Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa

Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa

Potpisan sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i informisanja, kompanije Telekom Srbija i Matematičkog instituta SANU, čiji je cilj digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, potpisan je u Beogradu.

U Vladi Srbije sporazum su potpisali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk i direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović.

Potpisnici dokumenta ukazali su da će digitalizacija kulturnih sadržaja kroz razvoj infrastrukture ustanova kulture doprineti većoj dostupnosti i kvalitetnijem predstavljanju srpske baštine.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se potpisivanjem sporazuma stiču uslovi za sistematičniji i produktivniji proces digitalizacije kulturnog nasleđa u Srbiji. On je kazao da Ministarstvo i ustanove kulture nisu sedele "skrštenih ruku", već da je pre šest meseci počela digitalizacija kulturnih sadržaja kada je osnovan sektor za to. 

"Sporazum pruža stabilan temelj da jedan relativno haotično započet proces digitalizacije, koji je takav kakav je - bio dobar, jer je započet, unesemo dodatni red, tehnologiju i naše najbolje stručnjake", kazao je Vukosavljević. 

Dodao je da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije naročito u oblasti kulture.

"Ovaj ugovor nije vremenski ograničen, očekujemo plodnu i vrlo efikasnu saradnju. Mislim da će ustanove kulture Srbije imati značajnu korist". Digitalizacija je ključan deo vremena u kojem živimo", rekao je Vukosavljević. 

Direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk kazao je da je ta kompanija veliku pažnju posvećuje promovisanju kulture i da će i ubuduće podržati sve projekte digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva. Istakao je da će pored vrhunskih stručnjaka iz oblasti IT, kompanija staviti na raspolaganje neophodnu infrastrukturu i opremu, kako bi se dodatno očuvala i promovisala kulturna zaostavština Srbije.

"Iskustvo koje smo stekli radeći na projektu digitalizacije Manastira Hilandar biti od velike koristi prilikom sprovođenja i ovog poduhvata", kazao je Ćulibrk. 

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović je rekao da se sporazum odnosi na razvoj digitalne infrastrukture i da će u tom smislu kroz preporuke Ministarstva u narednom periodu biti definisane najznačajniji spomenici kulture koji će biti digitalizovani u prvoj fazi. 

Sporazum između ostalog predviđa čuvanje u digitalnom obliku informacija unetih u baze podataka institucija kulture, formiranje centralnog registra digitalne građe, kao i izradu aplikacija za pametne telefone koje će omogućiti dostupnost sadržaja najširoj publici.

00:00

Izvor: Tanjug

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zona 10

ovaj ministar je toliko frustriran da mu jedino preostaje da potpisuje dokumenta, ni za sta drugo nije. ima li nekog mladjeg ko je sposoban da se ozbiljno bavi kulturom u ovoj zemlji?

Bojan Sremac

Ministar je izgleda u tolikoj meri neuk da ne razlikuje digitalnu od materijalne kulture. Da vas obavestimo, digitalizovana kultura nije kultura nego informacija. Vratite se u Osnovnu skolu. A o namestenicima direktorima i clanovima UO koje ste postavili da ne govorimo, dno dna. A jos gore je sto favorizujete samo nacionalnu kulturu sa sund predznakom. Zna se ko je to i kada radio. Nijedan ozbiljan kulturni radnik u ovom trenutku nije uz vas. Basta!

El Cid

Trla baba lab da joj prođe dan! Samo potpisuje nekakve memorandume, dogovore, i slične birokratske stvari. Prebaciti građu koja postoji na papiru u elektronski oblik i baze podataka. Pa mnoge ustanove su to već uspešno uradile i dalje rade. Kakva onda strategija!? To je proces koji teče nezavisno od bilo kakve strategije jer je naprosto deo vremena u kome živimo i činjenice da smo i privatno osposobljeni i upoznati sa trendovima koji su svuda oko nas. Nego šta bi sa konkursima za direktore, upravnim odborima koje je ministar u velikoj meri odobrio da budu sastavljeni od nekompetentnih ljudi, bavi li se ministar zakonitošću rada brojnih v.d.nameštenika koji uništavaju i srozavaju delatnost kulture!?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

I honorarci i paušalci u ustanovama kulture Beograda dobijaće plate 08:24 h

08:24 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Van Gogova slika ukradena iz zatvorenog holandskog muzeja 30.03.2020.

30.03.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Ministarstvo kulture: Više od 100 sadržaja iz oblasti kulture dostupno onlajn 30.03.2020.

30.03.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Umro slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki 29.03.2020.

29.03.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Zahtevi za hitne mere u oblasti kulture u Srbiji 29.03.2020.

29.03.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Udruženja apeluju: Pomoći samostalnim umetnicima u vanrednom stanju 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Boljšoj teatar na internetu emituje svoje najpoznatije predstave 27.03.2020.

27.03.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Onlajn predstave Narodnog pozorišta do sada imale više od 77.000 pregleda 26.03.2020.

26.03.2020.  |  Kultura

loader