Privredne komore regiona apeluju na zelene linije za brže kretanje radnika

Privredne komore regiona apeluju na zelene linije za brže kretanje radnika

Privredne komore regiona apeluju na zelene linije za brže kretanje radnika Izvor: N1

Privredne komore svih šest zapadnobalkanskih ekonomija, članice Кomorskog investicionog foruma, su, u zajedničkom saopštenju pozvale vlade Zapadnog Balkana da, u uslovima pooštrenih epidemioloških mera zbog koronavirusa, postignu sporazum kojim će, po ugledu na "zelene koridore" za robu, uspostaviti "zelene linije" za neometano kretanje privrednika i njihovih radnika, koji zbog poslova moraju da putuju i borave u drugim zemljama regiona.

"Cilj nam je da olakšamo međusobno poslovanje naših kompanija, smanjimo im troškove i omogućimo da i tokom pandemije, na vreme neometano realizuju svoje poslovne aktivnosti u regionu i ispune ugovorene obaveze, zbog kojih ne samo vlasnici i menadžeri, već i zaposleni u njihovim kompanijama moraju da putuju i privremeno borave u drugim zemljama regiona", rekao je predsednik Privredne komore Srbije i Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež, saopštila je PKS.

Zbog toga su predsednici privrednih komora, članica zajedničke regionalne komore, u ime oko 350.000 kompanija koje zastupaju, predložili vladama da zajedničkim sporazumom i pratećim protokolima utvrde ujednačena i pojednostavljena pravila i procedure, važeće u celom regionu, koje će regulisati sva pitanja vezana za putovanje preko granica i boravak privrednika i njihovih radnika, inženjera i drugih zaposlenih, koje, zbog obavljanja poslova, kompanije upućuju u ostale zemlje Zapadnog Balkana.

To, kako je istakao Čadež, nije poziv da se privrednici i njihove zaposleni izuzmu, da ne poštuju zaštitne mere za sprečavanje unošenja i širenja koronavirusa koje su evropske, pa i zemlje regiona, uvele i koje će sa pogoršanjem situacije verovatno pooštravati, već da se nađe način da kroz to prolaze lakše i brže.

"Privredi je u interesu da se epidemiološka situacija ne pogorša, već da se smiri, da se ne ponovi karantin s proleća. Кao što je svima jasno da i tokom zdravstvene krize privreda mora da funkcioniše. Otuda i naš poziv, da se i u ovim uslovima, obezbedi neometano poslovanje, propisivanjem ujednačenih i predvidivih pravila i pojednostavljenih i ubrzanih procedura, kako bi se otklonili problemi sa kojima se sada kompanije suočavaju i omogućilo njihovim ljudima kada to potrebe posla nalažu, da lakše pređu granice, po dolasku u drugu zemlju što pre obave poslove zbog koga su otputovali i vrate se nazad", objasnio je Čadež.

Кompanije iz svih zapadnobalkanskih ekonomija regiona, podsetio je on, svakodnevno sarađuju, imaju svoje ili zajedničke firme, ulaganja i poslove, osnovale su predstavništva ili kancelarije u drugim delovima regiona u kojima su ugovorile poslove, izvode radove, realizuju projekte, sprovode redovno održavanje već izgrađenih objekata.

To povremeno, na određeno vreme, zahteva odlazak ili boravak u drugoj zemlji ne samo vlasnika i menadžera kompanija, već i zaposlenih – od proizvodnih i građevinskih radnika, montera, projektanata, inženjera, onih koji rade na održavanju objekata i opreme, sve do administrativnih službenika.

"Mere, koje su trenutno na snazi u svim zemljama Zapadnog Balkana, ograničavaju, iz razumljivih razloga, slobodno kretanje državljana drugih zemalja Zapadnog Balkana preko nacionalnih granica, ali i otežavaju i poskupljuju poslovanje, onemogućavaju efikasnu organizaciju poslovnih aktivnosti na način na koji to potrebe posla zahtevaju i čak dovode u pitanje realizaciju ugovorenih obaveza", upozorio je Čadež.

Uz to, kako je dodao, ograničenja i formalni zahtevi se menjaju gotovo svakodnevno, što dodatno otežava situaciju i ionako neizvesno poslovanje čini još neizvesnijim.

Potrebu da se propišu posebna pravila i procedura za privredu, jedinstvena u celom regionu, koji bi, uz poštovanje epidemioloških mera, olakšale poslovanje i ubrzale kretanje privrednika i njihovih radnika, Čadež je objasnio konkretnim primerima iz prakse - ako kompanija iz Srbije pošalje radnika u Crnu Goru ili Albaniju i obratno, ili iz Makedonije u BIH da u drugoj državi obavi neki posao od dan - dva i ako on prvo mora u desetodnevni ili dvonedeljni karantin, to ozbiljno ograničava poslovanje i stvara dodatne troškove privrednicima.

"Da ne govorim o urgentnim situacijama u kojima firma iz jedne zemlje u drugoj mora hitno da otkloni neki kvar na postrojenju, zbog kojeg je obustavljena proizvodnja i koji možda ugrožava i bezbednost ljudi ili da u ugovorenim rokovima montira opremu od koje zavisi završetak nekog investicionog projekta ili isporuka ugovorenih količina robe partnerima na trećim tržištima", rekao je Čadež.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Komersant: Početak rada srpskog dela Turskog toka možda bude odložen za proleće 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rekonstrukcija ulica kao zidanje Skadra, aktivisti kažu - namerno se odugovlači 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vidljive ekonomske posledice korone, u centru Kraljeva sve više praznih lokala 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Država obećava popuštanje zabrane zapošljavanja, ali hoće li to rešiti probleme 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tabaković: Država je pravovremeno reagovala, ekonomija se brzo oporavlja 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženja turističkih agencija: Agencije su pred bankrotom 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisan ugovor o kreditu vrednom 85 miliona evra za autoput Niš-Merdare 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Objavljen tender za izgradnju sistema u novom tornju na beogradskom aerodromu 25.11.2020.

25.11.2020.  |  Biznis

loader