"Art+neuroscience" - susret umetnosti i neuronauke na više lokacija u Beogradu

"Art+neuroscience" - susret umetnosti i neuronauke na više lokacija u Beogradu

"Art+neuroscience" - susret umetnosti i neuronauke na više lokacija u Beogradu Izvor: Shutterstock

Centar za promociju nauke (CNP) organizuje od 14. novembra do 7. decembra novo izdanje manifestacije art+neuroscience, posvećeno neuronaukama kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja.

Pod sloganom Svet iza očiju, četvrto izdanje te manifestacije biće održano na više lokacija u Beogradu, a posetioce očekuju izložbe, edukativne radionice, masterklas predavanja i radionice za školarce, piše Seecult.

Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini.

Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova, saopštio je CPN.

Jedan od radova koji će premijerno biti prikazan na svečanom otvaranju manifestacije, 14. novembra u Galeriji SANU, jeste performans Jasne Jovićević “Sedim i brinem za nju”, pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji. Taj naučno-umetnički projekat saksofonistkinje i kompozitorke, jedne od najboljih muzučarki domaće džez scene, preispitaće na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, te kako je moguće manipulisati moždanim talasima slušalaca.

Prema navodima rukovodioca Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a Dobrivoja Laleta Erića, posebna vrednost ovogodišnjeg programa je činjenica da su sva umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane. Na taj način, kako je dodao, CPN “doprinosi oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i potpomogne saradnju kreativnih umova koji dolaze iz naizgled suprotstavljenih disciplina – umetnosti i nauke”.

Program će tokom novembra i decembra biti održan na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Naučni klub CPN-a umetničke fakultete.

Manifestacija art+neuroscience prva je programska aktivnost CPN-a kao inicijalnog partnera projekta Evropske laboratorije veštačke inteligencije (AI Lab), finansiranog kroz program Kreativna Evropa. Kao nastavak uspešne saradnje u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art & Science Network - Art & Science), projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije uključuje veći broj inicijalnih partnera iz Austrije, Slovenije, Irske, Španije i Srbije, uz nove institucije iz Francuske, Belgije, Danske, Holandije, Grčke i Gruzije.

U širokom i sveobuhvatnom domenu veštačke inteligencije, projekat će pre svega biti fokusiran na kulturološke, psihološke i filozofske aspekte koji su pod snažnim udarom novih tehnologija i naučnih otkrića. Svaka organizacija unutar mreže samostalno razvija raznovrsne programske aktivnosti – izložbe, edukativne radionice, konferencije, seminare, performanse – i ponovo, kao u slučaju prethodnog projekta, pod zajedničkom kapom će se realizovati sasvim originalni, jedinstveni događaji u Lincu, Ljubljani, Saragosi, Tbilisiju, Atini, Amsterdamu, Dablinu, Beogradu.

Partnerska podrška art+neurocience manifestacije su: Galerija nauke i tehnike SANU, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Ministarstvo kulture i informisanja, Kolarčeva zadužbina, Austrijski kulturni forum, Muzej savremene umetnosti, Elektrotehnički fakultet, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet za medije i komunikacije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Kelnu, DAAD, Društvo za neuronauke Srbije, Backyard Brains i Samsung.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nirvana

Mozdanim talasima se manipulise povecavanjem ili smanjivanjem njihove frekvencije. Cista fizika.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Albanija i Kosovo bojkotuju dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Umetnik pojeo 120 hiljada dolara vrednu instalaciju kolege 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Handke izbegao polemiku u govoru o književnosti 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Mjuzikl "Kosa" u Novom Sadu, u publici i holivudska zvezda Džon Sevidž 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Handke nije hteo da odgovara na pitanja o prosrpskim stavovima 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Kontrabasista Đorđe Stijepović dobitnik nagrade "Vojin Mališa Draškoci" 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Rečnik migracija devedesetih u Muzeju 25. maj 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Kultura

loader