Agencija za selidbe mostova

Agencija za selidbe mostova

Agencija za selidbe mostova Izvor: N1

Kada je učitelj Miladin Zarić u zoru 20. okobra 1944. godine krenuo iz svog stana u Karađorđevoj ulici broj 69 da bi presekao žice detonatora i spasao Stari savski most od dizanja u vazduh, odnekud se pojavio Goran Vesić i uhvatio ga za ruku.

- Čekaj Miladine, daj prvo da napravimo anketu na sajtu Grada Beograda, neka se građani izjasne šta žele s mostom? - rekao mu je Vesić.

- Nemamo sad vremena, Nemci su minirali most i odleteće u vazduh za pola sata ako odmah ne presečem žice - bio je uporan učitelj Zarić.

- Ma ne brini, bre, Miladine, imamo mi botove, oni će za dva minuta da izglasaju šta god meni padne na pamet! A sve što meni padne na pamet je dobro za Beograd - bio je uporan i Vesić.

POVEZANE VESTI

I onda se tog 20. oktobra na sabajle na sajtu Grada Beograda pojavila anketa sa pitanjem: Da li ste da Stari savski most odleti u vazduh ili da odleti u park Ušće?

Za samo dva minuta glasanja čak 3.785 građana Beograda izjasnilo se za prelazno rešenje: da most odleti u vazduh, ali tako da iz vazduha padne direktno na Ušće, čime će biti smanjeni troškovi rasklapanja mosta i selidbe do Ušća u delovima, pa onda ponovnog sklapanja.

- Građani odlično razumeju potrebe Beograda - rezultatima ankete bio je zadovoljan i Goran Vesić.

Međutim, nisu postojale čvrste garancije nemačkih investitora da će se most posle dizanja u vazduh prizemljiti baš na Ušću, postojala je mogućnost da most ostane u vazduhu zauvek, a čak ni Vesić nije znao čemu može da služi most koji spaja jednu obalu vazduha sa drugom obalom vazduha.

- Eh, da imamo leteće automobile, most u vazduhu bio mogao da posluži za prelazak letećih automobila preko vazduha - razmišljao je Vesić glasno.

Učitelj Miladin Zarić nije mogao više da čeka sa cvikcanglama u rukama, vreme je curilo, pa je ipak presekao žice detonatora i Stari savski most ostao je na istom mestu sledećih sedamdeset godina, a da niko nije znao čemu to čudo služi, sem da tramvaji, autobusi, kamioni, biciklisti, pešaci i automobili prelaze sa jedne na drugu strane reke.

- Kakav je, bre, to most koji služi za prelazak sa jedne na drugu stranu reke? To nigde nema, keve mi - nervirao se svih 70 godina i Goran Vesić, lično frustriran što onog jutra nisu imali više vremena da most dignu u vazduh, a da pritom iz vazduha padne u park Ušće.

Tamo bi dobio svoju izvornu funkciju, jer mostovi svuda u svetu služe za prelazak građana sa jednog kraja parka na drugi kraj parka.

- Premošćavanje parkova je jedan od najvažnijih zadataka Srpske napredne stranke - pisalo je i u programu SNS za razvoj Grada Beograda u kome su razrađene sve vekovne želje žitelja prestonice: da se Beograd spusti na reke, da se reke dignu u Beograd, da se od Trga republike napravi livada za koncerte, klizalište i kamenolom, te da Stari savski most odleti u vazduh, a onda pravo iz vazduha padne na Ušće.

- Gradska vlast je, sem toga, primetila potrebu sve većeg broja građana da skoče s mosta usred "zlatnog doba", pa je uklanjanje jednog od beogradskih mostova na neki način i briga za sve naše sugrađane kojima je pao mrak na oči - objasnio je Goran Vesić zašto su mostovi nad rekama veoma opasna stvar za čovečanstvo.

- Vidite, u istoriji suicida nikad se nije desilo da neko skoči s mosta koji je u parku. Uvek su skakali s mosta koji je iznad reke - dao je Vesić i bezbedonosnu procenu opravdanosti premeštaja Starog savskog mosta u park Ušće, gde je sve ovo i počelo, kada je na istom mestu pre tačno 31. godine Milovan Vitezović na Miloševićevom mitingu rekao: "Dogodio se narod".

A kad se jednom dogodi narod, onda se stalno događa narod, pa se dogodi još i svašta nešto drugo, te se Beogradu dogodio i Goran Vesić, mostoselitelj, koga je takođe izabrao događajući narod. Što u početku i nije bio neki događaj, dok ovaj koji se dogodio nije počeo da razvija GUP, takozvani Generalni urbanistički plan, koji je preimenovao u Goranov urbanistički plan. A najviše liči na Glupi urbanistički plan.

Iz tog plana će da profitiraju jedino agencije za selidbe, jer je most teži od klavira.

POVEZANE VESTI

Komentari (113)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bertigo

Rodjen sam i odrastao na opstini Savski Venac.Trenutno zivim u zgradi Bg na vodi.Vrlo se dobro secam odrastanja I igranja sa pacovima medju napustenim vagonima I čamcima.Ovaj deo grada koji vise volim od svih vas zajedno izgleda fenomenalno.Ne mozes ignorisati nesto sto je dobro pa makar ga uradila I ova polupismena vlast.Most je podsecanje na okupaciju,vrlo uzak I ne funkcionalan.Treba ga zameniti boljim,lepsim...

Dennis

G.Drazo svaka cast, a sledeci put molim vas komentar na ideju da presele "Gazelu" u Karadjordjev park ili Stari zeleznicki u Topciderski park?

Marika

Vesica iseliti iz Srbijeeee

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

loader