Fiskalni savet: Prerano da Vlada odustane od štednje

Fiskalni savet: Prerano da Vlada odustane od štednje

Fiskalni savet: Prerano da Vlada odustane od štednje Izvor: Medija centar Beograd

Fiskalni savet ukazao je da je prerano da Vlada Srbije odustane od mera štednje koje najviše doprinose smanjenju budžetskog deficita.

Deficit budžeta Srbije u prvih šest meseci 2015. godine iznosio je 35 milijardi dinara, što je za preko 60 milijardi dinara manje od gornje granice ukupnog deficita u prva dva tromesečja, koja je utvrđena sporazumom sa Međunarodnim monetranim fondom, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta o fiskalnim kretanjima u junu.

Procena Saveta je da će ovogodišnji deficit izvesno biti manji od planirane 232 milijarde dinara, što je 5,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i po svoj prilici iznosiće oko 3,5 odsto BDP-a.

"Veoma dobar fiskalni rezultat, međutim, samo jednim delom predstavlja trajno poboljšanje u odnosu na plan: bolja naplata prihoda usled suzbijanja sive ekonomije i uvođenje akcize na struju od avgusta omogućiće smanjenje deficita za preko jedan procentni poen BDP-a", naveo je Savet.

Dodaje se da će stvarni budžetski deficit ove godine biti oko 4,5 odsto BDP-a, a što je i dalje veliko smanjenje u odnosu na prošlu godinu, za preko dva procentna poena BDP-a.

"Dodatne uštede od oko jedan odsto BDP-a, koje će formalno oboriti deficit na oko 3,5 odsto BDP-a, ocenjujemo kao loše i privremene, jer potiču od evidentnog kašnjenja u izvršenju rashoda za javne investicije i otpremnine", ukazao je Fiskalni savet.

Srbija i dalje nije u grupi evropskih zemalja sa niskim deficitom

U izveštaju tog nezavisnog tela je navedeno da se, i pored znatnog umanjenja deficita u 2015. godini, Srbija i dalje ne nalazi u grupi evropskih zemalja sa niskim deficitom.

"Prema poslednjim prognozama, prosečan fiskalni deficit zemalja Centralne i Istočne Evrope iznosiće u ovoj godini 2,9 odsto BDP-a, pri čemu je dve trećine zemalja već svelo svoj deficit ispod granice od tri odsto BDP-a", istakao je Fiskalni savet i dodao da u regionu samo Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Slovenija i Makedonija imaju budžetski deficit veći od četiri odsto.

Povoljniji rezultati u 2015. godini nagoveštavaju da bi Srbija mogla da uhvati korak sa uspešnijim uporedivim zemljama, ali za to je neophodno nastaviti započeti proces fiskalne konsolidacije i u narednim godinama, odnosno da početni uspeh ne bude povod za prerano odustajanje od najvažnijih mera za smanjenje deficita, procenio je Savet.

To je, kako je istaknuto, neophodno i za ostvarenje osnovnog cilja fiskalne konsolidacije, odnosno za zaustavljanje rastuće putanje javnog duga (preduslov za to je deficit ispod tri odsto BDP-a).

"Za osetno smanjenje javnog duga, a tako i trenutno ogromnih budžetskih rashoda za kamate, biće neophodno dalje smanjenje deficita, i posle 2017. godine, na dugoročno održiv nivo od jedan odsto BDP", upozorio je Fiskalni savet.

Na kraju juna javni dug Srbije iznosio je 24,2 milijarde evra ili 73,5 odsto BDP.

Procene Fiskalnog saveta su da će u julu javni dug biti uvećan do 100 miliona evra usled zaduživanja države na domaćem finansijskom tržištu i jačanja američkog dolara, tako da će iznositi 73,7 odsto BDP-a.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milanbe

Mislim da je rano da se povećavaju penzije i plate. Zašto uzburkavati "more" a još nismo naučili da plivamo! Svaka čast Fiskalnom savetu, dobra i odgovorna konstatacija.

svetlanast.

Analize i predlozi Fiskalnog saveta su zaista glas razuma u Srbiji, kao sto su to i institucije kojima rukovode Sasa Jankovic ili Rodoljub Sabic. Kada cemo za jos neku instituciju u Srbiji moci to isto da kazemo? Na primer za pravosudje.

Yogi

Da ipak sačekamo savetnika!!!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Kontinental: Vrhunska automobilska tehnologija "Made in Serbia" 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja više od 109 hektara poljoprivrednog zemljišta u Dolovu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Šteta od poplava u Srbiji oko tri milijarde dinara 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Istraživanje: Za oporavak privrede nakon korone potrebno godinu dana 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Agencije: Otkazana sva putovanja za Grčku, turisti dobijaju zamenske vaučere 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Narodna stranka: Odložiti otplatu kredita za još tri meseca 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlada šalje 91 milion dinara u Novi Pazar 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

U maju i junu 10.000 putnika na niškom aerodromu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Biznis

loader