Usvojeni zakoni o kulturi, stranica Miroslavljevog jevanđelja vraća se Srbiji

Usvojeni zakoni o kulturi, stranica Miroslavljevog jevanđelja vraća se Srbiji

Usvojeni zakoni o kulturi, stranica Miroslavljevog jevanđelja vraća se Srbiji Izvor: N1

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Zakon o arhivskoj gradji i arhivskoj delatnosti.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o kulturi propisuje se način izbora direktora ustanova kulture, u oblasti na koje se zakon odnosi dodaje se delatnost umetničke fotografije, a posebno je uređen položaj igrača.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se u izbor direktora ustanova kulture na javnim konkursima uvode nova ograničenja koja bi trebalo da onemoguće zloupotrebu v.d. stanja, da će se Direktor ustanove kulture birati na konkursu koji se raspisuje najkasnije 60 dana pre isteka mandata direktora.

Kako stoji u tekstu izmene zakona, kandidati za direktore moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, a jedna osoba može biti vršilac dužnosti najduže godinu dana. Umetnička igra je, kako je istakao Vukosavljević, jedna je od najtežih profesija i bilo je neophodno urediti specifičnost položaja igrača.

U Izmenama zakona o kulturi navedeno je da u kulturne delatnosti pored književnosti, muzike, likovne umetnosti, umetničke fotogradija ili pozorišta, spadaju i multimedija, mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost ili delatnost u oblasti nepokretnih kulturnih dobara. Kada je reč o Zakonu o arhivskoj gradji, on će definisati položaj i nadležnosti arhiva u Srbiji.

Državni arhiv Srbije biće dužan da vodi elektronski arhiv u Državnom centru za čuvanje i upravljanje podacima, a propisuje se i da arhivi moraju imati planove zaštite u vanrednim situacijama.

Kao javni arhivi navedeni su Državni arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Vojni arhiv, pokrajinski arhivi Vojvodine i Kosova i Metohije, medjuopštinski arhivi i arhivi jedinica lokalne samouprave - koji, osim Vojnog arhiva, čine mrežu arhiva Srbije.

Poslanici su usvojili i Sporazum izmedju vlada Srbije i Ruske Federacije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevandjelja Srbiji i slika Nikolaja Кonstantinoviča Reriha Rusiji. Glasanjem je završena devetnaesta vanredna sednica Skupštine, a nova vanredna sednica sa 20 tačaka dnevog reda zakazana je za ponedeljak, 27. januar.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RTS i ostale televizije

Mi previse trosimo na kulturno umetnicke programe. Negde mozda i do 90 procenata budzeta. Mislim na porodice. Kupusijade, slaninijade, ono u vezi pecenja, i sl. Cesce su kupusijade itd.. Od umetnosti se ne zivi. Drago mi je da su prepoznati i novi potencijalni direktori kulturnih institucija, van sto je dobro da budu zbog drugih razgloga prepoznati kao radnici u kulturi (direktori - 5 godina iskustva u kulturi, i da nabave diplomu...nekmoli kulturno umetnicki radnici). Sve je to tesko, koja god da je oblast.

Dule

Severo - istocni Sloveni, juzni Sasi, zapadni Vikinzi, Langobardi, juzni Gali, juzno - severni Germani, Normani - samo jugo - zapadni, Langobardi - (ko jos prica tako - a drugi iz ex sfrj, jugoslavije nece sa nama - svestan sam dobrih stvari, ali i umetnicke slobode da se spomene predsednik npr... umetnicki ideali ....), .... itd.... svi oni kazu - Samo Etno!

MTN

Sad treba obnoviti farsu davanja zakletve i na nedostajućoj stranici , još par miliona potrošiti narodnih para zarad lične promocije.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

EU će u pregovorima sa Britanijom tražiti vraćanje skulptura na Akropolj 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Još nije doneta nikakva konačna odluka o selidbi Muzeja Nikole Tesle 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

NKSS: Netransparentno usvajanje Strategije razvoja kulture 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Koliko se i kako brinemo o kućama znamenitih istorijskih ličnosti 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Pesnički pokret Poezin - deset godina slem poezije 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Benksijev mural išaran, vlasnici kuće ga zaštitili 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Brborić: Dejan Ristić nije predložen za direktora NBS zbog potvrde o iskustvu 14.02.2020.

14.02.2020.  |  Kultura

loader