Udruženja turističkih agencija: Bankarske garancije zatvoriće većinu agencija

Udruženja turističkih agencija: Bankarske garancije zatvoriće većinu agencija

Udruženja turističkih agencija: Bankarske garancije zatvoriće većinu agencija Izvor: N1

Većina turističkih agencija će biti zatvorena a milionske uplate putnika dovedene u pitanje, ako jedini način njihovog poslovanja bude uz bankarske garancije, upozorili su Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS).

"Tražimo da nam se hitno omogući da radimo tako što će sa osiguravajućim kućama biti potpisani aneksi ugovora prethodnih garancija jer smo u blokadi već 20 dana", navela su ta udruženja i podsetila da su garancije puitovanja neophodne da bi agencije dobile licence.

Dodaje se da je potrebno vreme kako bi se pronašlo kvalitetno i dugoročno rešenje, kao i uvažavanje struke u izradi novog Pravilnika o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja.

Usvajanje Pravilnika o bankarskoj garanciji je, kako se ističe, samo pravno- formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi.

"Ove garancije neće doprineti da agencije nastave da rade pošto su predviđeni iznosi nedostižni, jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra", navela su udruženja turističkih agencija.

Agencije dodatno pogođene pandemijom

Sve je dodatno otežano, kako se navodi, činjenicom da agencije ove godine posluju sa gubicima većim od 90 odsto usled pandemije virusa korona.

Udruženja su istakla i da resorno ministarstvo nije pravovremeno reagovalo jer se uprkos upozorenjima oglasilo poslednjeg dana do kada su polise garancija važile i obećalo da će problem biti rešen u narednih sedam do deset dana.

Dodaje se da "osim što problem nije rešen, ministarstvo je ponudilo neprimenljivo rešenje".

UTAS i ANTAS su ocenili da jedino individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu za putnika.

"Ovakva vrsta osiguranja sigurno neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana jer su i prethodne polise bile uračunate u njegovu cenu", navodi se u saopštenju.

UTAS i ANTAS traže i da predstavnici turističkih agencija budu obavezni deo svih radnih grupa koje će pripremati pravilnike koji preciznije regulišu turističku delatnost.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić rekao je u ponedeljak da se ove nedelje očekuje da osiguravajuće kuće aneksom ugovora produže polise osiguranja na tri meseca, do kraja kalendarske godine jer se time ne uvećava rizik osiguravajućih kuća.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sunčica

Ova dva udruženja predstavljaju upravo one najmanje agencije i više su udruženja trgovaca aranžmanima. Znam da će zvučati grubo, ali probajte da prodajete nešto drugo, vaša roba nema ni proizvođača ni kupca.

Realno

Mozda i naja vece zrtve(turisticke agencije) ove tako zvane pandemije

Dahije i kabadahije

Cela ova situacija sa koronom će biti iskorišćena (i već se koristi) da se unište sva mala preduzeća i po koje srednje. Ceo svet žele da preuzmu korporacije.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Tabaković: Srbija ekonomiju pozitivno transformisala, krizu dočekala spremno 22:23 h

22:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Putnici će morati da dokažu da su vakcinisani da bi ušli u avione Kvantasa 21:27 h

21:27 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo: Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice 20:45 h

20:45 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sefkerinac: Proizvođači suncokreta nisu izazvali promenu cene ulja 20:00 h

20:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Momirović: Zapadni Balkan da postane mala Evropska unija 18:58 h

18:58 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović sa predstavnicima Jugorosgasa o izmeni sporazuma sa Rusijom 15:38 h

15:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dekan: Država i privreda ne koriste dovoljno znanja sa Saobraćajnog fakulteta 15:15 h

15:15 h  |  Biznis

loader