Artan Lili prvi dobitnik nagrade Milan Mladenović

Artan Lili prvi dobitnik nagrade Milan Mladenović

Artan Lili prvi dobitnik nagrade Milan Mladenović Izvor: Bojana Janjić

Beogradski sastav Artan Lili prvi je dobitnik nagrade "Milan Mladenović" za muzičko delo od izuzetnog značaja, koja mu je dodeljena za kompoziciju "D.E.P.R.A." kao "originalnom, duboko individualnom, stilski doslednom i inteligentnom autorskom i izvođačkom ostvarenju, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem", piše Seecult.

"To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od 126 dela od kojih nijedno nije bilo za potcenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike", naveo je u obrazloženju žiri koji su činili Vasil Hadžimanov, Zoran Kostić Cane i Aleksandar Žikić, koji je i pročitao obrazloženje na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije, održanoj 21. septembra na rođendan legendarnog beogradskog i jugoslovenskog muzičara Milana Mladenovića (1958-1994), frontmena Ekatarine velike.

Članovi žirija naglasili su da nisu imali lak posao da odaberu prvog dobitnika nagrade koju je ustanovila Zadužbina Milana Mladenovića, piše Seecult.

U užem izboru bilo je ukupno 12 bendova, a osim pobedničkog, to su i: Bohemia - O ljubavi (Srbija), Bonaster - Dobar zvuk (Hrvatska), Buč Kesidi - Đuskanje ne pomaže (Srbija), Cosmo Daivat - Snov mojih sanj (Slovenija), EJO/Ethno Jazz Orchestra - Deset dana (Srbija), Emina Bajtarević – Discommunication (Bosna i Hercegovina), Hristina – Kazaljke (Srbija), Igor Božanić – Snijeg (Bosna i Hercegovina), Lakiko – Bol (Bosna i Hercegovina), Valentino Bošković – Adio, trafikonte (Hrvatska) i 3 mačke 100 godina – Dole (Srbija).

Član žirija Vasil Hadžimanov, koji se uključio na dodelu nagrade video snimkom, naveo je da mu nije bilo lako da odabere one koji su mu specijalno dragi, ali mu je drago što je imao tu muku, jer to znači da je bilo dosta kandidata koji su autentični i drugačiji.

I predsednik UO Zadužbine Milan Mladenović, muzičar Miško Plavi (Milivoje Petrović), koji je bio opravdano odsutan, priznao je da se plašio da li će muzike koja pristigne na konkurs biti malo i da li će biti zadovoljavajućeg kvaliteta.

"Lično znam da postoji mnogo dobre muzike i u svetu i kod nas, ali smo zatrpani drugom muzikom koja se plasira preko medija, a koja je loša", rekao je Miško Plavi, dodajući da je bio srećan kada preslušao finaliste i ustanovio da je reč o muzici koja ima kvalitet.

"Srce mi je bilo puno… Šta tek da kažem na činjenicu da su se javili i ljudi iz drugih (bivših jugoslovenskih) republika", rekao je Miško Plavi, koji 21. septembra nastupa na Kolarcu.

Uručujući nagradu bendu Artan Lili, frontmen Partibrejkersa Zoran Kostić Cane je poručio: "Neka živi muzika, mislim da bi se i Milanu ovo sve dopalo!"

Bend Artan Lili istakao je da im nagrada "Milan Mladenović" predstavlja veliku čast, ali i veliku odgovornopst da se u budućnosti na najbolji način bavie najdivnijim pozivom na svetu.

Novoosnovana nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 2.000 evra, a dodeljena na osnovu konkursa koji je bio otvoren od 15. aprila do kraja jula.

Smisao nagrade "Milan Mladenović", kako je podsetila voditeljka svečanosti Hristina Popović, jeste da "talenat ljudi, koji se muzikom bave istom ljubavlju i beskompronišsću kao što je to činio Milan, pravovremeno bude prepoznat i u granicama mogućnosti podržan". Takođe, smisao nagrade je i da se i njima i javnosti jasno i nedvosmisleno pokaže da njihova umetnost ima odgovarajuću publiku, koja je čuje, razume i prihvata bistrog uma i čistog srca.

Zadužbina Milana Mladenovića, inače, poverila je Narodnoj biblioteci Srbije na staranje vrednu građu koju čine lični predmeti i dokumenti, knjige, rukopisi, plakati, fotografije, audio i video materijali i druga građa iz Mladenovićeve zaostavštine. Na osnovu Ugovora o saradnji, u planu je priprema stalne izložbene postavke posvećene Mladenoviću, formiranje digitalne zbirke, kao i saradnja na planu predstavljanja građe široj javnosti radi promovisanja ideja koje su obeležile njegov rad.

Zadužbina Milana Mladenovića osnovana je prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović, a namera je da se Mladenovićeva autorska i lična zaostavština sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe.

U planu je, između ostalog, i reizdanje albuma "Angel’s Breath" (1994) koji je Mladenović snimio pred smrt u Brazilu sa Mitrom Subotićem Subom (1961-1999).

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bariš

Žikić je pretenciozni tip koji među rokerima važi za nekompetentnog čoveka, imajući u vidu količinu informacija u glavi, Cane je samo obična publika, a o Vasilovoj kritičkoj sposobnosti ne znam puno, ali mi ovo sada govori ono što nisam znao. Sramota je da onakav, u najmanju ruku osrednji bendić, dobije ikakvu nagradu. Ako nema nikog dovoljno dobrog, ne nagrađujte kopajući po đubretu današnje muzike.

Joop

Bravo, čestitke! Odličan bend urbanog i malo drugačijeg zvuka koji fali Srbiji.

Jedan Od

Hvala autoru članka za spisak finalista!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Ambasadorka objavila fotografije Kineskog kulturnog centra 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Profesorska kolonija u Beogradu proglašena za kulturno dobro 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Počela restauracija i obnova simfonijskih orgulja iz Notr Dama 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Umetnici osnivaju fondove solidarnosti: Došli do toga da kulturi pomažemo sms-om 01.08.2020.

01.08.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Stoti festival klasične muzike u Salcburgu uprkos zabrinutosti zbog virusa 01.08.2020.

01.08.2020.  |  Kultura

loader