Gavrilović o "jednom i nepostojećima" u medijima, Zekić o paravojnim REM-ovima

Gavrilović o "jednom i nepostojećima" u medijima, Zekić o paravojnim REM-ovima

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je istraživanje REM-a po kojem je SzS prisutniji od liste oko SNS, rađeno po istom principu kao izveštaji tog regulatornog tela iz 2008, 2012. i 2014, što negira Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, navodeći da se tom metodologijom ne može meriti stanje u izbornom procesu. Gavrilović je dodao i da je pasivna uloga REM-a za posledicu imala da smo u medijima od "jednakih i jednakijih" došli do modela "jedan i nepostojeći".

Upitana za istraživanje REM-a, po kojem je SzS prisutniji po svim nacionalnim emiterima nego lista SNS , a i o tome da li postoji posebna metodologija, Zekićeva odgovara da su se "istim principom radili izveštaji REM-a i 2008, 2012. i  2014. Gavrilović je rekao da to nije tačno, na šta je Zekić odgovorila da ne može to da kaže jer se on igra monitoringa. "Kada dobijete konačni izveštaj REM-a, vi ćete ga držati kao Bibliju, da vidite kako se vi sada vežbate", rekla je Zakić, navodeći da ona "razne Crte, CeSide, BIRODI-je" naziva paravojnim REM-ovima, REM-ovima u izbeglištvu.

Mi smo do sada izdali četiri preseka, kaže Zekićeva, navodeći da to nisu zvanični dokumenti, kao i da je peti presek gotov. To su dokumenta koja ulaze, ukoliko budu usvojena, u krajnji, završni izveštaj, navela je.

Reći ću vam da smo mi do sada obradili 9.000 sati predizbornog programa, mi dnevno obrađujemo 288 sati, dodala je.

Gavrilović kaže da metodologija koja je predstavljena jeste nešto što nije u skladu sa ODIHR-ovim standardima, odnosno uputstvima koje je dao ODIHR, ali i Venecijanska i Evropska komisija. "Imate na sajtu vodič za monitoring medija koji su oni izradili, u njemu se lepo kaže da, u članu ili crtici 88, da merenje vremena bez tonaliteta ne znači ništa... Tonalitet znači predstavljanje aktera u medijima - ukoliko je akter pozitivno predstavljen, to znači da on hvali sebe i priča o svojim rezultatima u izbornom procesu, a ukoliko je neutralno predstavljen, to znači da je on pričao o nekim faktima koja nemaju neku ni pozitivnu ni negativnu dimenziju... I - negativan tonalitet je kada je neko kritikovan najčešće od drugog aktera", naveo je.

ODIHR-ov cilj je da mediji budu ti koji edikuju, informišu javnost, kako bi građani, na osnovu relevantnih informacija, doneli odluku, da propituju političare da bi građani doneli, u slobodnom, demokratskom ambijentu, odluku, podvlači Gavrilović.

Ova metodologija REM je neprecizna i s njom se ne može meriti kakvo je stanje u izbornom procesu, možete da pokazujete neke statistike i neke indikatore, ali to ne meri ono o čemu ja pričam, naglasio je.

Zekić kaže da taj stav vređa njenu i inteligenciju članova REM-a i da je Gavrilović izneo vrednosni, subjektivni sud.

Članica Saveta REM-a kaže da će, "kao i svaki put kada radi izveštaje o pružaocima medijskih usluga za vreme izborne kampanje, uraditi i taj sa 'tonalitetima'".

"Pošto je to mnogo teži proces od ovih numeričkih merenja, to se radi posle izbora", kazala je Zekić.

Dodaje i da "REM nije politički akter, već posmatrač izbora". "A deo političkih stranaka i javnosti pokušava da nas stavlja u neku drugu korpu", kazala je.

Gavrilović: Pasivnost REM-a "pokvarila" stanje u medijima

Gavrilović je rekao da je "dobra vest" da, od trenutka kada je napravljen dogovor o izbornim uslovima i poštovanju zakona, da mi imamo fenomen da je "Aleksandar Vučić u centralnim informativnim emisijama postao manje pozitivan i neutralan, ali da i dalje nema kritičkih tonova".

