Srbija i Slovenija zajedno obnavljaju "Jugoslovenski paviljon" u Aušvicu

Srbija i Slovenija zajedno obnavljaju "Jugoslovenski paviljon" u Aušvicu

Srbija i Slovenija zajedno obnavljaju "Jugoslovenski paviljon" u Aušvicu Izvor: REUTERS/Pawel Ulatowski

Delegacije Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije razmotrile su na sastanku u Sankt Peterburgu okviru međunarodnog kulturnog foruma, nastavak zajedničke obnove i stavljanje u funkciju Paviljona 17, bivšeg "Jugoslovenskog paviljona", u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau.

Na sastanku na kome su bili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i ministar kulture Slovenije Zoran Poznić usaglašen je stav da što pre treba rešiti sva otvorena pitanja koja se tiču rekonstrukcije objekta i formiranja stalne postavke bivšeg "Jugoslovenskog paviljona".

Dva ministarstva zajedno su pozvala ostale države bivše SFRJ - Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju na aktivniji pristup u realizaciji pomenutog projekta, kako bi se Paviljon 17 u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau posle dugo godina stavio u funkciju.

"Jugoslovenski paviljon" u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau zatvoren je tokom ratova devedesetih godina prošlog veka, a razgovori o njegovom obnavljanju, u saradnji sa istoričarima i stručnjacima za holokaust, započeli su 2014. godine, kada su se o tome načelno saglasila ministarstava kulture iz šest bivših jugoslovenskih republika.

Odlukom o konačnom rešenju jevrejskog pitanja nacisti su tokom Drugog svetskog rata ubili šest miliona Jevreja na tlu Evrope, a samo u Aušvicu pogubljeno je milion i po Jevreja, od kojih je 20.000 bilo sa prostora bivše Jugoslavije.

Najveći broj Jevreja transportovan je 1944. godine u koncentracioni logor Aušvic, i to sa prostora Vojvodine, njih preko 12.000.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

A, ostali?

Zar Hrvatska nije "ponosna na svoj antifašizam"? Crna Gora, Makedonija, BiH...pa i multietničko Kosovo*? Zar i oni ne osećaju da treba da se pridruže ovom projektu

kritika

na ovo osećanje. ok. ali pitamse, šta je juga,srbija naredila za pobite jevreje u srbiji. imaliste logore i judenfree. kad se budete toga setili i odnosili prema žrtvama isto tako kako pričate i pametujete drugima, ondase javite. nemate nikakvo pravo da druge prozivate, sami niste nimalo bolji,

Goxy

ne bih da sitničarim, ali Srbija je bila pod nemačkom bojnom upravom. Kada to kažem, mislim na potpunu kontrolu celokupnog državnog aparata. Prema tome, nije Srbija uhapsila te građane Mojsijeve vere, već su to učinile nemačke okupacione vlasti. Koncentracioni logor se nalazio na Sajmištu, koje tada bilo na teritoriji NDH, a ne Srbije. Za razliku od okupirane Srbije, NDH je samoinicijativno i svojevoljno izgradila čitavi sistem koncentracionih logora.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Vladimir Pištalo: Balkan je na čudan način avangardan 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Digitalno restauriran "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Usvojeni zakoni o kulturi, stranica Miroslavljevog jevanđelja vraća se Srbiji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

FEST počinje 28. februara, pod sloganom "Skupljači emocija" 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Vlada za izložbu Marine Abramović dala 660.000 evra, ostalo finansirali donatori 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Trg Terazije u Beogradu proglašen za prostorno kulturno-istorijsku celinu 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Kultura

loader