Beograd dobio novi mural - beloglavi sup od recikliranog otpada

Beograd dobio novi mural - beloglavi sup od recikliranog otpada

Beograd dobio novi mural - beloglavi sup od recikliranog otpada Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

Mural sa likom beloglavog supa, zaštićene vrste ptica u Srbiji i svetu, rad umetnika Ivana Kocića od četvrtka krasi zgradu Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić".

Mural je od recikliranog materijala prikupljenog tokom kampanje "Pogledaj oko sebe. Pokreni se" koju zajednički organizuju Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici prisustvovao je predstavljanju murala, saopšteno je iz Delegacije EU. 

Cilj kampanje "Pogledaj oko sebe" je da podigne svest i pokrene na akciju sve građane, zajednice i institucije Srbije da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti životnog okruženja u svojim lokalnim zajednicama. U saopštenju je navedeno da je mural proizvod velikog finala četiri uspešno savladana izazova na društvenim mrežama koji su bili deo kampanje. 

Tokom mesec dana, četvoro mladih ljudi - influensera pokušalo je da svojim primerom pokaže da svako može nešto da učini za životnu sredinu: da živi bar nedelju dana bez plastike, da sadi biljke i drveće i, kao glumac Slaven Došlo, sakuplja otpad na koji nailazi (pogledajte njihove Instagram storije: @uvrnuti_sotovi_, @lutajuci_putnik, @slavendoslo). 

Zahvaljujući njima, prikupljen je materijal, odnosno otpad za asamblaž koji se nalazi na zidu Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić".

Umetnik Ivan Kocić je poznat po tome što stvara umetnička dela od recikliranih materijala. U nameri da pokrene građane da se aktiviraju po pitanju zaštite životne sredine, simbolično je napravio beloglavog supa koji ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji, a njegovom opstanaku pomaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica kroz brojne projekte koje finansira Evropska unija.

"Moj cilj je bio da pokažem deci kako mogu na kreativan način da recikliraju. Nadam se da je ovo samo početak", rekao je Kocić i dodao da je za izradu murala koristio i dečje odbačene igračke, kao i da je s namerom izabrao beloglavog supa kako bi deci ukazao na važnost prirode i zaštite životne sredine.

mural Izvor: FoNet/Aleksandar Levajković

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde. Borba protiv klimatskih promena i zaštita životne sredine su veoma važne Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, kao i politike Unije uopšte. Evropska unija je vodeći globalni akter u borbi protiv klimatskih promena", rekao je ambasador Sem Fabrici. 

On je istakao da je kampanja "Pogledaj oko sebe" pokrenuta kako bi se ukazalo šta je potrebno uraditi u zaštiti životne sredine i uputio poziv za akciju.

"Naši partneri su Vlada, institucije, poslovne zajednice, ali kroz glas umetnosti šaljemo najsnažniju poruku", rekao je Fabrici i dodao da je poruka kampanje da treba zaštititi ugrožene ptice, prirodu i životnu sredinu.

Posebno je važno, dodao je on, što je mural postavljen u školi tako da će deca imati priliku da vide specijalnu poruku u vezi sa prirodom i zaštitom životne sredine. 

Direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" Momir Dragaš istakao je da škola radi na zaštiti životne sredine i kroz druge projekte i izrazio veliko zadovoljstvo što je prvi mural u Srbiji od otpadnog materijala postavljen u njegovoj školi. On je dodao da su materijale za mural doneli i učenici te škole. 

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji Aleksa Vukićević uručio je ambasadoru Fabriciju knjigu u kojoj su popisane sve vrste ptica u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

M

Divno :)

Vaskezz

Svaka čast. Ukrasite sve što se na ovaj način ukrasiti može ! Zidova bar imamo na pretek.

Pozdravljam

Ajd i nešto dobro da se desi. Baš se radujem. Pazite da Vesić & ekipa ne prekreči.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Valjevac pobednik skokova s vodopada u Jajcu, najlepši skok izvela devojka 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Odbranila diplomski u donjem vešu iz protesta protiv pravila oblačenja 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Zastavu najviše menjali SAD i Avganistan, Mozambik uz knjigu ima i - kalašnjikov 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Sud nije prihvatio žalbu - devojčica ne može u hor dečaka 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Devojčica tužila hor dečaka jer je nije primio u svoje redove 15.08.2019.

15.08.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Čanguu - ostrvo čiji najstariji stanovnik ima 194 godine 15.08.2019.

15.08.2019.  |  Lifestyle

loader