"Pasivna uloga REM-a od 2016. je za posledicu imala da mi nešto što je 2012. bilo prisustvo 'jednakih i jednakijih', gde su SNS i DS u izbornoj kampanji bili glavni akteri, došli do modela 'jednog i nepostojećih'. REM je nevođenjem računa o poštovanju zakona o elektronskim medijima dovela do toga", naglasio je Gavrilović.

On je, govoreći o toj razlici, izneo podatke monitoringa predsedničkih izbora 2012. i 2017. godine.

"Boris Tadić je kao predsednički kandidat 2012. godine u dnevnicima bio 23 posto vremena, dok je Tomislav Nikolić bio zastupljen 15 odsto od svih kandidata. Vučić je u prvom krugu kao predsednički kandidat 2017. godine imao 40 odsto vremena, Vuk Jeremić 10 posto, a Saša Janković svega devet odsto vremena. A da ne govorimo o tonalitetu", naglasio je Gavrilović.

Direktor Biroa za društvena istraživanja kaže i da je "zanimljiv podatak da je baza REM-a u vlasništvu firme Informatika".

"To praktično znači da REM ne konroliše svoju bazu podataka. Jer bi inače mogao da je okači javno, da svima bude dostupna", kazao je Gavrilović.

Zekić je odgovorila da je Informatika bila "najbolji ponuđač za sofversko rešenje".

"Informatika je jedini ponuđač vec tri godine...REM nije naručio da to bude njegova baza...Kako će onda da se ostvari zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, mi smo dva pita pisali, nismo dobili godinu dana odgovor na naš zahtev", kazao je Gavrilović.

Šta je a šta nije obaveza REM-a?

CINS je krajem prošle godine objavio, kako su rekli, dugo skrivani izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine. Prema CINS-u, televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti su bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke, koja je na tim izborima odnela ubedljivu pobedu. Izveštaj se bavio i lokalnim medijima, a posebno su zanimljivi oni koji su nakon privatizacije promenili način izveštavanja u korist SNS-a.

Olivera Zekić u Pressingu tvrdi da taj izveštaj - ne postoji.

"Taj izveštaj ne postoji. To je gospođa Suša koja kaže da REM meša babe i žabe...Ona je šest godina radila kao član REM-a, nije imala nikakvih prigovora na rad... Neki delovi nisu prošli ni Savet REM-a... Mi nemamo obavezu da pratimo izbore, medije da, ali izbore ne... Pod pritiskom javnosti, mi to ove godine radimo", rekla je Zekić.

Na pitanje zašto REM ne reaguje na uvrede koje se iznose u medijima s nacionalnom frekvencijom , Zekić kaže: "Ko kaže da nismo reagovali?"

"Vi se sećate, bilo su izrečena dva javna upozorenja dotičnom vlasniku i televiziji, ja sam bila predmet dva otvorena pisma njegova", rekla je Zekić misleći na vlasnika TV Pinka Željka Mitrovića.

"Možete da pitate, da dobijete zapisnike sa sednica, Pink je non stop na dnevnom redu", dodala je.

O tome zašto i kako je REM funkcionisao godinama bez tri člana Saveta, Zekić kaže da je ta institucija radila sa "kvalifikovanom većinom".

"Dve i po godine smo radili sa šest članova i to je bila kvalifikovana većina. Zašto nismo imali sve članove, to je pitanje za Narodnu skupštinu, ne za REM", rekla je.

Zekić je, u oštroj polemici u emisiji Pressing, optužila i Televiziju N1 da iznosi neistine o njoj i time je dovodi u opasnost.

Autor emisije i programski direktor N1 Jugoslav Ćosić demantovao je takve tvrdnje i rekao da N1 izveštava o radu REM-a.

"A priznali ste mi da ne gledate N1, zato nemojte da sudite o programu N1 koji ne gledate...Vi se ljutite jer smo otvorili priču i ustanovili da ste bili u konfliktu interesa, bili ste član regulatornog tela i savetnik za medije Ivice Dačića", rekao je Ćosić.

Zekić je te navode nazvala "halucinacijama".

