Tradicionalno šminkanje muslimanskih nevesta na Kosovu

Tradicionalno šminkanje muslimanskih nevesta na Kosovu

Tradicionalno šminkanje muslimanskih nevesta na Kosovu Izvor: Anadolija

Zahvaljujuċi Azizi Šefitagiċ i dalje se održava viševekovna tradicija šaranja ili šminkanja mlade pred udaju, preneta sa generacije na generaciju u Donjem Ljubinju, bošnjačkom selu podno Šar planine u prizrenskoj opštini na jugu Kosova.

Ovo je neobičan način šaranja mlade i retko se može drugde videti. Na lice mlade stavlja se više slojeva boja, počevši od “belila”, onda ide jaka plava, crvena i zlatna boja.

Etnolozi smatraju da tri zlatna kruga simbolizuju životne cikluse, povezane jedan sa drugim sa zlatnim putevima prolaska kroz život. Unutrašnji crveni krugovi su simboli plodnosti, odakle su rođene crvene i plave tačkice, želeći budućoj nevesti zdravu i srećnu porodicu.

Ova tradicija ukrašacanja mlade danas je na ivici izumiranja, jer samo ova 65-godišnjakinja nastavlja da priprema buduće neveste na autentičan i nepromenjen način.

šminkanje Izvor: Anadolija

Šefitagić šminka mlade u većini bošnjačkih sela opštine Prizren. Jedina je koja je ovaj zanat konzervirala i još na originalan i nepromenjen način šara neveste koje su se opredelile za tradicionalno venčanje i za ovaj način šminkanja koji je tipičan za Bošnjake na kosovsko-makedonskoj granici.

“Ovaj zanat radim od 70-ih godina prošloga veka. Sverkva mi je ostavila i ja sam krenula malo po malo, sada sam se izvežbala. Želim da ostavim nekome, ali su svi moji otišli na Zapad. Sada sam počela da radim sa jednom ženom iz sela. Kada više ne budem mogla, predaću ovu veštinu njoj. Htela sam ćerke i snajku da naučim, ali one nažalost žive u inostranstvu”, kaže Aziza.

šminkanje Izvor: Anadolija

Da umetnica iz Prištine nije snimila dokumentarni film koji je prikazan i na jednom od festivala u Istanbulu, možda bi ova tradicija i nestala. Azizu Šefitagić sada zovu na brojne radionice.

Pouzdano, niko nezna da kaže odakle ni od kada potiče ovakav način ukrašavnaja mlade, ali se smatra da je u pitanju tradicija stara barem 200 godina.

“Mlade se obično šare u Župi i to samo još u Donjem i Gornjem Ljubinju, Manastirici, Mušnikovu, Planjanu, dok je u Rečanu ova tradicija već izumrla. Novo je zamenilo staro i tako to ide”, kaže Azizin suprug Adilj Šefitagić.

On ističe da iako su ova sela veoma blizu i naseljena Bošnjacima, ipak postoji razlika u šaranju i nošnji mlade.

“Postoji razlika i u šarenju i u nošnji. Kod nas u Donjem Ljubinju boje su nekako živopisnije. Dolazili su iz Bugarske iz Grčke, i kako oni kažu, jer ja nisam video, u Bugarskoj tako slično izgledaju mlade neveste", priča Šefitagić.

šminkanje Izvor: Anadolija

Naglašava da sam čin šminkanja ili, kako on kaže – šaranja, ima nekoliko značenja. Prema njegovim rečima, glavni je, ipak, onaj protiv uroka, pokriti lice mlade da je ne bi urekli ostali ljudi koji dolaze na svadbu.

“Sam proces šaranja smatra se da je protiv uroka, da ne bi došlo do loših očiju, da ulepša dom u koji ide, da bude ponos mladoženje, svekrve, svekra, ukućana gde odlazi i čisto da bi malo ulepšala lice tog dana kada se udaje. Bela boja je podloga dok su druge boje živopisne i asociraju na radost, na veselje. Sunčevi zraci imaju značaj da obasjaju dom u koji ide, da donese više svetlosti", objašnjava Adilj Šefitagić.

On ističe, ipak, da ovo nije tipično samo za Bošnjake sa Kosova, veċ je prisutno i u nekim drugim krajevima, uglavnom tamo gde žive muslimani.

“Ovakvo šaranje mlade postoji još u zapadnoj Makedoniji, u skopskoj Crnoj Gori i jednim delom u Bugarskoj. Ali, gde je najstarije, koji je kraj primio od kog - još se ne zna. Jedno je sigurno, ima ga u sredinama gde žive samo muslimani“, rekao je Šefitagić.

Tagovi:

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ponavljač

To su Goranci, ne Bošnjaci.

Ispravka

U pitanju je goransko selo,a ne bosnjacko, obicaj je goranski a ne muslimanski.

meni

ove ovako namazane lice na setace iz GOT.:))))

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Održana humanitarna trka u organizaciji SBB-a, Serbia Biznis Run u Šumaricama 25.04.2019.

25.04.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

UAE, posle ministarstva sreće, dobija i ministarstvo mogućnosti 23.04.2019.

23.04.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Tramp otvorio godišnju uskršnju trku sa jajima u Beloj kući 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Begunac iz austrijskog zatvora predao se jer mu je dosadio život na Kanarima 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Policija reciklira stare uniforme, novi proizvodi rasprodati 22.04.2019.

22.04.2019.  |  Lifestyle

loader