Milivojević: Kompjuter u dečjoj sobi je kao ulica u sobi

Milivojević: Kompjuter u dečjoj sobi je kao ulica u sobi

Milivojević: Kompjuter u dečjoj sobi je kao ulica u sobi Izvor: N1

Staviti kompjuter u dečju sobu i ostaviti ga na slobodno raspolaganje detetu je kao da stavite ulicu u dečju sobi i prepustite dete svim opasnostima koje na njoj vrebaju, upozorava u Novom danu psihoterapeut Zoran Milivojević. On i državna sekretarka za telekomunikacije Tatjana Matić bezbednosti dece na internetu dali su ocenu 3.

Milivojević kaže da se mnoge opasnosti, odnosi i emocije iz realnog sveta i škole prenose na društvene mreže. On posebno upozorava na vršnjačko nasilje i seksualno zlostavljanje, koji su uzrok velikog broja samoubistava među maloletnicima širom sveta.

"Roditelji su relativno informatički nepismeni, a važno je da razumeju šta se dešava. Ono što je nekada bila televizija, pred koju vi stavite dete i dobijete dva-tri sata mira, sada je kompjuter. On se koristi kao bebisiterka, kako roditelji ne bi morali da se bave detetom. Deca tako ulaze u drugi svet, stvara se zavisnost od kompjutera, igrica, onlajn igrica, i na kraju od društvenih mreža", kaže Milivojević.

Prema njegovirm rečima, prekomerno korišćenje kompjutera ima posledice na formiranje dečjeg mozga.

"Mozak deteta se razvija kroz interakciju sa okruženjem. Ja imam drugačiju organizaciju mozga od mladih generacija koje su okrenute informacionim tehnologijama. Deca imaju poremećaj pažnje, kod dečaka je to multitasking sposobnost, postoji hiperaktivnost, a primećuje se i blaži oblik autizma. Zato se kaže da su deca digitalni domoroci, jer ona odrastaju sa tim tehnologijama, a roditelji su digitalni došljaci", objašnjava psihoterapeut.

Da bi dete na internetu bilo bezbedno i pravilno koristilo kompjuter, Milivojević kaže da su najbitniji roditelji i održavanje dobrog odnosa sa detetom.

"Roditelji ako prate dete primetiće da je dete promenilo ponašanje, treba pitati i saznati zašto, a onda reagovati", kaže Milivojević.

On predlaže da se detetu ograniči vreme koje tokom dana može da provede na internetu, što je važno jer, kako ističe, deca nemaju sposobnost smaokontrole.

"Vremensko ograničenje je bitno zato što Internet nudi prijatne stvari, a deca nisu u stanju da se samokontrolišu. Roditelji ih uče da se samokontrolišu, a spoljašnja kontrola vremenom postaje unuitrašnja. Mi predlažemo tehniku ugovora - moraju da se definišu pravila, ako dete prihvati ta pravila može da ide na internet. To je borba, ali roditelji treba sa decom da užu u konflikt, da insistiraju i isključe kompjuter ako je potrebno", savetuje Milivojević.

On bezbednost dece na internetu ocenjuje sa trojkom, sa čim se slaže i državna sekretarka za telekomunikacije, Tatjana Matić. Ona objašnjava da je osnovana net patrola koja u saradnji sa odeljenjem za visokotehnološki kriminal proverava i procesuira sadržaje koji se prijave kao neprimereni. U pitanju su razne zloupotrebe, uznemiravanje, seksualno uznemiravanje dece.

Matić kaže da je resorno ministarstvo u osnovnim školama organizovalo niz tribina za decu i roditelje, čiji je cilj bio edukacija i povećanje bezbednosti na internetu.

"Te tribine su odlično prihvaćene, posebno od dece koja su se posle predavanja i primera koje smo navodili otvarala i govorila o svom iskustvu. Postajali su svesni šta sve jedan njihov potez na društvenim mrežama može da proizvede u stvarnosti i kako može da utiče na nečiji život i njihov kasniji život. Važno raditi sa decom, edukovatiih, ali treba raditi i sa roditeljima", rekla je Matić.

00:00

Izvor: N1

Komentari (27)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušica

Čovek jasno kaže a ko ima uši neka čuje...

Darko Milanovic

Gospodin Milivojevic je APSOLUTNO u pravu . Deca sate provode pred kompjuterom , igraju virtuelne video igrice a niko ne shvata da najjednostavnijim pritiskom na " enter" , svako od nas moze da dodje u veoma tesku i neprijatnu situaciju. Najgore od svega je sto kompjuter radja OTUDJENJE

razuma bez

Ne, nego cu da mu stavim krstacu od metar u sobu, ikonu od 2 kvadrata, da je ljubi i da joj se klanja po ceo dan i bukagije, za slucaj da nece da slusa... Dajte ljudi, maknite ovog batinasa iz medija...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Lifestyle

Lifestyle

Pijani Nemac autom udario u štand na Božićnom sajmu i naručio još jedno piće 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Naočari Džona Lenona prodate za 137.500 funti na aukciji u Londonu 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Dečak vozio bakin automobil 260 km, prijavili ga radnici na benzinskoj pumpi 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Nemačke navike na koje se stranci teško navikavaju, među njima i promaja 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Lifestyle

Lifestyle

Lifestyle

Kraljica Elizabeta plaća 67.000 dolara za upravljanje njenim profilima 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Lifestyle

loader