Bogavac: Država smešno mali procenat svog budžeta ulaže u kulturu

Bogavac: Država smešno mali procenat svog budžeta ulaže u kulturu

Direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac ocenila je u Danu uživo da "država smešno mali procenat svog budžeta ulaže u kulturu". "Država koja bi odgovorno brinula o građanima, morala bi komercijalne sponzore da stimuliše da ulažu u kulturu. Ulaganjem u kulturu nećete dobiti preveliku reklamu, ali ono što radite je dobro za zajednicu", kaže ona.

Minja Bogavac uputila je nedavno otvoreno pismo ministru kulture i Komisiji za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti pozorišne umetnosti u vezi sa Šabačkim pozorištem i festivalom "Pozorišno proleće". Kako kaže Bogavac, odgovor Ministarstva na njeno otvoreno pismo je bio veoma ljubazan.

"Da kažem diplomatski presavijen na pola. Piše da nismo ni na kakav način kažnjeni, da je festival od velikog značaja, ali da jednostavno nema novca, pa se postavlja pitanje gde je taj suficit u budžetu", kaže Bogavac.

Kako kaže, čini joj se da naša država najviše funkcioniše baveći se PR-om.

"Kad pogledate rezultate tog konkursa, ja sam svesna da mi nismo jedini festival koji je na neki način oštećen, ali smo imali tu nesreću da smo festival već završili kada su izašli rezultati", kaže ona.

Kako je rekla, bez obzira na veliki uspeh tima, nisu u stanju da završe finansijsku konstrukciju kako bi bilo očekivano.

"Obim festivala nije drugačiji, ali smo se trudili da za isti novac proizvedemo svega više, svi programi su bili besplatni, oni ne koštaju mnogo, niti bi se na njima napravila ušteda", kaže ona.

Kako kaže, pratila je nekoliko dana vrlo živu raspravu između ministra Vukosavljevića i Aje Jung.

"Dok sam očekivala odgovor za Šabačko pozorište, osetila sam se kao da smo institucija drugog reda za ovu državu", kaže.

Ističe da joj nije jasna strategija našeg ministarstva šta se finansira i u kom obimu.

"Kultura mora da bude javno dobro i prostor javnog dobra ili onda govorimo o nekakvim kreativnim industrijama, nemam ništa protiv njih, ali to je onda biznis, fabrikovanje sadržaja", kaže ona.

Kako kaže, misli da bi komercijalni sponzori morali da budu stimulisani da ulažu u kulturu.

"Ulaganjem u kulturu nećete dobiti preveliku reklamu, ali ono što radite je dobro za zajednicu. Država koja bi odgovorno brinula o građanima, morala bi komercijalne sponzore da stimuliše da ulažu u kulturu", kaže ona.

Smatra da država "smešno mali procenat svog budžeta ulaže u kulturu", kao i da bi svaka vrsta novčane pomoći mogla da bude veoma korisna.

"Festival je bio vrlo posećen, podaci sa blagajne pokazuju da smo imali mnogo više publike, imali smo i ulični performans, sjajne goste... Ti problemi se nisu osetili uopšte, ali smo imali vrstu dogovora sa pozorištima koja su u selekciji da im deo sredstava legne nakon konkursa", kaže ona.

Dodaje da kolege imaju poverenje.

"Sigurno ćemo to rešiti, nećemo se odseliti ili ugasiti pozorište. Nije Pozorišno proleće jedini primer, samo je nezahvalno što smo mi u situaciji da smo festival već morali da održimo i da završimo", kaže ona.

Ističe da ništa neće ostati dužni.

"Možda ćemo publici ostati dužni neku predstavu koju je trebalo da gledaju", kaže Minja Bogavac.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Kad su cobani, ulagali u kulturu...

IBJ

... ni u nauku ... ni u sve drugo što odiše znanjem, slobodom i duhovnošću. Zato ćemo imati Nacionalni stadion od 100 M Evra negde, na mestu na koje niko neće da dolazi, za sport koji niko više ne gleda. I što li nam uopšte treba da ovo uzalud pričamo gluvima?

SPP

5. Oktobra, izmedju dva veka, mislila sam sve nas nesto bolje ceka...Procvat kulture i svih vrednih stvari, ali neko "truje", neko uvek kvari...da li su to novi, ili novi stari...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Dodelom nagrada zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Nenad Jezdić postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Zavičajni muzej u Aleksandrovcu proglašen ustanovom zaštite spomenika kulture 17.09.2020.

17.09.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Na Festivalu monodrame predstave Zijaha Sokolovića i Vesne Stanković 17.09.2020.

17.09.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Imamović o nagradama: Sedim kod kuće zbog korone i primam dobre vesti 17.09.2020.

17.09.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Održan treći filmski festival podunavskih zemalja "Dunav film fest" u Smederevu 17.09.2020.

17.09.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Novi detalji na Mikelanđelovoj Bogorodici otkriveni tokom restauracije 16.09.2020.

16.09.2020.  |  Kultura

loader