Bajić: Autocenzura je kazna za celo društvo

Bajić: Autocenzura je kazna za celo društvo

Bajić: Autocenzura je kazna za celo društvo Izvor: N1

Reditelj Darko Bajić je u Novom danu televizije N1, najavio održavanje Internacionalnog festivala filmske režije od 13. do 17. septembra u Leskovcu. Ukazao je na značaj regionalne saradnje u kulturi, ali i na opasnosti autocenzure.

Festival u Leskovcu biće otvoren premijerom filma Srđe Penezića “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, dok će poslednjeg dana biti prikazan srpski kandidat za Oskara “Dnevnik Mašinovođe” Miloša Radovića. Publika će 14. septembra imati priliku da pogleda novi film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” koji je osvojio Gran pri na festivalu u Montrealu, a u kojem glavnu ulogu igra Nebojša Glogovac. Bajić je najavio i da će 15. septembra biti prikazan dokumentarni film Rona Haurda o Bitlsima “Osam dana u nedelju”.

Bajić je rekao i da će festival okupiti veliki broj reditelja iz regiona, koji će uputiti pismo ministrima kulture zemalja bivše Jugoslavije u kojem će zatražiti da se osnuje fond koji bi pomogao promociji filmova u regionu, na kraju krajeva u Evropi i svetu. Podsetio je da je u poslednjih pet-šest godina većina filmova snimljena u koprodukciji. Širenjem kulturnog prostora reditelju su, kako kaže, došli do do kvalitetnijeg izbora glumaca, ekipe i umetničkih saradnika.

On ističe i da kulturni radnici u regionu moraju da shvate da političke tenzije između zemalja bivše Jugoslavije ne mogu da se pravdaju predizbornom kampanjom. “Ostavićemo taj balast generacijama koje dolaze. Čini mi se da postoji način da se opravdavamo time što postoje predizborne kampanje. A koga oni to privlače? Računaju na ogromnu ciljnu grupu koja će im doneti glasove”, upozorava Bajić.

Gost Novog dana kaže da iako evropski fondovi daju mogućnost da se snimaju filmovi, čime se postižu i kvantitet i kvalitet, s druge strane postoji jedan nametnut, birokratski sistem izbora tema što dovodi do nedostatka slobode i autonomnosti autora. Pored toga, kako kaže, iz birokratskih razloga je malim kinematografijama sve teže da se probiju na velike festivale. Tu je značaj nacionalnih filmskih centara, ističe Bajić i dodaje da autori moraju imati slobodu da određuju teme koje su najintersantnije. Filmovi, kako kaže, moraju da budu provokativni jer to uostalom i gledaoci traže.

Kada je reč o cenzuri, Bajić je rekao da treba jasno razgraničiti na šta se pod tim pojmom misli. Ako je reč o uvođenju određenih granica, poput starosne granice kojim bi se deca zaštitila od određenih neprimerenih sadržaja, on je saglasan da za to mora postojati ozbiljna strategija. Ukoliko je, pak, reč o političkoj cenzuri, koja bi npr. vodila ka tome da se filmovi dele na patriotske ili nepeatriotske, Bajić upozorava da bi se time ušlo u “crnu rupu” u kojoj se pribegava jednoj goroj stvari, a to je da autor počne da se plaši čime je na pomolu autocenzura koja je, kako kaže, kazna za autora, ali i za celo društvo.

Bajić kaže i da je preživeo i gvozdene zavese, i doba pomirenja Istoka i Zapada, i Juogslaviju koja je bila specifična zemlja jer je prihvatala najbolje i s jedne i s druge strane. Nakon rušenja Berlinskog zida, Bajić ima utisak da je krenula američka priča da njihov način demokratije mora da pokori ceo svet, a takva vrsta podela je, uz veliku ovdašnju krivicu, dovela do bombardovanja, ratova i drugih nemilih događaja na ovim prostorima.

Srbija zaro danas treba da bude okrenuta sebi, regionu, ali i svom putu ka Evropi ukoliko je to moguće, ali ne po svaku cenu ako postoje razne ucene, smatra Bajić.

Pogledajte celo gostovanje Darka Bajića u Novom danu:

00:00

Izvor: N1

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slađa

Ovu specifičnost Jugoslavije za usvajanjem najboljeg trebalo je patentirati i zaštiti kao svetsko kulturno dobro. Više Darka Bajića, a manje cenzure. I leve i desne. Autocenzuru prepuštam moralnom kodeksu pojedinca. Da li je strah razlog ili izgovor da se postane ketman.

Film o Đeneralu Draži

Kada će neki srpski režier skupiti hrabrost i snimiti fim o Đeneralu Draži.. Danas je u EU pobedila socijal-demokratska i nacionalna filozofija koju je zagovarao Đeneral Draža 1941., jer EU postaje savez RAVNOPRAVNIH, demokratskih i nacionalnih država, koje imaju zajedničku politiku u svemu što ne guši nacionalna prava. Svaka nacionalna država zadržava prava na specifičnosti, ali kredite mora da vraća, ako želi da dobija solidarnu pomoć iz EU, kada padne u nevolje... Suprotno, internacionalizam i socijal-komunizam (bez nacije i vere, a sa lažnom demokratijom) danas zagovaraju PREVARANTI koji ne znaju da stvaraju dobit, ali žele za sebe privilegije kraljeva , dok socijal-nacionalizam zagovaraju opasni ljudi koji žele vlast po svaku cenu i vrlo su blizu da skliznu u NACIZAM.

baka

Snimili su SERIJU! A i "dokumentarni" film: General Mihajlovic heroj i kazna. Kada bi STVARNO neko skupio hrabrost i snimio ISTINU, vi biste rekli da to nije tacno! A o tome kako je on podrzavao socijal-demokratsku filozofiju i ravnopravnost, mogli biste da se raspitate u Sandzaku (celom). Cetnici su tamo ubijali DOKAZANO! Osim toga, danas u Skupstini EU je mnogo vise desnicarskih od socijalistickih partija.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada, ispred zgrade protest i skup podrške 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Vučić u čestitki Handkeu: Sada, uz Andrića, slavimo još jednog Nobelovca 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Mirjana Karanović dobitnica "Dobričinog prstena" za životno delo 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Kalemegdan među 14 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Pojedena banana zamenjena novom, pa uklonjena sa izložbe zbog incidenata 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Handke: Nisam očekivao kampanju koju vode protiv mene, Nobel u pravom trenutku 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Albanija i Kosovo bojkotuju dodelu Nobelove nagrade zbog Handkea 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Kultura

loader