Kako su slike iz Italije došle u Srbiju zna neko davno mrtav

Kako su slike iz Italije došle u Srbiju zna neko davno mrtav

Kako su slike iz Italije došle u Srbiju zna neko davno mrtav Izvor: N1

Ima li Italija osnov da traži vraćanje osam slika Ticijana, Tintoreta i Karpača koje se nalaze u Narodnom muzeju? Zahtev da se slike, tretirane kao ratna odšteta, nije stigao ni u Ministarstvo kulture, ni u ministarstvo spoljnih poslova. Italijansko tužilaštvo nastavlja istragu kojom pokušava da dokaže da su slike nezakonito završile u Beogradu.

Kraj je Drugog svetskog rata. Poražene strane dužne su da pobednicima isplate odštetu. Jedan deo se isplaćuje u novcu, a jedan u umetničkim delima. Tu spada i osam slika italijanskih renesansnih umetnika koje se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. Ta dela, među kojima se nalaze i Ticijan i Tintoreto do danas su više puta izlagana kao deo kolekcije Narodnog muzeja. Međutim, italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu kojom bi trebalo da se dokaže da su ta dela u Beograd stigla nelegalnim putem.

"U mnogo čemu, pa i u ovom slučaju, i u ovom slučaju ta "navodna potraživanja su u sferi nekakvih pretpostavki" i nisu utemeljena na pravnim razlozima i bilo kakvoj realnosti. To jesu dela koja jesu vlasništvo Republike Srbije i ako bilo ko ima bilo kakva pitanja u vezi sa tim, jedini odgovor jeste Republika Srbija, a ne Narodni muzej", kaže direktorka Narodnog muzeja Bojana Brešković.

A šta je sporno u celoj priči? Prema rečima muzejskog savetnika Nikole Kusovca, posredstvo Anta Tomića Mimare, kontroverznog jugoslovenskog antikvara koji je u Jugoslaviju i doneo slike.

"Bilo kako bilo, slike su stigle u Jugoslaviju kao obeštećenje, i podelile se ovako kako sam vam rekao, da je najveći deo toga, recimo pedesetak, dobio Narodni muzej, da je dvadesetak dobila Zagreb Štrosmajerova galerija, i nešto malo Ljubljana Nacionalna galerija, dakle, po tom ključu, kako je ključ važio je to podeljeno. Tako da kažem, doći će i na njih red da se od njih traži, ako se sada ne odoli i ne kaže da je ovo nemoralno", kaže Kusovac.

Kusovac dodaje i da je ta dela apsolutno nisu "neprocenjiva" kako su italijanski mediji preneli. Prema njegovom mišljenju, njihova vrednost ne prelazi nekoliko stotina hiljada dolara.

I šta bi mogao da bude epilog priče? Zvanično, ništa. Slike ostaju deo kolekcije Narodnog muzeja, jer ni Narodni Muzej, ni ministarstvo kulture, ni ministarstvo spoljnih poslova, nisu dobili bilo kakav zahtev da se ta dela vrate u Italiju. Jedini koji bi mogao da baci svetlo na ceo slučaj jeste Ante Topić Mimara, a on nije među živima već skoro 30 godina.

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Umetnik

Nije g. Kusovac nikada mogao da proceni ( stručno) vrednosti slika svih svetskih slikara iz svih poznatih vremena. Bilo bi I za njega zaista prepotentno. A I javno PITANJE: koji su elementi cene jedne slike.

Oficir

Ante Topić Mimara je posle rata, kao vrsni poznavalac istorije svetske umetnosti, pre svega slikarstva, "sakupio" najznačajnija opljačkana i ukradena umetnička dela koja su delom završila u muzejima FNRJ, a najvećim delom u "konfiskovanim vilama" u koje su uselili "oslobodioci". Kada je Mimara video da su dela svetskih slikara završila na zidovima trpezarija i kuhinja novog partizanskog establišmenta lično je urgirao kod Tita, a sve se završilo tako što je Mimara, uvidevši da od toga nema ništa, najvrednija dela posle smrti ostavio gradu Zagrebu, od čega je i formiran legat Ante Topić Mimara u Zagrebu, a ne u narodnom muzeju Jugoslavije. Dan, danas su dela svetskih umetnika skrivena od očiju javnosti u privatnim zbirkama naslednika istaknutih posleratnih političara, generala, članova CK SKJ.

Siniša Živković

Sigurno je da je gospodin Nikola Kusovac jedan od najboljih poznavalaca umetničkih slika i njihovih vrednosti u Srbiji i zato, kada on kaže da te slike ne vrede više od nekoliko stotina hiljada dolara, njegovoj proceni potpuno verujem. A znajući Mimarinu prošlost, uopšte me ne bi iznenadilo da su slike koje je on doneo iz Italije zamenjene dobrim falsifikatima. (Sećam se koliko sam se zaprepastio kada sam pre više godina u Mimarinom muzeju u Zagrebu shvatio da su skoro sve izložene slike falsifikati.) Želim da ukažem na još jednu zabludu veoma rasprostranjenu u nas, a to je pojam "neprocenjivo", "neprocenjiva vrednost" i sl. kada su u pitanju stare slike, antikviteti i druga umetnička dela: u celom civilizovanom svetu taj pojam je nepoznat zato što ništa nije "neprocenjivo", sve ima svoju cenu koju stručnjaci znaju ili koju mogu da ustanove. Suprotno tome, recimo, naša carina, kada kod nekog pronađe Bibliju staru 150 godina odmah po štampi razglasi da je osujetila šverc knjige neprocenjive vrednosti iako ta knjiga na tržištu ne vredi više od pedesetak evra. Zbog toga me je obradovalo ovde izneto Kušovčevo mišljenje.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Milica Glogovac o uništenom muralu: Nebojša je visoko iznad toga 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Lidija Pilipenko, jedna od najvećih srpskih balerina, preminula u Beogradu 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Slika posle umetnikove smrti 6.700 odsto skuplja nego za njegovog života 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Vlasti SAD potražuju slike Vorhola i Monea u milijarderskoj aferi u Maleziji 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Mila Turajlić pozvana u članstvo Američke akademije filmske umetnosti 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Ministarstvo predstavilo mobilnu aplikaciju "Kviz znanja iz srpske kulture" 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Kultura

loader