Ristić: Ministar kulture ima svog kandidata za direktora Narodne biblioteke

Ristić: Ministar kulture ima svog kandidata za direktora Narodne biblioteke

Istoričar Dejan Ristić izjavio je gostujući u Danu uživo da ministar kulture Vladan Vukosavljević pokušava da nezakonito postavi kandidata na mesto direktora Narodne bibilioteke Srbije.

Podsetimo, "Večernje novosti" su objavile da će sadašnji direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević biti imenovan za upravnika Narodne biblioteke Srbije. Prema pisanju ovog lista Ministarstvo kulture i informisanja je usvojilo predlog Upravnog odbora NBS za Vukićevićevo imenovanje, a mišljenje je prosleđeno Vladi čija reč je poslednja u ovoj proceduri.

Ristić taj izbor dovodi u pitanje i kaže da je u pitanju "dobro navigovana i sinhronizovana odluka“.

"Ovo je ponovljeni konkurs za izbor direktora Narodne biblioteke Srbije. Redovni je održan prošlog proleća i on je poništen zbog nezakonitosti u proceduri koju je sprovodio Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije, i taj isti Odbor je omogućio da se još jednom sprovede nezakonitost. Raspisan je sredinom decembra novi konkurs i prijavilo se šest kandidata. Obavljen je razgovor sa svih šest kandidata, iako zakon kaže da se obavljaju razgovori samo sa kandidatima koji ispunjavaju uslove. Nakon održanih razgovora Upravni odbor je Ministarstvu kulture dostavio dokumentaciju i mišljenje o svim kandidatima. A po kandidatima se vidi da je situacija šaljiva i komična, i vidi se da je navigacija išla iz Ministarstva kulture", naglašava Ristić.

On napominje da su kandidati bili sadašni upravnik, bivši upravnik, dugogodišnji načelnik jednog odeljenja i vrhunski stručnjak, koleginica koja je čitav niz godina provela u biblioteci, a sada je u Naučnom institutu, doktor filoloških nauka i kandidat koji je završio Dramsku akademiju.

Ristić navodi da poslednji kandidat (Vuk Vukičević) nema potrebne kvafalifikacije za mesto direktora.

Od šest kandidata spalo se na jednog. Ispostavilo se da taj kandidat završio Dramsku akademiju, odnosno nešto što nema nikakvih dodirnih tačaka sa zaštitom kulturnih nasleđa. A Narodna biblioteka Srbije je centralna institucija u zaštiti kulturnog nasleđa. Ova procedura je bila potpuno tajna i mi saznajemo iz medija detalje. Nismo obavešteni ni usmeno ni pismeno o detaljima izbora. Ne postoji rok do kada Vlada Srbije treba da da poslednju reč.

Dejan Ristić

On objašnjava da Vlada Srbije može da prihvati ili odbije kandidata i ima mehanizme da vrati proceduru u zakonito stanje.

"Ja se nadam da će Vlada Srbije to i da uradi. Da neće pristati na ovo kukavičije jaje ministra Vukosavljevića. Dakle, Upravni odbor se opredeljuje, iako nema pravo da se opredeljuje za jednog kandidata, da iako nema kvalifikacije ni radno iskustvo, smatraju da on može da bude uspešan upravnik. Od šest kandidata, četvoro sa radnim iskustvom u bibliotekarstvu, bivaju odmah eliminisani. Ne možemo da se žalimo, jer nemamo nikakav dokument i sve saznajemo iz medija", napominje Ristić.

Dodaje da je i prethodni konkurs bio poništen iz istih razloga.

"Ono što je veoma zanimljivo da ministar kulture i Upravni odbor pokazuje jasne vidovnjačke sposobnosti. Oni konstatuju da željeni kandidat nema obrazovanje ni iskustvo, ali predviđaju da uspešno da obavlja dužnost", kaže Ristić.

On naglašava da je ovaj odabir lični izbor ministra Vukosavljevića.

"On se izgleda trudi da u kontinuitetu ceo svoj mandat obeleži skandalima i sada završava svoj mandat skandalom u najznačajnijoj nacionalnoj ustanovi kulture u zemlji. Ona treba da bude rekonstruisana, i ono što treba da bude rekonstruisano je oko 16.000 kvadratnih metara. U pitanju je sto kilometara polica sa građom. Kada će da bude rekontruisano, to može da kaže samo još uvek aktuelni ministar", napominje Ristić.

On otkriva da će pomenuta rekonstrukcija biti najznačajnije i najveće ulaganje u kulturi ikada u istoriji naše zemlji.

"Daću primer. Narodna biblioteka Srbije baštini šest miliona bibliotečkih jedinica, Narodni muzej oko 400.000 eksponata, a Muzej savremene umetnosti manje od 10.000 eksponata. Tako da, zbog svega, ovde vidim lični interes ministra, za koji ne mogu da kažem koji je to konkretno, ali se jasno vidi da ima svog kandidata, da pokušava da jednom jasnom i brutalnom navigacijom sprovede nešto što je kršenje zakona", kaže Ristić.

POVEZANE VESTI

Komentari (41)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

psiholog

time što uvek gura jednog istog čoveka,ministar čini protivuslugu tom čoveku, biće doveka žigosan da je nesposoban i da neko mora da ga gura.... a za vas će biti svuda mesta i bez protekcije. u to sam ubeđen.

viner

Ovaj čovek je za mene već pobedio!

Namerni prolaznik

ovaj covek je taj koji ne ispunjava sve uslove i koji populizmom pokusava da pridobije podrsku javnosti. Danas je moderno okriviti vlast za sve sto nam se ne svidi i zna se da ide slepa podrska svih nas koji pratimo N1. Molim vas da ne padamo na svaku tu aferu, jer na taj nacin smanjujemo znacaj onih pravih koje su bitne za drustvo

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Knjiga o Danilu Kišu predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu 22:44 h

22:44 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Regionalna turistička ruta sa spomenicima posvećenim Drugom svetskom ratu 12:51 h

12:51 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Skulptura koja je nekada pripadala Geringu vraćena iz Italije u Nemačku 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Jan Fabr: Da političari shvataju važnost kulture ne bi bilo nacionalizma 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Vladimir Pištalo dobitnik nagrade "Meša Selimović" 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Slovenački filmski centar podržao tri srpska projekta 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

"Dobričin prsten" uručen Mirjani Karanović 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Kultura

loader