Srpski kulturni centar otvoren u Morahalomu

Srpski kulturni centar otvoren u Morahalomu

Srpski kulturni centar otvoren u Morahalomu Izvor: Pokrajinska vlada

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obratio se u Morahalomu u Mađarskoj, na otvaranju Srpskog kulturnog centra "Kolo", koji je izgrađen u okviru INTERREG-IPA programa prekoranične saradnje Mađarska-Srbija, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, izgradnja SKC "Kolo" deo je zajedničkog srpsko-mađarskog projekta "Raznobojna saradnja/ Colourful cooperation", čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra. Centar je izgrađen na površini od 1.199,05 m2, a njegova izgradnja i opremanje koštali su 1,4 miliona evra.

Milićević je naglasio da se SKC "Kolo" otvara u atmosferi izuzetno dobrih odnosa država Srbije i Mađarske, i srpskog i mađarskog naroda.

Kako je naveo, otvaranje srpskog kulturnog centra u Mađarskoj, a uskoro i mađarskog u Srbiji, na Paliću, jedan je u nizu koraka u produbljivanju i obogaćivanju trajnih veza naših dvaju naroda.

"Realizacija ovog zajedničkog projekta važan je korak u približavanju, a time i međusobnom obogaćivanju naših kultura, ali i u očuvanju i razvoju njihovih pojedinačnih identiteta", naglasio je Milićević i dodao da je istovremeno i potvrda obostrano dobrog odnosa prema nacionalnim manjinama.

Milićević je naveo da Republika Srbija čini sve da manjine u našoj državi svoja prava ostvaruju u punoj meri, u svim oblastima društvenog života važnim za očuvanje i razvoj njihovih identiteta.

"Mađarska nacionalna zajednica u Srbiji u tome, iz mnogo razloga, ima posebno mesto. Među tim razlozima je svakako i njena konstruktivna uloga u dostizanju visokog nivoa međusobnih odnosa naših država i naroda", kazao je Milićević.

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković je istakao da praznujući kulturu, praznujemo dodatno zbližavanje Srbije i Mađarske, Srba i Mađara. On je naglasio da naše države i narode zbližava bogato kulturno nasleđe, viševekovno postojanje na ovima prostorima, a da nas danas pre svega zbližava zajednička budućnost utemeljena na kvalitetnim odnosima koje grade rukovodstva dveju država.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je naglasio da je današnji događaj važan, ne samo za mađarski i srpski narod, nego i u širim evropskim okvirima. On je naveo da su Mađarska i Srbija prešle dug put u građenju odnosa koji nikada nisu bili bolji. Sijarto je naglasio da nas na tom putu nacionalne manjine vezuju, a ne odvajaju. Kako je još naglasio, model podrške manjinama u Srbiji, može da služi kao primer celoj Evropi.

Na otvaranju SKC "Kolo" obratili su se i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevića, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Fekete Peter i predstavnik Parlamenta Mađarske Nađ Laslo.

Projekat "Raznobojna saradnja / Colourful cooperation" zajednički realizuju Evroregionalna razvojna agencija za razvoj DKMT iz Segedina, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gradovi Subotica i Novi Sad i javno udruženje za omladinu i za razvoj zajednice "Jedni za druge" iz Morahaloma.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Otvoren Sarajevski filmski festival, rekordan broj ostvarenja 17.08.2019.

17.08.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Zvuk violina u takovskom kraju - prvi Sabor violinista Srbije u selu Pranjani 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Vukosavljević najavio finansiranje nastavka radova na Vitkovačkom polju 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

"Prognana" Nušićijada slavi jubilej, ponovo na dve lokacije 16.08.2019.

16.08.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

U staroj kući u Švajcarskoj pronađene skice "Malog princa" 15.08.2019.

15.08.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Crtež ispod Leonardovog remek dela otkriven posle 500 godina 14.08.2019.

14.08.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Predstava "Hitler's Tasters" o devojkama koje su "čuvale" Hitlera od trovanja 14.08.2019.

14.08.2019.  |  Kultura

loader