Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost

Zukorlića bojkot nije ubedio, Stefanović poručuje da ne pristaju na nenormalnost

Borko Stefanović, predstavnik Saveza za Srbiju, smatra da predstojeći izbori zapravo nisu izbori, jer je rezultat unapred poznat, ali s druge strane razume predstavnike manjinskih stranaka koje na njih izlaze. Muamer Zukorlić, nosilac liste Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca, ocenjuje da je prestrogo reći da ne postoje elementarni uslovi za izbore, a da je za manjinske stranke jedini način da nešto promene za svoj narod da se njihov glas čuje u parlamentu.

Stranka pravde i pomirenja, na čijem čelu se nalazi Muamer Zukorlić, izlazi na izbore. Iako kampanja bojkota izbora dela opozicije traje već duže od godinu dana, Zukorlić navodi da ga ni u jednom trenutku nisu ubedili da i on ne bi trebalo da na njih izađe. "Smatram da prosto bilo sportskom logikom ili političkom da u najgorem slučaju kada učestvujete i takmičite se najgore što vam se može desiti je da imate dobar trening", smatra nosilac liste Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca.

On dodaje da ne podržava "hajku na bojkotaše", jer kako navodi, ukoliko nema nasilja to je legitimno i jedna vrsta političke borbe. Ipak, smatra da je prestrogo reći da ne postoje elementarni uslovi za izbore.

"Kada bih ja bio toliko strog na ovoj vagi možda bi imao više argumenata da ne učestvujem sa lokalne tačke gledišta. Uslovi za učestvovanje u izborima u Beogradu i uslovi za učešće na izborima u Tutinu i Sjenici, znate šta je to, to vam je kao Švedska i neka afrička zemlja", objašnjava Zukorlić.

Predstavnik Saveza za Srbiju Borko Stefanović navodi da razume manjinske partije u Srbiji koje imaju potrebu da zastupaju interese svog naroda "makar i izbori bili nemogući".

"Mi nemamo izbore 21. juna iz zdravstvenih, pravnih i političkih razloga. Pandemija nije gotova, promenjena su tri sistemska zakona u momentu pre održavanja izbora i više nismo slobodna država", rekao je Stefanović i istakao da ne može da razume sve one koji su potpisali Sporazum sa narodom.

Svoj razlog za izlazak na izbore Zukorlić nalazi u tome da je misija manjinskih partija da imaju veću reprezentativnost u parlamentu. "Kada ste manjina bilo gde vi ste psihološki ugroženi već time što ste manjina, a još ako uđete u sukob sa sistemom onda ste duplo ugroženi. U Srbiji živi preko 30 odsto pripadnika manjinskih zajednica, to je jedna trećina, a u parlamentu imamo negde oko sedam odsto narodnih poslanika koji formalno pripadaju manjinskim zajednicama. Naša borba je da to povećamo", smatra on.

Na pitanje novinarke Insajdera da li na izbore izlazi kao opoziciona partija ili kao stranka koja je do sada podržavala vladajuću, Zukorlić navodi da na izbore izlazi samostalno. "Stranka pravde i pomirenja sa mnom zajedno izlazi na ove izbore potpuno originalno i autentično. Ja sam bio partner sa vladajućom većinom četiri godine, to je sada završeno, da li ćemo biti partneri u narednom sastavu skupštine, to ćemo tek da vidimo", kaže on i dodaje da se može biti partner sa vlašću, a ne poltron.

Stefanović, s druge strane, ističe da stranke koje izlaze na izbore znaju da su, kako ocenjuje, izborni uslovi deset puta gori nego pre pandemije koronavirusa i da bojkot izbora kaže "ne pristajemo na vašu nenormalnost".

Ističe da su počele da stižu reakcije iz sveta o stanju u Srbiji. "Neka budu iskreni pa neka kažu hoćemo da ostvarimo neku drugu korist za svoje političke organizacije, meni je to legitimno", navodi Stefanović.

Stefanović ističe da se Savez za Srbiju u svojoj kampanji za bojkot ne bavi strankama koje su odlučile da izađu na izbore i "progutale Vučićevu udicu".

"Mnoge od stranaka koje izlaze na izbore aspsolutno sam siguran ni na koji način nisu plaćeni, angažovani ili u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem, ali sam isto tako siguran da svi možda i nesvesno rade u korist režima”, smatra Stefanović.

Govoreći o svojim postignućima u poslednje četiri godine i političkom programu njegove liste, Zukorlić ističe efekat zližavanja Bošnjaka i Srba. Na pitanje novinarke o obećanjima da će smanjiti, a zatim i ukinuti porez za sela koja se nalaze na većoj nadmorskoj visini, što se nije desilo, on kaže da nikad nije ništa obećavao, već nudio program i rekao za šta će se boriti.

"Moja formulacija je bila takva, nisam ni tada rekao obećavam vam ovo, možete da obećavate uslovljeno vlašću koju dobijete. Ako tražite od mene da vozim do Beča ne možete mi dati 10 litara beznina, već adekvatno benzina kilometrima koje treba da stignem. Ako želite da ovo postignem, morate mi dati više glasova i više narodnih poslanika da bih mogao da utičem na izvršnu vlast, da ostvarim ovo", navodi on.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.

POVEZANE VESTI

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Numero1KZ

Kakva dominacija Zukorlica!

Coco Bill

Po komentarima u vezi Zukorlića, izgleda da naš narod voli i oduševljavaju ga likovi koji samo pričaju, pričju da bi prikrili ono najvažnije-da vole ovakvo stanje u državi jer su oni onda iznad zakona !!! Mogu da grade, da rade da uzimaju, šta hoće kako hoće to jest šta im se ćefne, a ako ih prozoveš ili ne daj bože uhapsiš tad si protiv vere, politički ih progoniš zato što....(napišite šta hoćete) Onda nije ni čudo da nas prestižu Rumunija , Bugarska, a o Poljacima, Slovacima ili Česima i da se ne govori, da smo po prihodima bolji samo od Albanije, Makedonije.......

Jeca

Naravno da je poznat.... Ko gubi ima pravo da se ljuti

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Izbori 2020

Izbori 2020

Čajetina prva formirala vlast posle izbora, Stamatović ostaje predsednik opštine 03.07.2020.

03.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Vlada pre roka, Vučić kaže da računa na Stefanovića, a da li će biti ministar... 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Izbori 2020

Izbori 2020

Izbori 2020

Radulović: Oborili smo 2.700 biračkih mesta, RIK mora da poništi izbore 02.07.2020.

02.07.2020.  |  Izbori 2020

loader