Verovalo se da tone, ali pacifičko ostrvo ipak raste

Verovalo se da tone, ali pacifičko ostrvo ipak raste

Verovalo se da tone, ali pacifičko ostrvo ipak raste Izvor: Wikimedia/lirneasia

Pacifičko ostrvo Tuvalu, za koje se dugo smatralo da nestaje zbog porasta nivoa mora izazvanog klimatskim promenama, zapravo raste, pokazuje novo australijsko istraživanje.

Istraživanje univerziteta Okland ispitalo je promene u geografiji devet atola Tuvalua i 101 grebena od 1971. do 2014. uz pomoć fotografija iz vazduha i satelitskih snimaka.

Utvrđeno je da je osam atola i gotovo tri četvrtine ostrva raslo tokom tog razdoblja povećavajući ukupnu površinu Tuvalua za 2,9 posto, iako se nivo mora povećava dvostruko u odnosu na globalni prosek.

Koautor Pol Kenč kaže da istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications dovodi u pitanje pretpostavke da će niska ostrva biti preplavljeni s porastom nivoa mora.

"Mi doživljavamo pacifičke atole kao statične kopnene formacije koje će biti naprosto preplavljene porastom nivoa mora, ali sve je više dokaza da su ta ostrva geološki dinamična i stalno se menjaju".

"Zaključci studije možda su suprotni očekivanjima s obzirom na to da nivoi mora rastu u tom području toekom proteklih pola veka, ali dominantna promena tokom tog razdoblja na Tuvaluu je bila širenje, a ne erozija", kaže Kenč.

Utvrđeno je da bi činioci poput obrazaca kretanja talasa i sedimenti koje nanose oluje mogli poništiti eroziju koju izazivaju porast nivoa mora.

Naučni tim iz Oklanda kaže da klimatske promene ostaju jedna od glavnih pretnji niskim ostrvima, ali dodaju da bi ovakva istraživanja trebalo da podstaknu na preispitivanje odgovora na taj problem.

Umesto da zaključe da su njihovi domovi osuđeni na propast i da treba da gledaju kako da se usele u Australiju ili Novi Zeland, naučnici kažu da bi te zemlje trebalo da počnu da dugoročno planiraju ostanak.

"Na osnovu ovog istraživanja, previđamo značajno drugačiji razvoj za ostrvo Tuvalu tokom idućih sto godina u odnosu na ono što se uobičajeno očekuje", kaže Kenč.

Uvažavamo da održivost života počiva na brojnim činiocima, ali gubitak kopna biće malo verovatno faktor koji će izazvati depopulaciju Tuvalua, navodi se u istraživanju.

Naučnici predlažu seljenje stanovništva na veća ostrva i atole koji su se pokazali najstabilnijima i verovatno će rasti s porastom nivoa mora.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

svako ko je isao u skolu, ucio je geografiju. iz nje smo, izmedju ostalog naucili, i da je klima skup opstih vremenskih uslova i prilika za duzi vremenski period, aproksimativno 30 godina. dakle, klima je nesto sto se u svojim pokazateljima menja na oko tri decenije. globalno otopljavanje, koje se belezi, je deo klimatskih promena, prirodno izazvanih. plasiti ljude da ce nas podaviti otopljeni led je besmisleno, jer su to inace periodicne, klimatske, globalne promene koje se redovno desavaju i nisu uslovljene ljudskim aktivnostima. zagadjenje je nesto sasvim drugo. rast nivoa hidrosfere na planeti apsolutno nije uslovljen nasom aktivnoscu, kao ni prenaseljenost. obe stvari su deo mita nastalog kao sistem kontrole ljudi, ponasanja, aktivnosti i svesti, i najopasnije, kao sistem opravdanja raznih dogadjaja koji kao rezultat imaju nestanak velikog broja ljudi. sve stanovnike sveta mozete smestiti na teritoriju australije, i to tako da svaka troclana porodica ima dovoljno zemlje da samu sebe prehrani. veliki broj strucnjaka, biologa, ekologa, geografa, hidrografa, ihtiologa itd upucuje na ove podatke i upravo navodi njihovu manipulativnu ulogu. jedan od njih, junak naseg detinjstva dejvid belami, iz istog razloga je otpusten sa BBCa i skrajnut. penziju provodi tako sto putuje i drzi predavanja na ovu temu.

Žika Mali

Samo se Srbija smanjuje a nema more.

Darko

Kod nas je obrnuto.Uveravaju nas da rastemo a mi svaki dan sve vise tonemo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Žene zatražile objavljivanje plata bolje plaćenih muških kolega 13:50 h

13:50 h  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Vatrogasci spasili kuću i ostavili poruku izvinjenja jer su popili sve mleko 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Retka vrsta sisara posle 30 godina fotografisana u Vijetnamu 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Rekord za Ginisa - najstariji bračni par zajedno ima 211 godina 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Prodavnica zabranila božićne hitove zbog zdravlja zaposlenih 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Osuđenik tražio da ga oslobode doživotne, jer je nakratko proglašen mrtvim 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Lifestyle

loader