"Kakva je to halucinacija. Ja nikada nisam radila za Dačića, ali sam prijatelj s njim, kao što sam prijatelj i sa Rasimom Ljajićem i sa mnogim drugima", rekla je.

Kada je Ćosić izjavio da je s njom vodio razgovore o gostovanju Dačića na televiziji, Zekić je rekla da je pregovarala "kao prijatelj" i da nije bila u konfliktu interesa.

Gavrilović je izjavio i da nikada od REM-a nije čuo kritike na račun vlasti.

"Ja sam bio saradnik Saveta za borbu protiv korupcije, a Verica Barać (predsednica saveta) ako je o nečemu pričala, pričala je o položaju Saveta, o neodgovornom odnošenju vlasti prema tom savetu. Ja od članova REM-a to ne čujem. Prvi put kad budete tako javno rekli, imaćete našu podršku", kazao je u obraćanju Oliveri Zekić.

"A zašto nama treba vaša podrška, kada imate tezu da REM ništa ne radi", odgovorila je Zekić.

Gavrilović je u polemici, "podsetio" članicu Saveta REM-a da ta institucija ima obavezu da radi još jednu vrstu monitoringa.

"A to je istraživanje javnog mnjenja o zadovoljstvu korisnika usluga emitera, po članu 22/17... Kao što se radi u svetu...Mi to radimo i podaci su da je 20 posto građana zadovoljno uslugama, a 50 odsto smatra da nije pametno da govorite ono što mislite. A REM i RTS su stubovi javnosti u Srbiji", kaže Gavrilović.

Zekić ponavlja da REM poštuje zakon i da neće raditi onako kako im "kaže neka NVO".

Predstavnici vlasti bojkotuju N1, za Zekić to nije tako

Na pitanje da li je za REM sporno što predstavnici vlasti, ministri, ali i direktori nekih bolnica, ne žele ili se plaše da gostuju na TV N1, Zekić kaže da nema nikakvog bojkota i da nije u pitanju strah.

"Ko bojkotuje? Ja vidim Mariju Obradović, videla sam Vladimira Orlića", rekla je.

N1: Da, sada dolaze, ali ih nema van predizborne kampanje.

"Vi niste niste na udaru zakona ove zemlje", rekla je.

N1: Pa zašto nas uključujete u monitoring?

"Zato što ste relevantni", rekla je i dodala: "Nema nikakvog straha, ima samo - neću da idem tamo, ne moram da idem tamo, jer će nas gaziti...Ja sam evo došla na TV koja mene gazi već tri godine. Da li mislite da je prijatno da neko koga gazite, da će doći ovde".

Gavrilović je na to rekao da su "javni funkcioneri dužni da polažu račune javnosti".

"A javnost postoji tamo gde postoje slobodni mediji, koji mogu da pitaju, propituju, preispituju", zaključio je Gavrilović.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Otkad REM nije u službi vladajuće stranke?!? Pink i REM su vučiću bitniji od kosova, građana i dobrog dela članova njegove stranke...

Patriot

Ja sam imao noćni košmar posle gledanja ovog iritantnog i bezobraznog stvorenja zvanog Zekić🤬

Dojčilo

U medijskom prostoru neprekidno su prisutne laži. Lažu kada hoće da istaknu zasluge stranaka na vlast a naročito vladara. Lažu kada hoće da omalovaže, uvtede, stvore mržnju, podcene, posvađaju i razjedine stranke u opoziciji. Izuzetaka ima, nažalost malo.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Izbori 2020

Izbori 2020

EWB: SNS se ne može porediti sa predsednikom Islanda koji se ne meša u politiku 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

RIK objavio konačne rezultate, ali nije stavio tačku na sumnje u regularnost 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Suverenisti, Narodni blok i PSG: Konačni rezultati izbora pravno nevažeći 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Mrkonjić: Skrivena kampanja zbog korone, rezultati socijalista u drugom planu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Nova stranka: Najgori izbori u poslednjih 30 godina, apsolutna krađa glasova 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Mihajlović: Argumentovanim raspravama u parlamentu do najboljih rešenja 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Izbori 2020

loader