ODIHR šalje Specijalnu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji

ODIHR šalje Specijalnu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji

ODIHR šalje Specijalnu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji Izvor: N1

Služba OEBS za demokratske institucje i ljudska prava (ODIHR) šalje Specijlanu misiju za ocenu parlamentarnih izbora u Srbiji (SEAM), koja planira da počne rad 5. juna. Rok za prijavu na konkurs ODIHR za osoblje Specijalne misije za ocenu izbora u Srbiji istekao je danas.

Na osnovu poziva Srbije za posmatranje parlamentarnih izbora 21. juna, i u skladu sa svojim mandatom, ODIHR se priprema za raspoređivanje Specijalne misije za procenu izbora (SEAM) za te izbore, piše na sajtu.

ODIHR preliminarno planira da Misija započne rad već u petak, 5. juna, u Beogradu.

ODIHR traži spoljne konsultante za mesta šefa misije i njegovog zamenika, traži i političkog analitičara, analitičara finansija predizborne kampanje, izbornog analitičara, analitičara za registraciju birača, pravnog analitičara i analitičara medija. Njihovi poslovi su privremeno ugovoreni i trajaće oko četiri nedelje. Kandidati moraju biti državljani država članica OEBS-a, sem državljana Srbije.

U svojoj proceni aktivnosti potrebne za posmatranje izbora, ODIHR piše da je uzeo u obzir nalaze svog izveštaja iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji i "zabrinutosti koje su izrazile zainteresovane strane".

To su, između ostalog, "pitanja koja se odnose na poverenje u sprovođenje postupaka na dan izbora, tačnost biračkog spiska, vođenje kampanje, posebno u pogledu mogućeg zastrašivanja birača i potencijalne zloupotrebe državnih resursa", piše u tekstu.

"Većina prethodnih preporuka ODIHR-a nije sprovedena, a specifični aspekti koji bi mogli zasluživati pažnju posmatračke misije ODIHR-a uključuju sprovođenje kampanje, finansiranje kampanje i izveštavanje u medijima", piše u izveštaju o Srbiji iz 2019.

Na osnovu nalaza iz tog izveštaja, ODIHR je preporučio da se u Srbiji rasporedi Misija za posmatranje parlamentarnih izbora.

Pored osnovnog tima analitičara, u tom iszveštaju s kraja prošle godine je bilo planirano da ODIHR zatraži od država-članica OEBS-a 30 dugoročnih posmatrača koji bi pratili izborni proces u celoj Srbiji, kao i 200 kratkoročnih posmatrača radi praćenja postupaka na dan izbora i radi praćenja medija.

Sve o predstojećim izborima čitajte na stranici Izbori 2020.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bule

Dana 5 juna 2020 Srbija nema vladu i parlament. Šta će oni uopšte posmatrati u državi koja nema institucije? Bojkot.

Naravno!!!.

It SEAMs to be a hoax voting!...and it SEAMs to be a boycot!!!....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mrkonjić: Vučić može biti miran, socijalisti ne zabijaju nikome nož u leđa 09:48 h

09:48 h  |  Vesti

Izbori 2020

Izbori 2020

Albanci tražili mesto ministra lokalne samouprave i pomoćnika ministra ekonomije 14.07.2020.

14.07.2020.  |  Izbori 2020

loader