Žilnik: Kod nas je na delu provincijski fašizam, anifašizam nije zakopan i mrtav

Žilnik: Kod nas je na delu provincijski fašizam, anifašizam nije zakopan i mrtav

Žilnik: Kod nas je na delu provincijski fašizam, anifašizam nije zakopan i mrtav Izvor: N1

Reditelj Želimir Žilnik ocenio je da je u Srbiji na delu "provincijski fašizam" koji jeste bahat ali je i "vrlo fragilan i neizvestan" i ocenio da antifašizam "nije zakopan i mrtav".

"Naš provincijski fašizam je projekat koji je bahat ali i vrlo fragilan i neizvestan. Antifašizam nije zakopan i mrtav. Atmosfera u društvu se giba i diše i trenutno smo u situaciji da se novouspostavljene vladajuće i bogataške klase zubima drže da sačuvaju svoju poziciju i bogatstvo. Oni drže atmosferu konflikta jer su na konfliktu i izrasli", rekao je Žilnik u Fejsbuk emisiji "Antifašizam na respiratoru" Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Prema njegovim rečima, "novi vladari" nisu napravili ništa i drže nas u podrumima evropskog projekta. "Zato imamo najgora pljuvanja i najgore laži.

Rehabilitacija ratnih zločinaca je pljuvanje u lice onima koji su stvorili Jugoslaviju, s ciljem da se napravi brutalan i grub zaborav, da nijedno dete ne sme da kaže da se seća smrti, na primer, Save Kovačevića.

Oni žele da se zaboravi jugoslovenska prošlost i pričaju se gluposti", kazao je Žilnik. On je ocenio da je "jogurt revolucija", kada je 1988. godine Miloševićev režim na ulici srušio autonomiju Vojvodine, imala "elemente nacionalsocijalizma", a takve elemente su imale i metode i posledice Miloševićeve politike.

"U Novom Sadu smo 1988. godine gledali performans autoritarnih postupaka i nacional-socijalistički sentiment. Tada mi je naš čuveni pisac Aleksandar Tišma rekao da se seća proleća 1941. godine i da je i tada bila krenula slična retorika i za tri meseca je počelo klanje. Od Tišminih 30 drugova ostalo je samo četvoro živih", naveo je Žilnik.

Prema njegovim rečima, rušenjem Jugoslavije na ovom prostoru su napravljene "nacionalističke i plemenske države".

On je rekao da živimo u kapitalističkoj stvarnosti i u društvu u koje je hiperinflacija iz devedesetih godina prošlog veka proizvela srpske tajkune. Žilnik je ocenio da je pandemija kovida-19 razgolitila kompletnu strukturu bahatih svetskih vladara i pokazala da su oni "ogromne budaletine, špekulanti, neznalice".

Minja Bogavac Izvor: N1

Dramaturškinja Minja Bogavac oceila je da su u društvu u Srbiji na vlasti ljudi koji su devedesetih godina 20. veka propagirali nacionalsocijalizam. "Fašizam se uvek predstavlja kao neka vrsta reda, a ne kao zlo. Vučićeve izjave o fašizmu su u najmanju ruku licemerne", kazala je Minja Bogavac.

Prema njenim rečima, borba protiv fašizma nikada nije završena, a sam fašizam je neka vrsta društvenog korova koj počinje da buja kada se antifašisti opuste. Ocenila je da je antifašizam odlična alatka za političku edukaciju mladih, koji nisu ideološki obrazovani i ne razumeju važnost ideologija.

"Važno je da se mladi povežu sa antifašističkim sećanjem, kroz obrazovanje", kazala je Minja Bogavac.

Istoričar iz Hrvatske Dragan Markovina ocenio je da je toom devedesetih godina u Hrvatskoj partizanska tradicija "pregažena planski i ideološki", ali se u poslednje vreme počela "stidljivo oporavljati".

