Pljačka sa maskom je moralnija od rijalitija

Pljačka sa maskom je moralnija od rijalitija

Pljačka sa maskom je moralnija od rijalitija Izvor: N1

Pisac i scenarista Nebojša Romčević smatra da kulturna politika u Srbiji nije definisana, da se kultura doživljava kao "kamen u cipeli" i da je logično da nakon što je vlast ukinula institucije od nacionalnog značaja, ukine i kultura.

O  nedavnoj raspravi o nacionalnim penzijama, Romčević je gostujući u Novom danu rekao da je ministar kulture imao stav pa izgubio stav pa sad ponovo ima stav. "To govori o ministru, o odnosu prema kulturi ali i strukturi vlasti".

Ta priča o nacionalnim penzijama, kako ističe, dira u taštinu samih umetnika, zaslužnih građana koji su osetljivi na svoj talenat a odsustvo kriterijuma je prostor za manipulacije, pritiske i greške. "Ja sam pre za to da par nezaslužnih dobije penzije nego da svi zaslužni ne dobiju penzije".

Čitava skupštinska rasprava koja se završila ukidanjem institucija od nacionalnog značaja je posledica odnosa prema kulturi. “Ako se kultura smatra šestim prstom na rukavici ili kamenom u cipeli logično je da se ukinu institucije pa ćete konačno ukinuti i kulturu. Svaki populizam je završavao napadom na kulturu, to je nekakav poslednji bastion gde se život odvija”.

Prema njegovoj oceni kulturu je marginalizovao odliv talentovanih ljudi, decenije jada, bede i truljenja same kulture ali i to što se ne zna šta je zapravo kultura. “Ministarstva se bave kulturnom baštinom a ne modernim stvaralaštvom. Kulturna politika nije definisana. Ne znamo kakva vrsta kulture je nama kao državi potrebna!”

Priznaje da je i sam imao velika očekivanja od postavljanja ministra Tasovca na čelo ministarstva jer je dolazio iz sveta kulture. Ipak napominje da kultura ne može da postoji izvan sistema vrednosti. “Ako nemate nikakav sistem vrednosti odnosno ako imate voluntarizam, jedan despotizam logično je da kultura tu ne može da bude pozicionirana i mi nemamo ideju za šta nam kultura služi”.

Romčevič ukazuje i da se veći deo stanovništa se odnosi prema kulturi kao da je u pitanja neki atavizam iz prošlih vremena ali joj ne vidi jasnu namenu. “U poslednjoj smo fazi rastakanja kulturnog bića građana”.

Tasovca ću pamtiti samo po frizuri

Na pitanje po čemu će pamtiti Tasovca kao ministra kulture, Romčević odgovara: “Samo po fruzuri” i dodaje da on nije komunicirao sa ljudima kojima je ministar i da za svog mandata nije imao nijednu kreativnu ideju. “Vrlo brzo je postao administrativni čovek a ne kreativni. Nadam se da će mu se vratiti kreativnost kad se vrati u muziku”.

Govoreći o snimanju filmova u Srbiji, Romčević ističe da mu je jasno zašto se desi loš film jer se ljudi iscrpu pre početka snimanja.

“To je jedan put po trnju i ne samo zbog nabavke novca nego najčešće ponižavanja, moljakanja... put nedostojan nekoga ko bi morao da ima zrno digniteta. Ta situacija u kojoj je sav novac u rukama države i da je jedini partner država vas nagoni da pravite kompromise moralnog tipa nakon kojih sebe ne možete tako lako da pogledate sebe u ogledalo”.

Rijalitiji: Zverski način da izvuče novac

Govoreći o rijaliti programima, Romčević ističu da oni menjaju kulturni model društva i tu su da popune sav prazan prostor koji nije popunjen. Kako ističe, zastrašujće je da ih publika u toj meri prati i da nema kulturne potrebe. Ta vrsta programa postoji svuda u svetu.

“To je neki vid planiranog zaglupljivanja naroda, nemoralna zloupotreba medija, zverski način da se izvuče novac. Pljačka sa maskom je mnogo moralnija i mnogo hrabrija nego rijaliti šou”, ocenjuje on.

Na pitanje da li se građani bave velikim terminima kao što su globalizacija, antiglobalizacija, evroskepticizam..... ili samo gledaju kako da prežive on odgovara: “Ako je preživljanje biološki opstanak onda je samo kilogram hleba, soli i ulja dovoljan ali vegetiranje ne može biti cilj ljudskog bića, cilj je sreća, spokojstvo, osećanje napretka, zaokruženosti. U situaciju u kojoj ne možete da definišete nijedan faktor koji vas okružuje i čini srećnim osećate se dezorijentisani. Logično je da onda kažete: kad sam sit onda ništa nije problematično...Sve je postalo relativno..:”

00:00

Izvor: N1

Tagovi:

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovan

Ovaj Romcevic radi serije za PINK, o kakvoj kulturi on tu nama?

Бобан Милетић Бапси

Телетабизација Србије на делу ... желе да је урнишу - али баш , бе , целу !!!

misha

Bravo, g. Romčeviću! Konačno da neko progovori o relativizaciji u postmodernom diskursu. Meni to deluje kao (propagandističko) širenje logike okupatora i duha defetizma.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Kultura

Kultura

RSE: Nobelove nagrade za književnost istakle liniju političkih podela u Evropi 12:11 h

12:11 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

Ministarstvo: Nagrada Handkeu za doprinos književnosti, a ne za privatne stavove 11:16 h

11:16 h  |  Kultura

Kultura

Kultura

I Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova protestuje zbog Nobela Handkeu 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Nobelova nagrada Handkeu ne može biti oduzeta 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Preminula prva šefica Švedske akademije koja dodeljuje Nobela za književnost 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Olga Tokarčuk: Stari svet proizveo mnogo nejednakosti, sada tražimo odgovore 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Udruženje književnika Srbije čestitalo Handkeu: Nagrada i za pravdu za Srbe 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Kultura

Kultura

Kultura

Nobel Handkeu podelio BiH: Dodik čestita, Džaferović i Komšić protestuju 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Kultura

loader