Koliko se i kako brinemo o kućama znamenitih istorijskih ličnosti

Koliko se i kako brinemo o kućama znamenitih istorijskih ličnosti

Izvor: N1

Kopitareva gradina, Kosančićev venac, Skadarlija i delovi opštine Stari grad predstavljaju neke od najvažnijih prostornih kulturno-istorijskih celina u Beogradu unutar kojih se nalaze domovi i spomen-muzeji znamenitih istorijskih ličnosti. Istoričar Dejan Ristić za N1 kaže da je bitno identifikovati sve takve objekte i nastaviti praksu njihovog očuvanja.

"Nalazimo se ispred jedne od kuća znamenitih Srba, kuće Jovana Cvijića, koja je nedavno rekonstruisana sredstvima Grada Beograda i ovo jeste primer dobre prakse kako se treba odnositi prema objektima u kojima su rođeni, preminuli ili jedan deo života boravili naši znameniti prethodnici i preci. Takvih kuća u Beogradu ima zaista puno, u Srbiji takođe, i one jesu predmet delimične brige i to treba reći. Ima nekoliko primera zaista dobre prakse poput Lubardine kuće, Cvijićeve kuće, spomen muzeja Ive Andrića i Paje Jovanovića... Međutim, sa time treba nastaviti. Pre svega, treba evidentirati sve te objekte, potom izraditi projekte njihove rekonstrukcije i naravno obezbediti sredstva za njihovu rekonstrukciju - ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima i mestima u Srbiji", objašnjava Ristić.

On dodaje da postoje i oni domovi velikana koji su zanemareni, a koje bi takođe trebalo sa podjednakom pažnjom negovati i tretirati.  

Kuća Laze Lazarevića Izvor: N1
Kuća Laze Lazarevića

"Nažalost, ima i primera naše višedecenijske nebrige prema kulturnom nasleđu, posebno prema kućama, odnosno objektima u kojima su boravili velikani. Ima ih i u Beogradu i širom Srbije. Treba da se fokusiramo na primere dobre prakse, jer to pokazuje da znamo, da umemo i da, kad hoćemo, sve to lepo izvedemo. Primeri dobre prakse treba da nam budu neka vrsta motivacije i primer kako treba raditi i u budućnosti i kada je u pitanju lokalna samouprava, Grad Beograd, ali i kada je u pitanju Ministarstvo kulture i informisanja na teritoriji čitave Republike Srbije", dodaje Ristić.

Osim Beograda, ne bi trebalo zanemariti ni domove znamenitih istorijskih ličnosti koje su živele van Beograda, ali i van zemlje, a Ristić kao rešenje predlaže određivanje stepena prioriteta na osnovu kog bi se ulagalo u održavanje takvih kulturno-istorijskih objekata.

Kuća Đure Jakšića Izvor: N1
Kuća Đure Jakšića

"Ne bi trebalo zaboraviti ni objekte u kojima su boravili i naši velikani, a koji se nalaze van nacionalne teritorije poput rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu u Rumuniji, ili kuće u kojoj je u Beču boravio i preminuo Vuk Stefanović Karadžić i čitav niz drugih. To su neka tri stepena: pre svega prestonica, repubika i inostranstvo. Jedan sistem koji bi mogao da se uspostavi relativno lako i onda odraditi prioritizaciju koja podrazumeva pre svega određivanje stepena ugroženosti konkretnog kulturnog dobra, u kakvom je stanju to kulturno dobro, koliko je značajna ličnost koja je u tom objektu boravila i naravno, ukrstiti te parametre i opredeliti se za one koji su najurgentniji i najznačajniji", kaže sagovornik N1.

Ristić napominje da je važno takvim objektima vratiti namenu u vidu ustanova kulture, ondnosno malih spomen-muzeja, kao što je to urađeno sa nizom legata u Beogradu i Srbiji, a što se pokazalo kao dobra praksa u svetu.

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

besna glista

Sve ce to uredno biti poruseno kako bi ratni profiteri oprali pare zidajuci kartonske zgrade.

Џивџан

Пракса у свету и у Србији, што би народ рекао:"Бог и шеширџија"! У Србији је на снази закон, поруши што више, добра ликација пара вреди а и доноси велики профит у прању истих! Старе очуване објекте свет чува, не само због знаменитих који су живели у њима , већ и због архитектонске вредности која је обележила једну епоху! Конкретно:тренутни градоначелник Чачка је срушио зграду биоскопа, под заштитом државе, и са ортаком "Колом" озидао рогобатну зградурину због које је су урбанисти града, изашли у сусрет уваженим инвеститорима, прилагодивши генерални урбанистички план ,по жељи наручиоца! То је Србија!

Draža

Pa nisu u vidokrugu , Beograda na vodi,. Tamo nam odlaze poreske pare. Na dekoraciju navedenog kompleksa.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Festival dokumentarnog filma Beldoks odložen za septembar 11:30 h

11:30 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Digitalni Filozofski teatar, u četvrtak Horvat i Frljić o kulturi u doba korone 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Ekskluzivna premijera filma o Beogradskoj filharmoniji u petak u 20 na Jutjubu 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Miki Manojlović: Možemo da nadoknadimo čitanje, da razmišljamo 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Andrea Bočeli u nedelju nastupa u praznoj Milanskoj katedrali 07.04.2020.

07.04.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

BDP: Uskoro počinje da radi prvi pozorišni televizijski kanal 06.04.2020.

06.04.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Danica Maksimović: Ne gledam konferencije o virusu, ostanite pozitivni 06.04.2020.

06.04.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Novi onlajn program Malog pozorišta "Duško Radović" 06.04.2020.

06.04.2020.  |  Kultura

loader