MUP Crne Gore: U toku 2019. godine prezime promenila 124 muškaraca

MUP Crne Gore: U toku 2019. godine prezime promenila 124 muškaraca

MUP Crne Gore: U toku 2019. godine prezime promenila 124 muškaraca Izvor: Shutterstock
(ilustracija)

Muškarcima u Crnoj Gori promena prezimena više ne predstavlja tabu, čemu u prilog idu podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavljeni Dnevnim novinama da su od početka godine u Crnoj Gori prezime promenile 124 osobe muškog pola.

Kako napominju iz MUP-a, u taj broj spadaju i lica koja su preuzela prezime supružnika ili dodala svome supružnikovo prezime, prenosi portal CDM.

Zanimljivo je da broj muškaraca koji menja prezime sa godinama raste.

Tako je 2016. godine bilo 238 muškaraca koji su se odlučili na ovaj korak, u 2017. godini 301, a prošle godine čak 365 osoba muškog pola.

U Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Podgorice za Dnevne novine, pak, navode da je prilikom sklapanja braka na teritoriji Grada u poslednje četiri godine 35 mladoženja preuzelo prezime mlade.

Od početka ove godine sklopljeno je 268 brakova, a da suprug preuzme ženino prezime desilo se za sada u dva slučaja.

Tokom prošle godine to je učinilo njih 14, 2017. godine 13, a 2016. godine njih šestoro.

Psiholog Radmila Stupar Đurišić je objasnila da je u Crnoj Gori prezime stvar porodičnog identiteta koje je uvek bilo uslovljeno kulturološki.

Međutim, ona kaže da ovi podaci govore da polako dolazi do odvajanja od uticaja socijalne sredine i da mladi donose sami odluke kako će da se zovu i prezivaju.

"Prezime nosi odgovornost prema porodici koju zastupate. Prezime nosi i slobodu i teret. Nažalost, nisu sve porodice srećne i nisu sva deca odgajana s ljubavlju. Ne nose sva deca ponosno svoje prezime i to je nešto što polako počinje da izlazi na videlo”, navela je Stupar-Đurišić.

Ona navodi da u Crnoj Gori deca do skoro nisu imala mogućnost da sama smišljaju kako će u životu da formiraju svoje poglede na svet, već su imali smernice porodice.

"U Crnoj Gori su postojale čitave porodice koje su menjale svoje prezime zbog toga što jedan član njihove porodice uradi nešto što ne bude časno i pošteno", rekal je Stupar Đurišić.

Osim toga, ona ističe da postoje porodice kojima je važnije da im se prezime produži nego nekim drugim.

"Dešava se da imate muškarca koji je iz porodice koja ima tri, četiri sina, a da je ćerka jedna jedina i onda oni dogovorom odlučuju da muškarac preuzme prezime supruge da bi deca nastavila njeno prezime", objašnjava Stupar Đurišić i podseća da i deca iz domova pri sklapanju braka često žele da promene svoje prezime.

Međutim, iako je iz godine u godinu ova pojava sve češća kod muškaraca, podaci Sekretarijata ipak pokazuju da žene i dalje prednjače kada je promena prezimena u pitanju.

U poslednje četiri godine prilikom sklapanja ukupno 2.269 braka u glavnom gradu, muževljevo prezime su preuzele čak 1.903 žene, odnosno 83,87 odsto.

Njih 234 (10,31 odsto) svom prezimenu su dodale suprugovo, a u svega 97 slučajeva (4,28 odsto) svako je zadržao svoje prezime prilikom sklapanja braka.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Kriminalna proslost? Ma neee...

Ćiju Ći

Zanimalo bi me kako u Srbiji stoje stvari?

СРБ

Кога још занима шта се дешава у црној-гори?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Hari i Megan zvanično prestaju sa kraljevskim dužnostima 31. marta 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Kraljica zabranila Hariju i Megan da koriste kraljevske titule u novom brendu 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Siđeš ispred zgrade da igraš tenis kad ono - Novak Đoković 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Lifestyle

loader