Glumci BDP-a: Neistinite tvrdnje Slobodana Ćustića

Glumci BDP-a: Neistinite tvrdnje Slobodana Ćustića

Glumci BDP-a: Neistinite tvrdnje Slobodana Ćustića Izvor: N1

Povodom gostovanja vršioca dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozrišta, Slobodana Ćustića, na televiziji N1, glumci BDP-a su u saopštenju naveli da žele da demantuju, kako tvrde, neistinite tvrdnje koje je Ćustić izrekao.

Podsetimo, nakon otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom pozorištu, Slobodan Ćustić je rekao da glumcima smeta što je on na mestu direktora i da je "Balkan awards" bio samo povod da dignu medijsku hajku.  

Kako je Ćustić rekao u Danu uživo, glumcima više od održavanja te manifestacije smeta što se on nalazi na poziciji v.d. direktora. Objašnjava da nigde u statutu pozorišta ne postoji odredba da direktor mora da se obrati osnivaču kako bi prostor iznajmio.

Saopštenje glumaca BDP-a prenosimo u celosti:

"Gospodin Ćustić je rekao da direktor pozorišta nije dužan nikome da pravda odluke o iznajmljivanju sale, a član 15 Statuta naše ustanove kaže da je potrebna saglasnost upravnog odbora i osnivača. U slučaju sporne dodele Balkan awards nagrada, ni Upravni odbor ni osnivač nisu obavešteni niti su dali saglasnost.

V.d. direktor je tvrdio da nije smanjen broj posetilaca, a istina je da je tokom njegovog mandata broj gledalaca varirao između 40 i 45 hiljada na godišnjem nivou, što je za trećinu manje u odnosu na period pre mandata gospodina Ćustića. Uz to, budžetska inspekcija je utvrdila da je samo u 2016. godini podeljeno 12.587 besplatnih karata – šte je ekvivalent 36 punih sala velike scene "Rade Marković" - čime je prihod umanjen za 8.810.900 dinara.

Gospodin Ćustić tvrdi da je stupanjem na dužnost direktora Beogradskog dramskog pozorišta "naišao na zid kod kolega" i da smo kao ansambl izbegavali da s njim komunicaramo. Istina je da je na početku svog mandata imao podršku ansambla, ali je usled nedostatka komunikacije i loših poslovnih i repertoarskih poteza, tu podršku izgubio. Ansambl BDP-a se sastao sa direktorom krajem 2016. godine i svi glumci u angažmanu su tajnim glasanjem izabrali Umetničko veće sa ciljem da se uspostavi komunikacija između direktora i ansambla, te da se spreči trend lošeg poslovanja i urušavanja ugleda BDP. Direktor se nije obazirao na sugestije Veća pa ga je i ukinuo u avgustu 2017. posle samo nekoliko meseci rada. U septembru 2017. smo se prvi put obratili predstavniku osnivača, gradskom sekretaru za kulturu gospođi Ivoni Jevtić, koja je jedno vreme svojim zalaganjem i angažmanom uspevala da nam pomogne u zauzdavanju loših poteza direktora. Dakle, mi probleme nismo iznosili u javnost već smo pokušavali da ih rešimo unutar kuće uz pomoć nadležnih institucija.

Tačno je da je u toku predhodne sezone otkazano preko 40 predstava. To je još jedan dokaz da direktor ne radi dobro svoj posao. Ako se uzme u obzir da sezona traje devet meseci, a da mesečno odigramo oko 30 predstava na obe scene, dolazi se do zaključka da je praktično otkazana svaka šesta predstava, odnosno da pozorište nije radilo mesec i po dana. U mandatu prethodnika gospodina Ćustića, učestalost otkazanih predstava je bila na nivou incidenta.

V.d. direktor kaže da je peticiju protiv rentiranja sale za Balkan awards potpisalo "manje od trećine ansambla". Istina je da je peticiju potpisalo 22 od 35 glumaca u stalnom radnom odnosu, što je dve trećine ansambla. Sa ovim problemom smo izašli u javnost jer je praksa pokazala da je sa gospodinom Ćustićem nemoguće konstruktivno sarađivati, niti ostvariti smislenu komunikaciju", navodi se u saopštenju glumaca koje su potpisali Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, Daniel Sič, Milena Pavlović-Čučilović i Maša Stokić, dramaturg pozorišta.

POVEZANE VESTI

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jedan običan gradjanin, ima nas još

Poštovani glumci, ne dozvolite da vam osrednji kadar bude postavljen za v.d. Samo napred, imate svu podršku!!!

AntiBot

Ne objavljujete sve komentare! Nikad podređeni nisu oduševljeni rukovodiocima, pa sve i da su ovi najbolji i najtacniji. Ovi glumci su očito željni malo aplauza...

ANA

Sramota je da Custic vodi pozorište. Bojkot je ocekivan a smena izvesna. Podrska glumcima

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Oko milion i po posetilaca videlo izložbu Tutankamona u Parizu 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Predstavljena knjiga "Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović" 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Izložba "Srbija u Velikom ratu 1914-1918" u Kulturnom centru Srbije u Parizu 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Artan Lili prvi dobitnik nagrade Milan Mladenović 21.09.2019.

21.09.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Retrospektiva Marine Abramović u Beogradu: Umetnik mora da čisti svoje radove 21.09.2019.

21.09.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Novosadski đaci napali Ginisov rekord, čeka se samo šta će reći komisija 21.09.2019.

21.09.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Lazar Ristovski: Trebalo bi napraviti nastavak filma "Kralj Petar Prvi" 20.09.2019.

20.09.2019.  |  Kultura

loader