Čisti hrvatski Zlatko Hasanbegović

Čisti hrvatski Zlatko Hasanbegović

Čisti hrvatski Zlatko Hasanbegović Izvor: N1

"Jedan je temelj", velikim bijelim slovima pisalo je na plakatu za one slavne izbore 2015. godine, svega par mjeseci nakon što je neki Zlatko Hasanbegović - mladi, jedva četrdesetogodišnji povjesničar s Instituta Ivo Pilar - banuo u stranačke prostorije na Trgu žrtava fašizma i od tajnice Hrvatske demokratske zajednice zatražio formulare za stranačku iskaznicu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio je oduševljen juniorom, i odmah ga je vidio kao ministra kulture: Zlatko Hasanbegović bio je idealan čovjek za stranačku smjenu generacija na izborima, smjeli koncept s novim licima koja će HDZ vratiti svojim temeljima. Uskoro, da skratim priču, Hasanbegovićevo je lice gledalo Hrvate sa plakata koji su ih iza svakog ugla pozivali da na HDZ-ovoj listi broj 8 zaokruže kandidata broj tri, uz efektan slogan - "Jedan je temelj".

Eh, da je Hasanbegović barem znao. Bio je neiskusan, jedva je četrdeset napunio, nekadašnja huliganska nada Bad Blue Boysa, bivši mlad ustaša i doktor povjesnih znanosti. "Jedan je temelj"! A niti je građevinarstvo metnimo kultura, da se u nj razumije svaki huligan, ustaša i ministar, niti je kultura metnimo farmaceutska industrija, pa da se i Hasanbegović poput svoga premijera - neki Tihomir Orešković, prema nepouzdanim apokrifnim zapisima - razumije u građevine. Kako je siromah Zlatko mogao znati da ta teorija - "jedan je temelj" - nije ništa drugo doli pjesničko-marketinška figura, da tih, kako se reče, temelja, u životu ima više, i da je život kurvin sin, prepredeni hohšapler koji ništa drugo i ne radi nego ti putem svečano podmeće kamene temeljce?

Niti godinu dana nije, eto, trajao ministar kulture Zlatko Hasanbegović: u Vladu je iniciran u siječnju 2016., a svoj je slavni mandat završio već u listopadu, nakon izvanrednih izbora. Iako je popularni Hasan, nova ikona hrvatske desnice, u svojoj izbornoj jedinici dobio daleko najviše preferencijalnih glasova, novi je šef HDZ-a Andrej Plenković ministricom kulture imenovao neku Ninu Obuljen-Nešto, i mladi je povjesničar tako na teži način - točno osjetivši kako gubi tlo pod nogama - naučio kako je ta stvar sa samo jednim temeljem statički neodrživa.

"Jedan je temelj"? Jebo vas temelj!, plačnim glasom rekao je Zlatko Hasanbegović i dramatičnom gestom zalupio ona vrata na Trgu žrtava fašizma, pa zajedno s prijateljicom i kolegicom s Pilara, drugom desničarskom ikonom Brunom Esih, napustio HDZ i ljeta 2017. osnovao novu stranku. Mnogu su besanu noć probdjeli tada Zlatko i Bruna smišljajući novo, efektno ime za svoju stranku, neko koje još nitko nije iskoristio, a da uključuje "neovisnu" i "Hrvatsku". Onda su se dosjetili: Zlatko Hasanbegović - Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku. Netko je, međutim, novi naziv ispisao na komad papira i uvidjeli su kako je skraćenica malo nespretna i kvrgava, ZHBENZH. Kome je prvome palo na pamet, ni sami ne znaju, a nije ni važno, tek na koncu su samo zamijenili imena - Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović, Neovisni za Hrvatsku - i lijepom slučajnošću ispalo je zgodno i lako pamtljivo BEZHNZH.

Jedva dvije godine, međutim, trajala nesretna BEZHNZH: Zlatko i Bruna osnovali su je u lipnju 2017., a razišli su se već nakon stranačkog sabora u srpnju 2019. U nekim bi drugim političkim kulturama, istina, "stranački sabor" zvučao mrvu preuzetno za stranku koja konvencije može održavati i na kauču, kojoj je popis članstva u punom nazivu i koji je člak i tada bio toliko kratak da su morali dodati 'Neovisni za Hrvatsku'. Ne, međutim, i u Hrvatskoj: BEZHNZH je tako toga ljeta imala čak dva stranačka sabora - Bruna se sabrala u Zadru, a Zlatko u Zagrebu - i njihova se stranka razvela.