"Jugoslovenski primer iz Drugog svetskog rata je jedinstven primer u Evropi, a naš partizanski pokret je bio avangarda. Uz Albaniju, mi smo jedina zemlja koja je samu sebe oslobodila u tom ratu. Bratstvo među ovim narodima je važna samosvest i bili bismo manje ekonomska kolonija nego što smo danas”, rekao je Markovina.

Dragan Markovina Izvor: N1

On je ocenio da antifašistička javnost u regionu treba da napravi svoju paralelnu stvarnost i da se ponaša “kao da ove države i režimi uopšte ne postoje”, da napravi paralelni sistem obrazovanja. "Kod nas se desila nacionalistička kontrarevolucija, a nasleđe antifašizma se nacionalizuje i izostaje opštejugoslovenski kontekst. Istovremeno, na sceni je rođački, državni kapitalizam i u Hrvatskoj izraziti nacionalizam protiv hrvatskih Srba", naveo je Markovina.

On je ocenio da je najtragičnije da se u EU sada dešava "ekonomski nacionalizam", u kojem zapadna i severna Evropa ne žele da iskažu solidarnost sa jugom Evrope. Emisije se realizuju na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

NDNV je serijal emisija "NDNV Media Hub" pokrenuo početkom aprila povodom privođenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kroz tamnički prozor

Na delu je (vidi se iz aviona) ostvarenje programa ruskih slavenofila (iz vremena kneza Mihajla) taj je program kasnije proširio u knjigu "Kroz tamnički prozor" vladika Nikolaj Velimirović da je sve što dolazi iz Evrope (građansko društvo, znanje, nauka, demokratija, kultura....bilo šta - što dolazi odatle) đavolja rabota i veliko zlo koje bi (ako bi ga naš narod koristio) uništio Srbiju (i naš narod) tj. po tom proglasu treba da ostanemo "ružni, prljavi, zli, neobrazovani, bahati, pravoslavni talibani" toji bi radili na tome da "nagrizaju" tu Evropu... Posle ubistva kneza Mihajla naši su preci smogli snage da se odupru tom samoubilačkom proglasu....sve do Miloševića (Mire Marković) otada se taj program ubrzano sprovodi: 1989-2020. Kao što svi mogu da vide program je vrlo uspešno sproveden. Nezamislivo da u Evropi neko sprovodi takav program - snižavanje sposobnosti svome narodu. Graditi politiku na "većičanju zaostalosti, nemoralu, huliganstvu" i na "mržnji" prema svima oko vas (drugim narodima, državama - osim Rusije, a Kinu su takođe favorizovali da bi trucirali Zapadu) i na većičanju mržnje unurar društva: "svi da se međusobno mrze"!

Stric iz Kanade

interesantan pogled na stvari, ali realno srpski narod je prihvatio da živi pod despotizmom kao uređenjem manje više kroz celu svoju istoriju tako da neke ideologije i doktrine o tom mentalitetu samo potvrđuju činjenicu. Svako ko je pobegao iz tamnog vilajeta se afirmisao i progledao na oči živeći u normalnim okolnostima i okruženju, pogotovu na Zapadu, osim ako je nepismen, lenj ili glup ili sve to zajedno ili u kombinaciji dve kategorije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Andrea Bočeli: Imao sam koronavirus, bilo je kao u košmaru 16:14 h

16:14 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Prijatelji i kolege se oprostili od pisca Bekima Sejranovića 15:33 h

15:33 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Ove godine umesto Tarnerove nagrade stipendija za pomoć umetnicima 14:53 h

14:53 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Pijanista: Forenzičari, prijava - prave predstavu oko mog rada, čine za umetnost 25.05.2020.

25.05.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Kovačević o pomoći umetnicima: Nismo "državni umetnici", ne politizovati priču 24.05.2020.

24.05.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Grčka traži da London vrati skulpturu iz Partenona izloženu u Britanskom muzeju 23.05.2020.

23.05.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Odložen 58. Oktobarski salon, redukovan obim 22.05.2020.

22.05.2020.  |  Kultura

loader