Trg Terazije u Beogradu proglašen za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Trg Terazije u Beogradu proglašen za prostorno kulturno-istorijsku celinu

Trg Terazije u Beogradu proglašen za prostorno kulturno-istorijsku celinu Izvor: N1

Trg Terazije u Beogradu dobio je odlukom Vlade Srbije status kulturnog dobra, odnosno prostorno kulturno-istorijske celine, saopštio je danas predlagač - Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Granice zaštićenog gradskog prostora proteže se od raskrsnice ulica Zeleni venac i Prizrenske, nastavlja Sremskom, preseca ulicu Terazije i nastavlja Čumićevom ulicom do preseka sa osovinom Nušićeve ulice, nastavlja Nušićevom do ukrštanja sa Dečanskom ulicom sve do Trga Nikole Pašića i ukrštanja sa Ulicom kneza Miloša.

Granica dalje ide do ukrštanja sa Ulicom Andrićev venac i ukrštanja sa Ulicom kralja Milana, Dobrinjskom ulicom do ukrštanja sa Ulicom kraljice Natalije i dalje neparnom stranom Ulice kraljice Natalije do ukrštanja sa Prizrenskom ulicom, dalje Prizrenskom do ukrštanja sa Balkanskom ulicom.

U okviru prostorne kulturno-istorijske celine Terazije nalazi se i Balkanska ulica do ukrštanja sa ulicom Кraljice Natalije, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je formiranje "Terazija" započeto početkom 19. veka po nalogu kneza Miloša, čija je urbanistička politika izričito nalagala širenje Beogradske varoši van šanca prinudnim iseljavanjem srpskih trgovaca iz Savamale i parcelisanjem prostora koji se protezao pravcem od nekadašnje Stambol kapije na Trgu Republike ka današnjoj Slaviji.

Uvodeći vodu u varoš, Turci su, na odredjenim rastojanjima podizali kule na koje su vodovodnim cevima uzdizali vodu. Jedna od tih kula bila je na mestu gde je danas Terazijska česma. Ove kule Turci su zvali "terazije za vodu".

Od tog naziva, kada je u 19. veku počela izgradnja nove Beogradske varoši van šanca, ceo kraj od Starog i Novog dvora do blizu Stambol-kapije nazvan je Terazije, ime koje se zadržalo do danas.

Terazije danas imaju ulogu glavnog tranzitnog "trga" u okviru kojeg se nalaze objekti od visokog državnog značaja, stambene zgrade, ustanove kulture, hoteli, ugostiteljski objekti, javni spomenici i parkovi. Iako nema klasičan oblik trga oduvek je u svojoj istoriji bilo mesto okupljanja kao važan poslovni centar starog Beograda. Takođe, Terazije su poput Кnez Mihailove ulice jedna od najstarijih i najpoznatijih gradskih ambijenata, gde se istorija i tradicija prepliću.

Vrednosti nematerijalne baštine prepoznate su u kulturnim pojavama dugog trajanja, starim zanatima i kafanama, prvim hotelima, kao i pojavama proisteklim iz savremene istorije.

S obzirom na to da se vezuje za srpske vladare i vladarske dinastije Кarađorđević i Obrenović, značajne pojedince i istorijske događaje, kao i da su se u okviru ovog prostora nalazile i nalaze značajne institucije, ovaj prostor značajan je za proučavanje društvene istorije Srba zbog čega je utvrdjen za kulturno dobro, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hm

Možda je neko shvatio da g.Vesić nema nameru da se zaustavlja. Pošto su i sami videli šta je sve upropastio, ovi njegovi rešili kao da zaštićuju i da proglašavaju kulturne baštine. Samo da ga malo smire. Čovek je opšte štetan.

Snezana

Sta, nece da ga renoviraju?

Uciteljica

Nasmejaste me...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

EU će u pregovorima sa Britanijom tražiti vraćanje skulptura na Akropolj 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Još nije doneta nikakva konačna odluka o selidbi Muzeja Nikole Tesle 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

NKSS: Netransparentno usvajanje Strategije razvoja kulture 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Koliko se i kako brinemo o kućama znamenitih istorijskih ličnosti 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Pesnički pokret Poezin - deset godina slem poezije 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Benksijev mural išaran, vlasnici kuće ga zaštitili 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Brborić: Dejan Ristić nije predložen za direktora NBS zbog potvrde o iskustvu 14.02.2020.

14.02.2020.  |  Kultura

loader