Pardon, raspala.

"'Jedan je temelj'?", prezirno se nasmijao Zlatko Hasanbegović dramatičnom gestom zalupivši vrata u Jurišićevoj, pa zajedno sa sobom, desničarskom ikonom, napustio BEZHNH i prije par dana osnovao novu stranku. Mnogu je besanu noć probdio Zlatko smišljajući novo, efektno ime za svoju stranku, neko koje još nitko nije iskoristio, a da uključuje "Zlatko Hasanbegović" i "Hrvatsku", ali ispala je nemoguća misija: stranka koju je napustio, naime, nakon njegova odlaska nije promijenila ime, i još se, do dana današnjeg, zove Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović, Neovisni za Hrvatsku. Onda se dosjetio: Blok za Hrvatsku. "Jedan je blok", pomislio je zadovoljno samouki građevinski inženjer Zlatko Hasanbegović.

Nastavlja se tako eksponencijalni raspad krajnje hrvatske desnice: nakon notornih pravaša, razmnoženih i podijeljenih na autohtone, čiste, Starčevićeve, Frankove, ove, one, i uopće sve našem jeziku poznate kombinacije riječi 'Hrvatska', 'stranka' i 'pravo' - kojih danas sad već ima toliko da se posljednja, po rednom broju, nazvala Hrvatska stranka prava 1861. - sad se po istom desničarskom načelu stao raspadati i Zlatko Hasanbegović. Rastrgan i podijeljen na BEZHNZH i Blok za Hrvatsku, vrlo uskoro - samo gledajte - napustit će Zlatko Hasanbegović i Blok za Hrvatsku i samog sebe, pa osnovati Autohtonog Zlatka Hasanbegovića, i već sutradan raspast će se AZH na Čistog hrvatskog Zlatka Hasanbegovića i Hrvatskog Zlatka Hasanbegovića Ante Starčević, a ovaj potonji na Autohtonog hrvatskog Zlatka Hasanbegovića Husein efendija Đozo i Čistog hrvatskog Zlatka Hasanbegovića Bruna Esih.

Sve dok i onaj Zlatko Hasanbegović što je ostao u stranci Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović, Nezavisni za Hrvatsku, ne napusti BEZHNZH i osnuje Zlatka Hasanbegovića 1973. S efektnim sloganom "Jedan je temelj".

Dva Hrvata, tri stranke - običavalo se govoriti nekad davno, u davna romantična vremena kad je temeljna politička ideja u Hrvata bila ona glasovita "hrvatska sloga". Dva Hrvata, sedam stranaka - govorilo se stotinjak godina kasnije, u ona ne tako davna romantična vremena kad su se Hrvati još učili parlamentarnoj demokraciji, a temeljna njihova ideja bilo ona glasovita "hrvatska pomirba". Jedan Hrvat, dvanaest stranaka - govorilo se malo kasnije, u ona nedavna romantična vremena kad su se Hrvati još učili stranačkoj fluktuaciji, a temeljnom političkom idejom postalo "hrvatsko zajedništvo". "Ja sam jedan, a takvih je malo" - običavao je tada govoriti splitski pjesnik i kandidat na lokalnim izborima Željko Filip Roje.

"Ja sam jedan, a takav je mnogo", odgovorit će sutra Zlatko Hasanbegović, gledajući Hrvate sa plakata kojima će ih uskoro - da skratim - iza svakog ugla pozivati da na listi Autohtonog hrvatskog Zlatka Hasanbegovića 1941. zaokruže kandidata broj tri.
Uz efektan slogan, jasno - "Jedan je Zlatko Hasanbegović".

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vl

Herr Flick

Poslednji mohikanac

Iz prezimena mu se vidi da je 100 posto hrvat

kritika

razumem šta misliš. ali eto moram da ovo napišem, i brez zamere. pa i u srbiji ima 100 posto srba, kojih eto vidise iz svemira. ma isto sve, samo drugo pakovanje i na jednoj i na drugoj strani. lp.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

loader