da se pre objavljivanja neproverenih informacija obrate Zavodu, koji, kao i do sada, ima dobru saradnju sa nevladinim sektorom", stoji u saopštenju.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je, kako su istakli, kategoričkog stava da helikopterima nije dozvoljeno da lete nisko oko kolonija beloglavih supova.

"Zaštita beloglavih supova, kao temeljnih vrednosti na zaštićenom području Uvca, od niskih letova se može očuvati samo zabranom letova helikoptera, osim u posebnim slučajevima u skladu sa legislativom, u slučaju požara, elementarnih nepogoda i udesa, u cilju zaštite javnog zdravlja i javne bezbednosti itd", kaže se u saopštenju.

Zavod će, kako su kazali, izaći na teren po dostavljenim prijavama, zajedno sa republičkom inspekcijom Sektora za predostrožnost i nadzor Ministarstva zaštite životne sredine, u cilju utvrđivanja činjenica i daljeg postupanja u ovoj situaciji.

Fond za zaštitu ptica grabljivica prethodno je saopštio da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kome nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama u kolonijama beloglavih supova.

Prema pisanju medija, helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu, kad su se mladunci pripremali za poletanje iz gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

Šest mladunaca je ispalo iz gnezda, od kojih je tri spaseno i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac, a do sada drugi mladunci nisu pronađeni.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beloglavi sup

Jel pronađoste pilota?Red bi bio da saznamo!Mora da je neki fini čovek!

Planeta je i moja

Molimo da istrazite imena i prezimena onih koji su leteli, i cija je letelica. To nije tesko pronaci.

IQ

Pa zna se : Željko Mitrović - već se sam hvalio.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Muzej posvećen lovu na veštice otvoren u kući bivšeg inkvizitora 14:56 h

14:56 h  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Naučnici u Vašingtonu pronašli i uništili prvo gnezdo stršljenova ubica 26.10.2020.

26.10.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Austrijska pošta prodaje "korona marke" od - toalet papira 25.10.2020.

25.10.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

U poslednjoj radionici za kišobrane - neki po popravku, neki zbog uspomena 25.10.2020.

25.10.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Osoblje kraljice Elizabete će više od 40 sati pomerati kazaljke 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Lifestyle

loader