Švajcarci planiraju bezbedne sefove u Alpima za dragocenosti svetskih bogataša

Švajcarci planiraju bezbedne sefove u Alpima za dragocenosti svetskih bogataša

Švajcarci planiraju bezbedne sefove u Alpima za dragocenosti svetskih bogataša Izvor: PHILIPPE DESMAZES/AFP
Ilustracija

Oduvek poznata kao bastion diskrecije i sigurnog bankarstva, Švajcarska će uskoro svetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za pohranjivanje njihove vredne imovine: pećine u alpskim stenama, po početnoj ceni od 500.000 dolara.

Ideja je potekla od preduzetnika u centralnom delu Švajcarske, koji je dom masiva Brinih, glomazne planine oko 40 kilometara jugozapadno od Lucerna.

"Vaše blago pohranite u čvrstom stenovitom masivu. Bezbedno mesto za čuvanje dragocenosti i osetljivih podataka", piše na svom sajtu Bruenig Mega Safe AG, firma koja pravi "sefove" u stenama.

Ta kompanija, kako navodi Blumberg, namerava da unutar planine iskoristi prostor po veličini jednak 10 fudbalskih terena, ali, po potrebi, on može biti i proširen, prema rečima člana njenog odbora, Huga Šitenhelma.

Takozvani švajcarski sefovi u stenama biće veličine od 100 kubnih metara do skoro 1000 puta većih, čija će visina dosezati i 90 metara, prema veb sajtu pomenute kompanije. Unutar stenovitih zidova biće osigurana konstantna vlažnost od oko 40 odsto, a temperatura od 12 stepeni Celzijusovih. Cene zakupa kretaće se od 500.000 dolara, pa naviše.

Pored toga što su idealni za čuvanje dragocenosti, poput umetničkih dela, zlata, hartija od vrednosti, ili čak old tajmer automobila, stenoviti sefovi su "idealni i za događaje koji zahtevaju najviši nivo tajnosti i bezbednosti", navodi Bruenig Mega Safe AG.

Svetski bogataši sve više tragaju za bezbednim mestima, u vreme kad je pandemija koronavirusa obogaljila svetska tržišta, a građanski neredi izbili od SAD, preko Hongkonga do Londona. Čak ni srpski gradovi nisu ostali imuni.

Dok neki strahuju od globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi gledaju da izbegnu depozite u bankama, jer su negativne kamatne stope naterale zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Potencijalni klijenti

Projekat se realizuje u saradnji sa Gasser Felstechnik AG, kompanijom specijalizovanom za inženjering i podzemne konstrukcije.

Sefovi u stenama biće napravljeni tako da budu u blizini već postojećih lokacija Gasera u tom masivu, uključujući strelište, luksuzni restoran, magacin eksploziva i postrojenje za trening vatrogasaca, neophodnih za hitne intervencije u tunelima.

Bruenig Mega Safe razgovara sa desetak potencijalnih klijenata, uključujući bogataše, vlasnike umetničkih galerija, uspešnim ljudima koji drže porodične biznise, rekao je Šitenhelm.

Vlasnici sefova u stenama sami će snositi troškove pregrađivanja tih prostora, dok će kompanija obezbediti infrastrukturu, bezbednost i druge servise, prema njenom sajtu. Mušterije će svojim prostorijama imati non-stop pristup, kroz tunele, dovoljno velike da kroz njih mogu da prođu šleperi.

"Osim toga što su bezbedni, ovi sefovi u stenama su jeftiniji za gradnju. Lakše dobijete građevinske dozvole, krov ne može da im se ošteti, i ne treba vam ni bodljikava žica ni psi", kaže Šitenhelm.

Do sada najveći interes za ove specifične sefove pokazuju švajcarski građani i firme, ali kompanija želi da privuče i klijente iz bogatih delova sveta, poput Hongkonga i Singapura, navodi Šitenhelm.

KompanijiBruenigMegaSafejepotebnookosedammiliona švajcarskihfranaka (7,5 milionadolara) odprvihmušterija, kakobizapočelaizgradnju, dodaojeon.

Planiranojedaradovipočnupočetkomsledećegodine, aprvisefoviustenamatrebalobidabududostupnizaoko 18 meseci.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zima

Idealno za zimnicu. More će uzmem jedan, ionako u podrum nemam de više tegle da stavim kad metnem rakiju.

Nekidr

Inače ova klopka za bogatog naivnog miša sa švajcarskim sirom je nešto kao zajam za neki budući preporod Švajcarske... Kao što su sa ,,čuvanja, vratili Jevrejima, fašistima i inima, za sve koji su potraživali su imali izgovor a veliki broj tzv. bogatih se nikad nije ni javio Ko ne pamti istoriju može da mu se ponovi Dobrodošlj dragi singapurćani i ostali slobodno uterujte šlepere .... Zasto ne objavljujete komentare????

Branislav Drca

Oni vec to rade samo u privatnoj reziji

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Zbog pandemije, skuteri sve popularniji u Americi, Njujork prednjači 02.08.2020.

02.08.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Ruski penzioner oslobodio krdo kamila i napravio haos u selu 02.08.2020.

02.08.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Engleska će možda morati da zatvori pabove da bi otvorila škole 01.08.2020.

01.08.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Grčka otvorila svoj prvi podvodni muzej u olupini antičkog broda 01.08.2020.

01.08.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Aktivisti za zaštitu sredine: Sačuvajmo šume i uradimo za prirodu sve što nismo 01.08.2020.

01.08.2020.  |  Lifestyle

loader