Zlatno doba u Carstvu nebeskom

Zlatno doba u Carstvu nebeskom

Zlatno doba u Carstvu nebeskom Izvor: N1

Srbi najviše veruju crkvi i Vučiću! – objavio je svojevremeno masnim slovima Informer, pozivajući se na sondiranje javnog mnjenja o poverenju u institucije po kome je 58 odsto ispitanika reklo da apsolutno veruje Crkvi, dok 54 odsto apsolutno veruje predsedniku Srbije.

Niko nije ni sumnjao u rezultate istraživanja s obzirom da obećanja te dve institucije umeju da budu skroz slična – Crkva propoveda da onaj ko priznaje mogućnost spasenja bez vere u Hrista odriče se Hrista i može nevoljno upasti u teški greh bogohuljenja, dok predsednik Srbije propoveda da onaj ko priznaje mogućnost spasenja bez predsednika Vučića, odriče se predsednika Vučića i može nevoljno upasti u greh vučićohuljenja.

Jedina je razlika što Crkva, ako veruješ, obećava Carstvo nebesko ali ne kaže tačno kada, da l’ će to biti za dve, najkasnije tri godine, eventualno pet godina, možda osam, najkasnije 12 ili 129 godina, dok predsednik Srbije, ako veruješ, obećava Zlatno doba po tačno određenim rokovima. Te je trenutno mnogo izvesnije da ćeš završiti u Zlatnom dobu, nego u Carstvu nebeskom.

Srbi, dakle, najviše veruju stvarima koje nikad u životu nisu videli, ali postoji mogućnost da će da ih vide.

Ovdašnja crkva, međutim, opstaje osam vekova na istim obećanjima, dok predsednik Srbije opstaje tek sedam godina na različitim obećanjima, pa je predsednika te večeri na sastanku u Patrijaršiji najviše zanimalo: “Kako opstati osam vekova na istim obećanjima?”

-Imam sve manje ideja! – poverio se okupljenim vladikama, dokazanim stučnjacima za jedno te isto obećanje koje se osam vekova vrti u krug. I svi verujući mu veruju.

Predsednika je, opet, najviše intrigiralo što Crkvi uspeva da bude popularnija od njega za celih četiri odsto, iako patrijarh nikada nije bio kod Marića u “Ćirilici”, nikad se nije ispovedio Sarapi na jutrenju, vesti svih televizija nikada ne počinju sa vestima iz Crkve, već sa vestima o njemu. Pa ih je pitao: “Kako vam sve to uspeva bez Pinka?”

-Pa mi se držimo Dest božjih zapovesti! - objasnile su vladike tajnu popularnosti svog malog kolektiva koji je sve popularniji kako je stariji, dakle, nemaju opoziciju i biće popularni bar još 800 godina.

-Ja sam Gospod Bog tvoj; nemoj imati drugih bogova osim Mene – izgovorili su članovi Sinoda prvu zapovest.

Predsednik je onda rekao i da među Deset SNS zapovesti ima jedna slična.

-Ja sam Vučić predsednik tvoj, nemoj imati drugih predsednika osim mene – rekao je predsednik.

Onda su vladike izgovorile drugu zapovest: “Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti”.

-Druga SNS zapovest je malo drugačija: “Pravi sebi idola i dragog lika predsednika, klanjaj mu se i služi!”

-Ne uzimaj uzalud imena Gospoda svog – rekle su vladike potom treću Božju zapovest.

Treća SNS zapovest pak glasi: “Uzimaj svaki dan ime predsednika Vučića tvog u usta, ponavljaj ga do besvesti, u svakoj prilici, na poslu, na Tviteru, na televiziji, na Fejsbuku…”

Četvrta Božja zapovest: “Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i obavi sve poslove svoje, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome”, u SNS zapovestima izgleda ovako: “Sećaj se koliko predsednik radi čak i sedmi dan kad mi odmaramo. Šest dana radi i obavi sve poslove svoje, a sedmi dan je odmor, kada radi samo Vučić tvoj, koji sledećih šest dana priča po svim televizijama kako je radio i na taj dan kad niko ne radi”.

I tako su oni na sastanku u Patrijaršiji uradili uporednu analizu Božjih i SNS zapovesti iz čega je zaključeno da je SNS sve suprotno od onog što propoveda Gospod Bog, pa ime je rejting zato malo manji od crkvenog.

Što samo potvrđuje onu staru dobru: “Kome je do morala nek ide u crkvu. A kome nije do morala neka ide u SNS”.

POVEZANE VESTI

Komentari (71)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tri čiste

Zaključak na mestu...

Floidi pink

Odlično, nasmeje me i zaboli u isti mah čitanje kolumne, u kakvom mulju od kanalizacije od "drzave" zivimo...

Jednom čudnom prilikom

Meni je jedan sveštenik rekao da se čeka ruski car... eh...Vučko potrčko s izjavama politikanta..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

loader